Seznam nemocí z povolání se rozšíří, nově i o rakovinu

ČTK ČTK
6. 4. 2011 12:31
V roce 1992 lékaři uznali nemoc z povolání v 3406 případech, předloni jich bylo 1245
Kvůli pětici dalších chorob přibude ročně asi 20 až 40 případů nemocí z povolání.
Kvůli pětici dalších chorob přibude ročně asi 20 až 40 případů nemocí z povolání. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Seznam nemocí z povolání se v Česku rozšíří až o pět chorob, mezi něž patří například rakovina hrtanu či plic.

Počítá s tím vládní nařízení, které ve středu schválil kabinet Petra Nečase. Dodavadní seznam s výčtem chorob z povolání platil od roku 1995.

Nový návrh připravilo ministerstvo práce. Podle něj se změnily výrobní procesy a materiály, takže se proměnily i choroby z povolání. Souvislost mezi nemocí a riziky potvrzují také nové lékařské poznatky.

Díky prevenci ubývá závažných onemocnění

V roce 1992 lékaři uznali nemoc z povolání v 3406 případech, předloni jich bylo 1245. Díky prevenci ubývá závažných onemocnění, která končívají invaliditou. Kritéria v Česku jsou podle zprávy ministerstva práce k připravovanému nařízení přísnější než v jiných evropských zemích.

"Technický pokrok přinesl nové materiály a technologie spojené s novými pracovními riziky a tím s možností výskytu nových typů poškození zdraví. Zároveň v oblasti pracovního lékařství značně pokročilo vědecké poznání příčinných souvislostí mezi různými riziky práce a některými chorobami," uvádí se ve zprávě.

Na seznamu přibyly nově nemoci z organických kyselin, nemoc z louhů, rakovina hrtanu, rakovina plic ve spojení s pneumokoniózou a chronická obstrukční plicní nemoc.

V soupisu je také položka "nemoc z dalších látek nebo směsí látek", což umožní jako chorobu z povolání uznat i onemocnění způsobené látkami, které v seznamu nejsou.

S poškozenou páteří odbory neuspěly

Počet nemocí z povolání ve vybraných letech:

Rok 2007

  • 1228 nemocí z povolání, z toho 706 muži a 522 ženy

Rok 2008

  • 1327 nemocí z povolání, z toho 719 muži a 608 ženy

Rok 2009

  • 1245 nemocí z povolání, z toho 696 muži a 549 ženy

Zdroj: Zpráva ministerstva práce - Státní zdravotní ústav

Zařazení dalších chorob do výčtu je podle autorů působit preventivně. Firmy prý přijmou opatření, aby jim bránily. Za škody, které člověku nemoc z povolání způsobí, totiž odpovídá zaměstnavatel. Uhradit by měl ztrátu výdělku, bolestné, náklady léčení i případnou věcnou škodu.

Podle odborníků kvůli pětici dalších chorob v seznamu přibude ročně asi 20 až 40 případů nemocí z povolání. Znamenalo by to tedy přírůstek asi o sedm procent. Náklady se podle ministerstva dají zatím jen obtížně vyčíslit.

Odbory chtěly do soupisu dostat i další onemocnění. Českomoravská konfederace odborových svazů navrhovala, aby do výčtu patřilo i poškození páteře od dlouhodobé fyzické námahy. Se svým požadavkem ale neuspěla.

 

Právě se děje

Další zprávy