Dobeš si s maturitou řekl o potíže, naznačil Nečas

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 4. 2011 15:35
Rozhovor s premiéŕem Petrem Nečasem o koaliční roztržce i možné obměně vlády
Premiér Petr Nečas: VV a TOP 09 jsou občas neprofesionální.
Premiér Petr Nečas: VV a TOP 09 jsou občas neprofesionální. | Foto: Jan Langer

Praha - Před nadcházejícím týdnem, kdy se lídři vládní koalice vrátí k řešení kauzy ministra Alexandra Vondry, řekl premiér Petr Nečas na adresu menších stran ve vládě: vaše chování není vždy zodpovědné.

"Občas to příliš nenasvědčuje tomu, že jsou si (koaliční partneři) vědomi plně odpovědnosti a ne vždy je jejich chování plně profesionální," uvedl premiér v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Ve zmíněném rozhovoru také pohrozil ministrům, že budou muset z kabinetu odejít, pokud budou veřejně vyzývat své vládní kolegy k demisi, jako to udělal před více než týdnem Miroslav Kalousek

Byť se premiér jmenovitě odmítá bavit o případné rekonstrukci vlády, připustil v odpovědích na toto téma dvě věci: že by se mohl do vlády vrátit exministr životního prostředí Pavel Drobil a že by přijal demisi ministra školství Josefa Dobeše, pokud by zkrachoval projekt státní maturity.

Na Kalouska jsem se nedíval

A.cz: Když si vezmeme tu situaci: jeden člen vlády vyzval druhého k demisi, což je poměrně neobvyklé. Mluvil jste o tom s nimi?

To říkáte velmi diplomaticky, že je to neobvyklé. Je to neuvěřitelné, ani v evropském kontextu se s něčím podobným nesetkáte. Obecně považuji za nepřijatelné, aby se tímto způsobem chovali členové mé vlády, ať se to týká kohokoliv pro budoucnost - a takto to ode mne slyšeli členové vlády: bude to znamenat odvolání takového člověka z vlády.

A.cz: To znamená pohrozil jste, že pokud to někdo ještě zopakuje...

Já nikomu nehrozím. Já jsem prostě oznámil, co udělám v případě, že by kterýkoliv člen vlády - z mé strany, z dalších dvou koaličních stran - vyzýval jiného svého kolegu k demisi. Nebudu ho tolerovat.

A.cz: Jak to přijal na schůzi vlády Miroslav Kalousek?

Já jsem se při tom nedíval na Miroslava Kalouska ani na nikoho jiného. Mně nezáleží na tom, jak to kdo přijal.

Počkám na výsledky šetření

A.cz: Vy ministra Vondru bráníte. Jste si jist, že tam z jeho strany není žádné pochybení?

V prvé řadě jsem jednoznačně vyjádřil podporu jeho práci na ministerstvu obrany. Záležitost, o které mluvíte, je z minulého volebního období. Ta věc se vyšetřuje, já nemám důvod nevěřit slovu Alexandra Vondry. Pan ministr přijal politickou odpovědnost. A v případě, že se ukáže, že výsledkem této politické odpovědnosti má být vyvození personální odpovědnosti, tak k tomu bezpochyby dojde.

A.cz: Třeba Věci veřejné ústy Víta Bárty řekly, že chtějí přímo pojmenovat "ProMoPro byla lumpárna" a od vás konkrétně chtějí slyšet, kdo za to nese ekonomickou odpovědnost, zda Alexandr Vondra, nebo tehdejší vedoucí úřadu vlády Jan Novák. Máte už v tom jasno?

Ale já nejsem ani soudce, ani kat a není to ani pan Bárta. Nechme to vyšetřování, tím je to jednoznačně dáno.

Kdyby nechtěli reformy, je konec.
Kdyby nechtěli reformy, je konec. | Foto: Jan Langer

Partneři nejsou vždy profesionální

A.cz: Jakou vidíte šanci, že trojkoalice vydrží skutečně celé volební období?

Pokud si uvědomíme, že jsme dostali tento mandát od voličů, že je to unikátní příležitost udělat pozitivní kroky ve smyslu stabilizace veřejných financí, boje proti korupci, ale také dlouhodobé konkurenceschopnosti naší země, a pokud si budeme počínat zodpovědně a profesionálně, pak může vydržet až do konce volebního období.

A.cz: Pořád tam slyším ono "pokud". Cítíte teď ze svých koaličních partnerů, že tam ta vůle je?

Musím říci, že z tohoto pohledu chování koaličních partnerů občas příliš nenasvědčuje tomu, že jsou si vědomi plně této odpovědnosti a ne vždy je jejich chování plně profesionální.

A.cz: Je něco, co byste ani kvůli prosazení reforem nepřekousl ze strany koaličních partnerů?

Tyto limity, tzv. "red lines", jsou v politice vždycky.

A.cz: Řeknete mi nějaké?

Například pokud by z jejich chování plynulo, že ve skutečnosti nechtějí reformy dělat, že šilhají po jiném politickém uspořádání - těch hraničních obrysů je tady více.

Rekonstrukce vlády? Možná...

A.cz: Není už čas na rekonstrukci vlády?

Já jsem velmi loajální premiér vůči svým ministrům. Na druhou stranu se jednoznačně ukazuje, že někteří zvládají svou práci velmi dobře - i práci v týmu do toho řadím, někteří uspokojivě a někteří méně uspokojivě.

