Důkaz: Tak ODS měnila pravidla pro vlastní prospěch

Kateřina Eliášová
28. 3. 2011 11:35
Rozdělte Prahu na sedm obvodů po devíti mandátech, radí analýza. ODS poslechla
Foto: Jan Langer

Praha - ODS si ještě před volbami nechala vypracovat analýzu, v níž se rozebírají dopady rozdělení Prahy na volební obvody.

Dokument, který má k Aktuálně.cz k dispozici, simuluje varianty rozdělení města na tři, pět a sedm volebních obvodů.

"Nejvyšších zisků i při celkovém klesajícím počtu zastupitelů ODS by mohla ODS dosáhnout při rozdělení na sedm obvodů," stojí v doporučení analýzy. Bývalé zastupitelstvo, kde měla ODS většinu, nakonec skutečně Prahu na sedm obvodů rozdělilo.

Analýza rovněž říká, že případné stížnosti, včetně té ústavní, nemají šanci na úspěch.

Ústavní soud přitom už na úterý nařídil jednání o ústavní stížnosti malých stran, které se rozdělením na sedm volebních obvodů cítí poškozeny.

Ruce pryč od analýzy

K autorství dokumentu se nikdo z pražské ODS nehlásí. Hned dva bývalí členové městské rady, oba z ODS, Aktuálně.cz potvrdili, že analýzu probíral před rozhodnutím o rozparcelování Prahy zastupitelský klub ODS.

"Neexistuje prokazatelná objednávka ani faktura za takovou analýzu, a to od kohokoliv z pražské ODS," uvedl předseda pražské ODS Boris Šťastný.

Materiál rovněž popisuje různé možnosti koalic, přičemž politikům ODS jako nejvhodnějšího partnera doporučuje Věci veřejné a ČSSD.

Zároveň radí pražským zastupitelům hlasovat pro devíti- či desetimandátové obvody, což podle autorů dokumentu eliminuje malé strany. "Jednoznačně zde vyplývá nutnost vytvořit 9-ti, eventuálně 10-ti mandátové obvody, aby byl vyloučen průnik malých stran se ziskem 7 - 7,5 procent hlasů do zastupitelského sboru," stojí v analýze.

"O takovém dokumentu víme, ale nebudeme ho navrhovat jako důkaz. Z hlediska možné důkazní síly je velmi slabý. Nedokážeme doložit jeho původ," uvedl advokát stěžovatelů Pavel Uhl.

U soudu promluví Peake

U Ústavního soudu si stěžují zelení, SNK-ED a Věci veřejné. "U soudu vystoupí zástupci tří stěžovatelských stran. Z perspektivy poškozeného kandidáta promluví Jiří Witzany z SNK-ED, z pozice voličů, kteří byli poškozeni na voličském právu, vystoupí poslankyně Karolína Peake z Věcí veřejných a za zelené promluvím já," sdělil novinářům předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Uhl ani Liška nechtěli odhadovat, jak soudci rozhodnou. Pracují se všemi variantami, jak Ústavní soud rozhodne. Pokud by soud malým stranám vyhověl, na radnici by se podle Uhla mohl vrátit exprimátor Pavel Bém (ODS) i s celou radou, tvořenou pouze členy z ODS.

"Existuje rovněž možnost, že ministerstvo vnitra určí správce. Do nových voleb by tak Praze vládla ´úřednická vláda´," uvedl Uhl. Uhl odhaduje, že nové volby by se mohly konat letos v září.

"Pokud bychom neuspěli, zvážíme další cesty, jak tu situaci změnit tak, aby k tomu zneužívání nemohlo v budoucnu docházet. Cesta je například v úpravě legislativy na parlamentní úrovni," řekl Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy