Chalupa: Zelenou úsporám zachrání emisní povolenky

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 4. 2011 10:21
Rozhovor s ministrem životního prostředí o tom, kde vezme chybějící miliardy
Tomáš Chalupa
Tomáš Chalupa | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Z vlády je mile překvapen, čekal samé hádky. Na program zateplování domů "Zelená úsporám" mu chybějí peníze, bude je hledat v resortu. Co bude s programem dál, ještě přesně neví.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Na ministerstvu vystřídal svého stranického kolegu Pavla Drobila poté, co se rozhořela aféra Michálek kolem podezření z chystané korupce na fondu životního prostředí. Ani teď nechce kauzu příliš hodnotit.

Náš rozhovor proběhl v Senátu krátce poté, co ho senátoři "grilovali" kvůli tuleňům. Odpovídá hodně opatrně, váží každé slovo. Vystudoval práva a je to znát.

A.cz: Jste ve vládě relativně krátce, je tam ale něco, co vás už překvapilo?

První co mě překvapilo, tak než jsem do té vlády přišel, tak podle mediálních ohlasů jsem měl pocit, že se budou mezi sebou neustále hádat. A za ty skoro tři měsíce mého vládního angažmá musím říct, že kdybych měl spočítat případy, kdy je spor, tak těch případům napočítáte na prstech obou, možná jedné ruky.

A.cz: Z vnějšku mi připadá, že vláda zaznamenává spíš sled mediálních katastrof…

No to mě stejným způsobem přišla taky.

A.cz: Ale třeba hned nejnovější aféra Škárka: myslíte si, že se dá srovnat s kauzou Drobil?

Jsem strašně dalek srovnávání těch příběhů. Do kauzy Drobil jsem vstoupil až v jejích důsledcích (nahradil právě Pavla Drobila, pozn. A.cz).  Já jsem u toho nesvítil, znám to jen z popisů. Co se týče případu pana Škárky: strana Věci veřejné si to vyřeší sama, ona to musí vysvětlit ne proto, že jim to budou říkat ostatní strany, ale že to budou očekávat jejich voliči.

A.cz: Směřuji k něčemu jinému: nemyslíte si, že by měl Vít Bárta opustit vládu, dokud se případ nevyšetří, jako to udělal Pavel Drobil?

Rozhodně nebudu ten, který bude vydávat soudy. Pocitem, že bych měl soudit druhé, opravdu netrpím.

O rošádě ve vládě se mnou premiér nemluvil

A.cz: Premiér teď nevyloučil, že by se Pavel Drobil mohl do vlády vrátit, pokud vyšetřování pro něj dopadne příznivě, neřekl, na jaký post. Mluvil o tom třeba s vámi premiér?

Při jmenování ministrem
Při jmenování ministrem | Foto: Jan Langer

Ne. Chvil, kdy spolu můžeme mluvit o jiných věcech, než je dennodenní agenda, je hrozně málo. Je celkem logické, že pokud se prokáže, že ten případ nenastal tak, jak je popisován, že policie dojde k jinému závěru, než byla ta obvinění, tak by měl mít právo se očistit. Ale o tom, kde bude, zda půjde do vlády a do jaké pozice - já nejsem tím, který toto může ovlivnit.

A.cz: Ano, ale nemluvil s vámi premiér o případné rošádě resortů?

Také slyším všechny možné spekulace. Ale o tomhle, upřímně, nepadlo ani slovo.

Chybí mi miliardy

A.cz: Jak to teď bude s programem zateplování domů "Zelená úsporám"?

Je to tak, že máme zhruba 80 tisíc žádostí, relativně vyrovnaný poměr činžovních a panelových domů na jedné straně a rodinných domků na druhé. A 37 tisíc žádostí už bylo vyřízeno do konce loňského roku. Postupně se to proplácí po provedení prací a tak i ti, kteří to mají vyřízené, si stěžují, že třeba ještě nedostali peníze. Všem se hluboce omlouvám. Už jsme zavedli směnný provoz, zažádali o brigádníky. Mým cílem není ten program rozbít, je dobrý a plní rozumný účel.

