Česko vyhostilo zástupce ukrajinské ambasády

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 5. 2011 13:41
Česko dokonalo odvetný krok za vyhoštění svých lidí z Kyjeva
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) | Foto: Reuters

Praha - Během dvou pracovních dní zareagovala zdejší diplomacie na vyhoštění svých diplomatů z Ukrajiny. Česká republika v úterý recipročně vyhostila zástupce ukrajinského velvyslanectví. Zatím není jasné, zda Česko opustil jeden či více ukrajinských diplomatů.

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář k informaci pouze řekl, že česká diplomacie o svých krocích ukrajinské kolegy informovala. Nic konkrétního ale neuvedl. "Jedním z pravidel je zachovávat diskrétnost," dodal.

Ukrajinská média citují vyjádření svého ministerstva zahraničí, podle nějž bylo v Praze rozhodnuto o vyhoštění jednoho ukrajinského diplomata.

Nepřiměřené? Prý v žádném případě

Roznětkou nynější česko-ukrajinské roztržky byla kauza dvou pracovníků vojenské sekce českého zastupitelského úřadu v Kyjevě, které ukrajinská kontrarozvědka obvinila ze shromažďování utajovaných informací o ukrajinské zbrojní výrobě a vyhostila ze země.

České ministerstvo zahraničí už v pondělí oznámilo, že v reakci chystá vyhoštění ukrajinských diplomatů. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl, že Česko tento krok učiní diskrétně, bez zbytečné publicity.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí vzápětí záměr českých úřadů veřejně odsoudilo a označilo jej za absolutně neadekvátní reakci. Ministr pak ČTK řekl, že v životě ještě neviděl stát, který by takové reciproční opatření považoval za přiměřené.

 

Právě se děje

Další zprávy