Vláda je zralá na "jisté přeskupení", míní Klaus

Domácí ČTK Domácí, ČTK
9. 4. 2011 14:18
Současná krize je pro něj překvapením. Chce vědět, co bude dál
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Střítež (Jihlavsko) - Podle prezidenta republiky Václava Klause nastává vážná vládní situace. Přeje si ujištění, že ti, kteří ji rozehráli, vědí, jaké budou další kroky. Pro něj je to překvapení.

Vláda je podle jeho názoru zralá na "jisté přeskupení". Není si ale jistý, zda je možné ve velkém měnit vládu bez přeskupení vládní koalice.

"Dnešního jednání se samozřejmě dotkla i dnešní politická situace, která tady vznikla, která byla rozpoutána já nevím přesně kým, připravována a promýšlena," řekl novinářům ve Stříteži u Jihlavy, kam přijel na pozvání na oslavy 20. výročí založení ODS.

"Moc bych si přál, abych byl ujištěn, že ti, kteří toto rozehráli, ví, jaký bude následující krok. Doufám, že ty kroky znají, já je neznám. Je to pro mě nečekané překvapení," dodal.

Řeči o přátelství s Bártou jsou dětinské

Na svůj ministerský post rezignoval v pátek ministr dopravy Vít Bárta (VV), vládní ODS navíc požaduje odchod všech jeho spolustraníků, kteří měli něco společného s bezpečnostní agenturou ABL, kterou Bárta v minulosti založil a vlastnil. Prezident podotkl, že demisi více členů vlády by musel přijmout.

Ohledně údajného propojení bezpečnostní agentury ABL s vládou Klaus prohlásil, že mu vadí mnoho věcí a toto je jedna z nich.

Podotkl, že nemá nejmenší důvod říkat nic nepřátelského vůči Bártovi, nicméně řeči o přátelství mezi nimi jsou podle jeho slov dětinské.

K současné politické situaci také řekl, že v politice by se mělo hrát na otevřeném hřišti, ne však v šatnách a kuloárech.

 

Právě se děje

Další zprávy