Armáda nebude "dojnou krávou", bude nakupovat přímo

ČTK ČTK
30. 3. 2011 10:51
Obchodovat se nyní bude bez prostředníků, kteří vyšli příliš draho
Nákupy přes prostředníky se v posledních letech prodražily o 1,5 miliardy korun.
Nákupy přes prostředníky se v posledních letech prodražily o 1,5 miliardy korun. | Foto: Jan Langer

Praha - Armáda bude moci nakupovat ze zahraničí bez prostředníků. Vláda schválila novelu zákona, která to umožňuje.

Materiál předložil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který ho pokládá za jeden z klíčových bodů programového prohlášení nynější koaliční vlády.

V úterý na tiskové konferenci ministr obrany spočetl, že nákupy přes prostředníky v minulých šesti letech prodražily armádní zakázky o zhruba 1,5 miliardy korun. Společně s Vondrovým úřadem byla předkladateli návrhu ministerstva průmyslu a obchodu, zahraničí a vnitra.

Povolení k obchodu se zahraničím má 164 firem

Novela do českého právního řádu převede novou směrnici Evropské unie a má zjednodušit obchod s vojenským materiálem na unijním trhu. Hlavní zjednodušení přinese zrušení dovozních licencí při obchodu v rámci členských zemí EU. Licence na vývoz tak bude platit po celé unii a k převozu nebo dovozu do jiných států a nebude nutné mít žádné další povolení.

Materiál také umožňuje, aby s vojenským materiálem na území členských států EU mohly obchodovat i fyzické osoby. Dosud tak mohou činit jen právnické osoby. V České republice nyní vlastní povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem 164 společností.

Nákupy přes prostředníky byly v minulosti médii i odborníky často kritizovány kvůli údajné předraženosti. Premiér Petr Nečas (ODS) dokonce loni v srpnu uvedl, že ministerstvo obrany nesmí být "dojnou krávou" pro privilegované firmy, které mu zprostředkovávají nákupy, a prostředníky označil za parazity.

Naopak ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že změna systému žádné zásadní úspory nepřinese.

Vondra je v současnosti terčem kritiky kvůli údajně předraženým zakázkám za ozvučení akcí doprovázejících české předsednictví EU v první polovině roku 2009. Z pozice vicepremiéra pro evropské záležitosti byl tehdy zodpovědný za organizaci předsednictví.

Výkonná rada ODS se za něj nicméně v pondělí postavila a ocenila jeho práci na ministerstvu obrany. Vondra své chystané reformy v armádě uvádí jako příklad své netolerance ke zneužívání moci k politickým cílům a k rozkrádání veřejných prostředků.

 

Právě se děje

Další zprávy