Rozklad VV pokračuje, Babák musí vysvětlit 6 milionů Kč

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 4. 2011 9:35
Vše můžu dokázat, brání se poslanec. Sám si prý půjčil miliony, aby je mohl darovat
Michal Babák, poslanec VV
Michal Babák, poslanec VV | Foto: Poslanecká sněmovna

Praha - Ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák, který ještě před pár dny představoval v živém televizním přenosu ambiciózní reformní plány strany, se sám stal další z obětí finančních mlh kolem VV.

Časopis Respekt upozornil, že nevysvětlil původ šesti milionů korun, které údajně věnoval své straně. Babákova poradenská firma MxB podle informací v internetovém obchodním rejstříku vykazuje nízké zisky.

Poslanec se brání tím, že si miliony půjčil. "Převážně z další firmy, kde jsem jednatelem," řekl a zmínil jihomoravskou společnost WCM CZ.

V uváděné firmě ale nemá žádný majetkový podíl, společnost navíc podle obchodního rejstříku ještě před dvěma lety vykazovala ztrátu, uvedl týdeník.

"Nedá se to říct jednou větou"

Babák rozpor vysvětlil tím, že do WCM CZ přišla půjčka od "nejmenované fyzické osoby". Za ni měla společnost v developerském projektu postavit "nějaké domy v Blansku", pak je prodala a někde v tomto procesu si prý nynější poslanec od firmy půjčil, aby mohl sponzorovat Věci veřejné.

"Něco jsem už vrátil, něco stále dlužím. Splácel jsem z toho, že jsem minulý rok prodal akcie asi tak za třicet nebo čtyřicet milionů, teď přesně nevím," tvrdí. Z jaké společnosti akcie pocházely si už prý nevzpomíná.

Slíbil, že dokumenty o původu peněz připraví. "Všechno vám dodám, až to budu mít u sebe pohromadě," řekl týdeníku.

"Nedá se to říct jednou větou. Vše je prokazatelné, je potřeba to opravdu perfektně připravit," dodal ráno v České televizi.

Zároveň odmítl spekulace o tom, že šestimilionový dar vypadá podezřele jako peníze doručené přes prostředníka od někoho skrytého. "To je prostě nesmysl," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy