Klaus vyčinil Hájkovi, výroky o Usámovi prý nedomyslel

Domácí Domácí
4. 5. 2011 15:57
Vicekancléř Petr Hájek prohlásil, že život a smrt Usámy byly jen fikcí a pohádkou
Petr Hájek s Václavem Klausem.
Petr Hájek s Václavem Klausem. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Václav Klaus se oficiálně distancoval od kontroverzních výroků svého blízkého spolupracovníka Petra Hájka, zástupce vedoucího prezidentské kanceláře. Ten po zabití teroristického vůdce Usámy bin Ládina prohlásil, že život a smrt Usámy byly jen "fikcí a pohádkou pro dospělé".

"Jeho vyjádření považuji za nešťastné," uvedl prezident s tím, že Hájek zřejmě nedomyslel a podcenil možné "férové a neférové interpretace tohoto vyjádření".

Jak Klaus ve středečním prohlášení uvedl, Hájkovým záměrem prý nebylo hodnotit skutečnou událost, ke které došlo v pákistánském Abbottábádu, ale snažil se "narušit mediální nános", který byl kolem osoby Usámy bin Ládina a jeho smrti vytvořen.

"Autor chtěl tyto dvě věci důrazně oddělit. Jestli se mu to podařilo, je věc jiná. Mediální reakce na jeho výrok naznačuje, že nikoli. Není analyzován jeho výrok jako takový, je převážně spekulováno o tom, jestli vyjadřoval názor svůj, nebo názor prezidenta republiky," uvedl Klaus.

Prezident proto zdůraznil, že Hájek jeho názor nevyjadřoval. "To neznamená, že bych jako prezident republiky chtěl bránit tomu, aby přestalo být legitimní polemizovat s médii vytvářejícími různá zkratkovitá schémata nebo zjevné mediální bubliny, ale považuji za nezbytné, aby v této konkrétní věci byla pozice prezidenta jasná," vysvětlil s tím, že Hájkovo vyjádření pro server Parlamentní listy.cz nebylo konzultováno ani s ním, ani s kýmkoliv z prezidentské kanceláře.

Grafika: Jak probíhal zásah komanda v Usámově skrýši:

Hájek, který je považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Klause, dlouhodobě zastává názor, že teroristické útoky v USA z 11. září 2001 mohly zorganizovat tajné služby USA.

"Bin Ládin je mediální fikce. Jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme," řekl serveru Parlamentní listy.cz.

Klaus v úterý v oficiální reakci na zabití bin Ládina řekl, že zprávu o zneškodnění tohoto teroristického vůdce přijal s velkou úlevou. Zároveň věří, že jeho smrt přispěje ke zvýšení bezpečnosti a zklidnění ve světě. Ostatní čelní představitelé českého státu se k události vyjádřili už v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy