Kontroverzní Bátora bude Dobešovi radit v ekonomice

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
4. 4. 2011 15:00
Ministr školství se nevzdal spolupráce s někdejším kandidátem ultrapravicové strany
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) se i přes masivní kritiku nevzdal spolupráce s někdejším kandidátem ultrapravicové Národní strany Ladislavem Bátorou.

Od 1. dubna se Bátora stal jeho poradcem pro ekonomické záležitosti. "Jeho prvním úkolem je audit nemovitostí ministerstva," oznámil Dobeš.

Původně chtěl Dobeš z Bátory udělat svého prvního náměstka, proti tomu se ale ohradil i premiér Petr Nečas. Dobeš si pak personální rošádu ve svém úřadu rozmyslel. Na svém postu tak nakonec zůstala ekonomická náměstkyně resortu Eva Bartoňová (ODS), které Dobeš oznámil, že končí, a jejíž kompetence měl Bátora z části převzít.

Dobeš přiznal, že Bátoru do svého týmu zařadil na doporučení "Hradu", konkrétně od vicekancléře prezidenta Václava Klause Petra Hájka. "Byl mi doporučen panem Hájkem, proto jsem se pro něj rozhodl," řekl Dobeš přímo. 

Ladislav Bátora kandidoval v červnu 2006 ve sněmovních volbách za ultrapravicovou Národní stranu. Nebyl členem strany, ale vedl její kandidátku v kraji Vysočina. 

Bátora se od angažmá v Národní straně distancoval výrokem, že mu strana svými názory absolutně není blízká. Dál působil ve stranách, které se myšlenkově hlásily k názorům prezidenta Klause. Byl ve vedení Strany svobodných občanů a na podzim neúspěšně kandidoval do Senátu za Suverenitu Jany Bobošíkové.

Dobeš ale Bátorovi přesto věří, že extremistické názory nezastává. "Zjistil jsem to z rozhovoru s ním. Mám právo si své poradce vybrat a také za ně nesu odpovědnost," dodal.

Bátory se zastal prezident

Bátora je v současnosti předseda konzervativní Akce D.O.S.T., která prosazuje euroskeptické názory.

Prezident Klaus se Bátory dokonce veřejně zastal článkem v tisku. Klaus ve svém vyjádření uvedl, že kauzu Bátora odstartovali novináři a část politiků. Podle něj ji vyvolal fenomén takzvané politicky korektní společnosti.

"Je to fenomén celosvětový, evropský i český. Kdo se mu odvažuje vzdorovat, stihne ho lavina ataků, které vedou k jeho společenskému znemožnění, často i ztrátě zaměstnání, i k osobní ostrakizaci. Přesně to se u nás dnes děje s Ladislavem Bátorou," napsal prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy