VV si platí diskutéry na webech, tvrdí exmanažerka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 5. 2011 13:33
Alena Maršálková nyní spolupracuje s bývalými poslanci za VV Kočí, Škárkou a Humlem
Radek John (VV)
Radek John (VV) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné platí skupinu převážně mladých lidí, aby v diskusích na zpravodajských serverech pracovali ve prospěch strany. Komentátoři jsou placeni mimo jiné za špinění pověsti stranických "odpadlíků".

Serveru Česká pozice to sdělila bývalá bývalá PR manažerka VV Alena Maršálková, která je podle informací ČTK spojena s vyloučenou členkou nejmenší vládní strany Kristýnou Kočí.

Komentátory jsou brigádníci, kteří se do diskusí přihlašují pod různými přezdívkami. "Součástí jejich práce byl také monitoring," sdělil další bývalý člen VV Jaroslav Škárka.

Představitelé strany nechtějí o placené skupině diskutérů hovořit, nikdo ale zároveň její existenci nevyloučil.

"Starám se o sociální sítě jako Facebook, ale na toto se musíte zeptat šéfa PR nebo tiskového mluvčího," sdělil poslanec Viktor Paggio. Zároveň připustil, že existují "dobrovolníci", kteří reagují na příspěvky v diskusních fórech.

Skupinu placených komentátorů tvoří většinou studenti, kteří si tak přivydělávají.

Podle Maršálkové takto pro stranu pracovalo osm lidí, a to minimálně od loňského listopadu, kdy nastoupila do VV coby PR manažerka poslanců. Letos v lednu pak do funkce šéfa PR přišel Tomáš Jirsa, bývalý ředitel kabinetu pražského primátora Pavla Béma a výkonný ředitel firmy C&B Communication Group, uvádí server Česká pozice.

Podobnou taktiku využívají podle odborníků na politický marketing i ostatní strany, zejména v době před volbami. Strany používají diskuse pod články a blogy, aby změnily nebo podpořily jeho vyznění, případně odvedli pozornost diskutérů jinam.

 

Právě se děje

Další zprávy