Johnův člověk posílá na Kalouska protikorupční policii

Petr Holub
27. 5. 2011 6:20
Jde o podezření, že povolení internetových sázek v roce 2008 provázela korupce
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha - Protikorupční policie od minulého pátku prověřuje trestní oznámení, které podal teplický právník Tomáš Jarolím a které se dotýká ministra financí Miroslava Kalouska.

Podání sice formálně míří na neznámého pachatele, v textu však jednoznačně obviňuje právě ministra Kalouska "z přijetí úplatku v souvislosti s povolením internetového sázení koncem roku 2008".

"Považuji to za ryze politický akt, který pouze zesměšňuje jeho autora," reagoval pro Aktuálně.cz Kalousek, který se v běhu posledních vládních afér hlasitě vymezuje jako ten z politiků, jehož momentálně žádné obvinění nestíhá.

Svědčí Jiří Čunek

Právník Jarolím je jeden z mužů, které si po svém znovuzvolení z tohoto týdne vybral veřejně do svého týmu předseda Věcí veřejných Radek John.

Jarolím ve svém trestním oznámení rekapituluje, jak byly internetové sázky povoleny. Aktuálně.cz má text oznámení k dispozici.

Kdo je Tomáš Jarolím
Autor fotografie: EII

Kdo je Tomáš Jarolím

  • Teplický zastupitel za Věci veřejné, byl lídrem jejich komunální kandidátky.
  • Majitel reklamní agentury Rigpa, s. r. o., a předseda občanského sdružení European Initiatory Institute.
  • Dříve byl vydavatelem a šéfredaktorem novin Teplický kurýr a Krajský Ex-Press.
  • Na stránkách véčkařů se profiluje jako bojovník s korupcí.
  • Loni například nazval exministra vnitra Ivana Langera "jedním z největších zlodějů v naší zemi".
  • "Pro opravdový boj s korupcí je nutná odvaha, poctivost, morálka a to, čemu já říkám pevný vnitřní postoj," uvedl v jednom ze svých článků.
  • V něm přiznává, že už v minulosti podal trestní oznámení také například na vlivného sociálního demokrata a dnes životního partnera hejtmanky Jany Vaňhové Romana Housku.
  • Byl také spoluautorem trestních oznámeních v kauzách Krajské zdravotní, jejíž zakázky dnes prověřuje policie.
  • Je mu 41 let.

V srpnu 2008 dostal předseda KDU-ČSL Jiří Čunek podle vlastních slov nabídku od spolumajitele skupiny Penta Marka Dospivy.

Ten prý slíbil lidovcům sponzorský dar deset milionů, pokud zajistí, že ministerstvo financí povolí internetové sázky a že bude odvolán ředitel loterijního odboru na ministerstvu Ondřej Vltavský.

Senátor Čunek Aktuálně.cz řekl, že to jako tehdejší šéf lidovců odmítl a inkriminovaný rozhovor s Dospivou potvrdil. Více případ zatím nerozvedl, protože ho redakce zastihla na služební cestě do Bruselu.

Podepsal sám ministr

Penta naopak tvrdí, že se schůzka neuskutečnila. "Je to úplný nesmysl," uvádí mluvčí společnosti Martin Danko.

Faktem je, že v prosinci 2008 ministr financí Miroslav Kalousek internetové sázky povolil pěti českým firmám, mimo jiné i Fortuně, která patří Pentě.

Dostal se tak do konfliktu s vedením své tehdejší strany KDU-ČSL, která počátkem prosince na celostátní konferenci odhlasovala, že se sázky povolit nemají.

Týdeník Ekonom pak v dobovém článku uvedl, že Kalousek musel dokonce výsledek správního řízení sám podepsat, protože to ředitel Vltavský odmítl. V lednu 2009 byl tento úředník z ministerstva propuštěn.

Ekonom připomíná i to, že největší sponzorský dar roku 2009 ve výši jedenácti milionů korun obdržela nová Kalouskova strana TOP 09 od brněnského veterináře Dušana Novotného. Jde o muže, který pět let předtím prodal společnosti Penta síť lékáren.

Dnes Novotnému patří, nebo přinejmenším řídí sedm společností s akciemi na doručitele.

"Lepší než nedělat nic"

Kalousek jednoznačně odmítl spojení mezi verdiktem o internetových sázkách a financováním TOP 09.

Správní rozhodnutí vydal striktně podle zákonných předpisů. "Pro povolení kurzového sázení na internetu jsem měl také dostatečně pádné argumenty," upozorňuje v reakci pro Aktuálně.cz.

Právě v této oblasti internetového hazardu se totiž Česká republika nemohla bránit nabídce zahraničních firem.

"Zahraniční subjekty již internetové sázení provozovaly, přitom nepodléhaly regulaci v České republice, neplatily zde odvody ani nepřispívaly na veřejně prospěšné účely. Při zachování tehdejšího stavu navíc hrozilo, že české subjekty z tohoto odvětví budou žalovat český stát kvůli diskriminaci, omezování hospodářské soutěže, a že se budou soudit o náhradu škody," připomíná situaci koncem roku 2008 Kalousek.

Povolení pro pět českých firem umožnilo zavést poplatky za internetové sázení a přinejmenším u jejich zákazníků kontrolovat, zda je sázejícím aspoň osmnáct let.

Skromnější než ODS

Právník Jarolím v oznámení doporučil, jak získat při zjišťování úplatku další indicie.

"Stopu o uplácení je možno hledat ve financování volební kampaně strany TOP 09, která, ač nová strana, dokázala zafinancovat dlouhou kampaň," radí policistům.

TOP 09 byla prý před volbami roku 2010 vidět úplně stejně jako ODS, která za kampaň zaplatila půl miliardy. TOP 09 však vykázala pouze stomilionové náklady stejně jako Věci veřejné.

"Takové tvrzení o financování kampaně je zcela subjektivní a neopírá se o žádné relevantní údaje," kontruje Kalousek. Odvolává se přitom na srovnávací studie zveřejněné v médiích.

"Příkladem za všechny může být inzerce v tištěných periodikách. Zatímco ODS i ČSSD inzerovaly celý rok s využitím formátu celé stránky, TOP 09 inzerovala pouze na jedné třetině či menších formátech a intenzivně pouze týden před volbami," vypočítává místopředseda TOP 09.

Podzimní senátní kampaň navíc mohla jeho strana financovat ze státního příspěvku ve výši 87 milionů, který obdržela v polovině minulého roku.

 

Právě se děje

Další zprávy