Někteří ministři jsou horší, ale jmenovat nebudu.
Někteří ministři jsou horší, ale jmenovat nebudu. | Foto: Jan Langer

A.cz: Koho řadíte do té třetí kategorie?

Nebudu říkat žádná jména právě proto, že jsem vůči svým ministrům loajální a tyto věci s nimi probírám a budu probírat.

A.cz: A uvažujete o rekonstrukci kabinetu, že byste už o ní začal jednat s koaličními partnery?

Pokud udělám podobné kroky, rozhodně je nebudu svým koaličním partnerům a kolegům ve vládě sdělovat prostřednictvím médií.

A.cz: Nicméně padá třeba v úvahu i rošáda křesel mezi koaličními partnery, nebo je to „zabetonované" tak, jak je to v koaliční smlouvě?

Je třeba respektovat koaliční smlouvu. Na druhou stranu i ji lze na základě konsenzu všech tří koaličních partnerů v některé dílčí části upravit.

A.cz: To znamená...

To platí obecně o programu, programových cílech i personálním složení.

Nikdo nemá nic jisté

A.cz: Například předseda Věcí veřejných Radek John ale řekl: všichni naši ministři vydrží ve svých křeslech celé volební období. Znamená to, že je rekonstrukce vyloučená?

O těchto věcech - pokud se rozhodnu k nim přistoupit - budu jednat s koaličními partnery i s dotčenými ministry. Ze mě nic dál za toto tvrzení nevytáhnete. Ale tvrzení kteréhokoliv člena vlády, že nějaké pozice jsou natrvalo do konce volebního období, mají charakter spíše "wishful thinking" ("přání otcem myšlenky", pozn. A.cz) než skutečně realistického konstatování. Jistotu nemá nikdo z nás a je to naprosto v pořádku.

A.cz: Přesto to zkusím. Vy sám jste řekl: John nezvládá boj s korupcí. Je tedy zralý na výměnu, nebo ne? I v kontextu toho, že třeba nebude předsedou strany...

Znovu opakuji: já teď nebudu hodnotit jednotlivá jména, považoval bych to za nekorektní a zvláště v tuto chvíli vůči ministru Johnovi, který není přítomen dokonce ani v republice, má dovolenou.

A.cz: A s ministry za ODS jste spokojen?

Mé konstatování se vztahuje na všechny, včetně ministrů za ODS.

Když nevyjde maturita, bude ministr Dobeš mít potíže.
Když nevyjde maturita, bude ministr Dobeš mít potíže. | Foto: Ludvík Hradilek

Dobeš si o to řekl

A.cz: Zatím jediný ministr - a to školství Josef Dobeš - řekl, že odstoupí, pokud se nepovedou státní maturity. V tomto případě byste jeho demisi přijal?

Pani ministr několikrát a velmi zřetelně řekl na jednání vlády, že chce, aby se uskutečnil projekt státních maturit a že za úspěch přebírá plnou politickou odpovědnost. Z toho já vycházím.

A.cz: Takže byste ji přijal?

Já teď nechci říkat nic jiného než tento krok a samozřejmě pokud by došlo k nějakým negativním jevům, tak by to byla velmi vážná věc.

A.cz: Pokud se rozhodnete některé ministry vyměnit - jak obtížné to bude prosadit v koalici?

Pokud tato varianta nastane, nepochybuji, že ji koalice zvládne.

Pavel Drobil se může vrátit. Ale kdy a kam?
Pavel Drobil se může vrátit. Ale kdy a kam? | Foto: Ludvík Hradilek

Drobil se možná vrátí

A.cz: Pokud by policie odložila kauzu Drobil, tedy podezření z chystané korupce na fondu životního prostředí, počítáte s návratem Pavla Drobila do kabinetu?

Bude záležet na výsledcích šetření i na tom, jak Pavel Drobil obhájí své kroky, očistí své jméno před veřejností. Ale pokud se prokáže, že Pavel Drobil nic neudělal a nepochybil, s výjimkou toho, co přiznal - manažersky špatně svěřil důvěru lidem, kteří si to nezasloužili - tak nikdo, kdo je očištěn, by neměl být dále penalizován. On už za tento svůj manažerský přešlap zaplatil politickou cenu.

A.cz: Znamenalo by jeho návrat rošádu v kabinetu?

Obecně platí, že nikdo, kdo se očistil, tak na něho nemá být pohlíženo jako na člověka, který nese politický cejch.

A.cz: Myslel jsem spíš tu praktickou stránku věci: jak byste to provedl, kdo by musel kabinet opustit?

Jsou známé případy - proslulý lord Mandelson v labouristických vládách Tonyho Blaira i Gordona Browna rezignoval z různých důvodů pod tlakem veřejného mínění tuším třikrát a třikrát se do vlády v různých pozicích vrátil.

A.cz: Takže by to mohla být i jiná pozice, než ze které odstupoval?

Už jsem řekl všechno, co jsem chtěl.

ODS a koalice

A.cz: Nakolik cítíte v ODS řekněme uvadající chuť k trojkoalici?

Je to standardní vývoj emocí, vztahu k menším koaličním partnerům.

A.cz: Výkonná rada ODS vyzvala ministry, aby „bez průtahů" předložili reformní zákony. Co to znamená v časové rovině?

Tam, kde je nezbytné, aby legislativa platila od 1. ledna, je nezbytné, aby byla projednána na vládě na začátku června. To je velmi našponovaný termín a je skutečností, že z tempa některých ministrů jsem lehce znervóznělý.„

Druhou část rozhovoru čtěte ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy