Česko uspělo, v OSN bude tři roky hájit lidská práva

ČTK ČTK, Tereza Šídlová
20. 5. 2011 18:20
Česká republika se na stala členem Rady Organizace spojených národů

New York/ Praha - Česko se na tři roky stalo členem Rady Organizace spojených národů pro lidská práva.

Dostatečný počet hlasů získalo již v prvním kole páteční volby, když se pro něj vyslovilo 148 ze 191 přítomných členských států.

Česko o místo v radě OSN soupeřilo s Rumunskem a Gruzií. Hlasuje se totiž na základě regionálního klíče.

Česká diplomacie se na mezinárodním půdě profiluje obhajobou lidských práv dlouhodobě. Známá je česká podpora opozicím v Bělorusku či na Kubě.

Například právě Havana je ale také členem tohoto orgánu.

I s Kubou

"Poněvadž je ta instituce rozdělená podle geografických skupin, někdy se tam dostávají státy, které mají vztah k lidským právům trochu složitý, to je jasné. Právě proto by nebylo špatné, kdybychom se tam ozvali," řekl už před hlasováním Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Během své kandidatury Praha svým kolegům a potenciálním podpůrcům vzkazovala, že mezi své priority řadí svobodu projevu a zákaz mučení.

Letos chtěla původně do rady kandidovat i Sýrie, která čelí mezinárodní kritice i sankcím kvůli represím a násilí páchaném na opozici. Země autokrata Bašára Asada nakonec z diplomatické soutěže odstoupila sama ve prospěch Kuvajtu.

Rada OSN pro lidská práva letos každopádně ukázala svou vůli netolerovat svým členům nepřehlédnutelné přešlapy, v březnu pozastavila členství Kaddáfího Libyi.

Diplomatické manévry

Samotné volbě, která se odehrála v pátek, ve spletitém prostředí mezinárodní organizace předcházely měsíce trvající diplomatickém manévry. Předem bylo jasné, že Česko se nemůže spolehnout na svou pověst advokátů lidských práv. Mohlo to pomoct, ale i uškodit.

Země mezi sebou v OSN lobbují za hlasy pro sebe nebo své spojence. Volba je ale vždy tajná, takže zpětně nelze dohledat, která země svůj příslib hlasu dodržela.

Česko si hlasovací šachy v OSN vyzkoušelo už před čtyřmi lety, kdy se ucházelo o nestálé členství v Radě bezpečnosti OSN. Tehdy ale vylobbované hlasy, s nimiž česká diplomacie počítala, nepřišly. Mluvilo se o tom, že Praze uškodily právě lidskoprávní konfrontace s Čínou, která si udržuje vliv v rozvojovém světě a může tak ovlivnit nemalý počet hlasů.

O členství v Radě OSN pro lidská práva mělo Česko zájem už před třemi lety, ale v té době nechtělo soutěžit se Slovenskem, které se tehdy členem sedmačtyřicetičlenné rady stalo. Slovensku, které spolu s Ukrajinou nyní v radě končí, Česká republika v roce 2008 pomohla ke zvolení tím, že stáhla svoji kandidaturu.

 

Právě se děje

Další zprávy