John vypověděl Langerovu smlouvu o pronájmu lázní

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 3. 2011 16:24
Podle ministerstva vnitra porušila slovenská firma Temprano smluvní podmínky
Vřídlo v Karlových Varech
Vřídlo v Karlových Varech | Foto: Pavel Baroch

Praha - Zbytečně vyhozené miliony a účelově snížené nájemné. Tak hodnotily dvě zprávy kontrolorů okolnosti, za nichž byly v éře bývalého ministra vnitra Ivana Langera z ODS pronajaty lázeňské domy patřící tomuto resortu.

Nyní ministerstvo vnitra pod Radkem Johnem (VV) smlouvu vypovědělo. Slovenská společnost Temprano podle úřadu porušila podmínky.

Pronajala totiž bez vědomí ministerstva budovu v Karlových Varech Petrovi Červenkovi. Sdělil to mluvčí vnitra Pavel Novák s tím, že od 1. dubna začne společnosti běžet šestiměsíční výpovědní doba.

Ministerstvo chtělo zrušit smlouvu uzavřenou někdejším šéfem resortu Ivanem Langrem (ODS) s Tempranem již dříve. Podle auditu, který nechal zpracovat jeho nástupce Martin Pecina, byla smlouva pro stát nevýhodná. Stejný závěr vyvodila i kontrolní akce ministerstva vnitra. Úřad rozhodnutí později přehodnotil, nenalezl prý právní důvod k výpovědi smlouvy.

Nyní podle ministerstva porušila firma smluvní podmínky. Firma podle Nováka loni požádala úřad o svolení k podnájmu lázeňského domu Myslivna v Karlových Varech. Ministerstvo jí však nevyhovělo. "Nájemce však nevyčkal ani odpovědi ministerstva a objekt okamžitě pronajal," uvedl mluvčí. Úřad se podle něj o podnájemní smlouvě dozvěděl až v polovině letošního března.

Ministerstvo domy znovu pronajme

"Lázeňské domy převezme Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra, které připraví nové transparentní výběrové řízení na pronájem těchto objektů. Tentokrát za cenu obvyklého nájemného. Současnou smlouvou by stát během 20 let, na kterou je uzavřena, přišel až o 200 milionů korun," uvedl ministr vnitra Radek John (VV).

Domy v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Františkových Lázních a Luhačovicích získala slovenská firma do pronájmu na 20 let za 23,7 miliónu korun ročně. Výběrové řízení na pronájem lázeňských objektů označilo za neregulérní již dříve i občanské sdružení Oživení. To se věnuje odhalování korupce ve veřejné správě.

 

Právě se děje

Další zprávy