Premiér Nečas připustil, že se Drobil vrátí do vlády

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
1. 4. 2011 14:00
Premiér neupřesnil, pro jaký resort s Drobilem případně počítá
Zpět do kabinetu?
Zpět do kabinetu? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) připustil, že by se do vlády mohl vrátit exministr životního prostředí Pavel Drobil, který rezignoval v prosinci kvůli aféře na Státním fondu životního prostředí.

Podmínkou je, aby policie odložila případ, v němž prověřuje podezření, že se pod Drobilovou taktovkou na fondu manipulovalo veřejnými zakázkami.

"Bude záležet na výsledcích šetření i na tom, jak Pavel Drobil obhájí své kroky, očistí své jméno před veřejností," uvedl premiér v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Pokud se prokáže, že Pavel Drobil nic neudělal a nepochybil, neměl by být nadále penalizován. Obecně platí, že na nikoho, kdo se očistil, se nemá pohlížet jako na člověka, který nese politický cejch," dodal.

Zpátky, nebo jinam?

Premiér zatím odmítl upřesnit, jak by se případný návrat Pavla Drobila do kabinetu odehrál.

Otázce, zda by se místopředseda ODS vrátil jako ministr životního prostředí, nebo jako šéf jiného ministerstva, se vyhnul.

"Například proslulý lord Mandelson v labouristických vládách Tonyho Blaira i Gordona Browna rezignoval z různých důvodů pod tlakem veřejného mínění tuším třikrát a třikrát se do vlády - v různých pozicích - vrátil," řekl pouze ministerský předseda.

Alfa a omega P. D.

Pavel Drobil by případnou nabídku na návrat do kabinetu nejspíš přijal, byť na premiérovy výroky reagoval opatrně.

"Pokud to pan premiér řekl, tak si jeho slov nesmírně vážím," uvedl pro Aktuálně.cz.

"Nicméně pro mě je teď alfou a omegou očistit své jméno od - z mého pohledu - vykonstruovaného a lživého obvinění. Proto nyní eventuální návrat do vlády opravdu neřeším," dodal.

Koaliční partneři jsou zatím k Drobilovu návratu zdrženliví.

"Zatím jsem o tom neslyšela," říká předsedkyně poslanců za Věci veřejné Kristýna Kočí. "Takže je otázka, nakolik je to reálná věc."

"Poslední dny ukázaly, že personální obsazení ministrů za ODS je čistě věcí ODS i její odpovědnosti," podobně stručně odpověděl i předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík s narážkou na aktuální spor koaličních stran kvůli ministru Alexandru Vondrovi.

Žaloba na Michálka

Pavel Drobil už oznámil, že chce zažalovat bývalého šéfa fondu životního prostředí Libora Michálka, který tajně pořídil nahrávky, které podle něj ukazovaly na chystanou korupci na fondu životního prostředí.

Kvůli tomuto obvinění koncem roku Pavel Drobil rezignoval na funkci ministra životního prostředí poté, co přepisy nahrávek zveřejnila média a v koalici rostlo napětí.

Michálek se koncem loňského léta setkal s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) a mluvil s ním o svém podezření na korupci ve fondu. V té době ještě neměl potřebné důkazy a John mu prý poradil, ať si je pořídí - přitom jej odkázal i na novináře, kteří disponují potřebnou nahrávací technikou.

V prosinci si pak Michálek nahrál i schůzku s Drobilem, který mu poradil, že by měl jít buď na policii, nebo nahrávky zničit.

Drobil teď hodlá podle Hospodářských novin napadnout Michálkovy výroky v ČT, že spolu se svými spolupracovníky měl pomáhat s předražením rekonstrukce pražské čističky vod o 3 miliardy korun, přičemž 500 milionů z toho měla údajně získat ODS.

Samotné nahrávky, které Michálek tajně pořídil a které mají údajnou korupci dokazovat, Drobil podle HN zpochybňovat nechce.

 

Právě se děje

Další zprávy