A.cz: A budou teď ti lidé dostávat méně peněz, nebo stejně, jako ti před nimi?

Dalších 42 tisíc žádostí - to jsou ty, jejichž vyhodnocování jsme skončili před několika dny. Z toho 25 tisíc jsou žadatelé, kteří splnili podmínky - ta žádost je, řekněme, perfektní. Zbytek má určité vady. Příští týden budeme řešit na poradě ekonomických ministrů, co dál.

A.cz: Vám ale budou chybět miliardy…

Budou, několik miliard.

Razie na žadatele

A.cz: Kde je vezmete?

Máme nějakou formu řešení, ale nechte mě poradit se třeba se zkušenějšími členy ve vládě. Máme několik alternativ.

A.cz: Máte třeba příslib ministra financí, že by vám několik miliard přidal?

Tento příslib nemám.

Tak se zatepluje panelák
Tak se zatepluje panelák | Foto: Pavel Baroch

A.cz: Takže budete muset rezervy ve svém resortu?

Snažíme se je najít ve fondu, třeba tím, že budeme provádět hlubší kontroly těch projektů. Ustavili jsme dokonce zvláštní skupinu, která není podřízena projektu „zelená úsporám", nejsou tam lidé, kteří se podíleli na vyhodnocování žádostí, jsou to stavaři, architekti, technici. Tedy malá skupina, jakási kontrola nad kontrolou. Tým, který bude jezdit po republice náhodně a odhalovat nedostatky.

A.cz: Kolik miliard ale budete muset najít?

Nelámejte mě. Ale není to víc než deset, je to relativně dost.

"Zelenou úsporám" mají spasit emisní povolenky

A.cz: A bude program „zelená úsporám" pokračovat tak, že by se v budoucnu otevřel dalším žadatelům?

Já bych hrozně rád. Jsou společenství vlastníků, družstva i individuální vlastníci, kteří mají žádosti připravené, ale nestihli je podat. Ale musím říct, že každý, kdo chodí a říká, že se to dá zase otevřít, je populista. Jsou tu různé poradenské skupiny, které obíhají republiky a nabízejí, že zpracují projekt. A já říkám: nedělejte to, protože v tuto chvíli chybí peníze i pro ty stávající žádosti.

A.cz: Pokračování tedy nevidíte reálně?

Máme potencionální zdroje - emisní povolenky. Česká republika byla v jejích prodejích mimořádně úspěšná a získala skoro 20 miliard. Teď nám zůstává asi 45 milionů povolenek, které se snažíme prodat, největším kupcem je Japonsko, ale teď neumím predikovat, co se bude dít. Něco prodáme. Ale klesla cena, na trh vstoupily další země - zjm. pobaltské, které jdou s cenami brutálně dolů. A navíc velcí znečišťovatelé už povolenky nakoupili.

A.cz: Takže: vidíte program "Zelená úsporám" spíš reálně, nebo ne?

V první fázi musíme uzavřít stávající žádosti.

A.cz: A pak se uvidí?

Pak se uvidí. Taky podle toho, co se nám podaří prodat. Ale že by byl ten program dostupný v masivním měřítku, jako byl teď, pro všechny, to moc reálné není. Možná by mohl být otevřen pro nějakou úzkou skupinu, která nebyla uspokojena doposud, to teď neumím predikovat.

A.cz: Nedovedu si představit onu úzkou skupinu - třeba jen pro majitele některých rodinných domků?

Já to nemůžu ani naznačit. Když to řeknu, stanou se okamžitě obětí firem, které je do toho tlačí. Ohledně toho držím bobříka mlčení, nemůžu říct ani "ň".


 

Právě se děje

Další zprávy