Ústavní soud ruší balík škrtů, vláda je prosadila nefér

Tomáš Fránek
14. 3. 2011 16:15
Kabinet musí škrty pro nezaměstnané, nemocné nebo rodiny rychle prosadit znovu
Premiér Petr Nečas. Musel podávat soudcům vysvětlení. Zákon neobhájil.
Premiér Petr Nečas. Musel podávat soudcům vysvětlení. Zákon neobhájil. | Foto: Jan Langer

Brno - Vláda musí znovu ve sněmovně i senátu prosadit zákon, kterým se už loni na podzim pokusila ušetřit miliardy korun na podpoře v nezaměstnanosti, rodičovském příspěvku, porodném nebo nemocenské.

Ústavní soud totiž vyhověl stížnosti sociálních demokratů a rozhodl, že zákon - balík úspor - byl přijat protiústavně.

Znamená to, že vládní strany (ODS, TOP 09 a VV) porušily práva opozice a znehodnotily tak demokratický proces přijímání zákonů. "Nakolik jsou tato práva naplňována, to je známka politické kultury a úrovně společnosti a stupně demokratičnosti politického systému," řekla soudkyně Eliška Wagnerová.

Ústavní soudci však zároveň s pokáráním dali vládním stranám šanci na nápravu. Zákon nepřestane platit hned, ale až s koncem letošního roku. Za tu dobu by teoreticky mohl být balík úspor přijat řádným způsobem.

Pokud jej však vláda nestihne nebo nedokáže prosadit - v Senátu totiž přišla o většinu - zákon a tím i krácení podpor, nemocenské nebo porodného přestane platit.

Opozice se bránila

Vláda podle většinového názoru ústavních soudců neměla při přijetí zákona využívat stavu legislativní nouze. Ten se může využít pouze v případě válečného stavu nebo vysoké hospodářské škody.

"Závěr o existenci vážných hospodářských škod musí mít rozumný důvod," uvedla soudkyně Wagnerová, která byla zpravodajkou stížnosti.

Vláda podle soudců nedokázala doložit, jaké nebezpečí vlastně Česku hrozí. "Ústavní soud na svoji funkci ochrany ústavnosti nemůže rezignovat pouze z důvodu obecného a hypotetického rizika, nepodloženého žádnými konkrétními daty, že by jeho nález mohl mít negativní dopad na hodnocení České republiky ze strany ratingových agentur, respektive, že vyvolá negativní reakci ze strany finančních trhů," uvedli soudci.

Těsná většina pro

Pro zrušení zákona bylo devět ústavních soudců, šest s verdiktem nesouhlasí. Verdikt tak prošel nejtěsnější většinou.

Odloženou platnost nálezu Ústavní soud vysvětlil hrozbou zmatku, který by nastal při okamžitém zrušení normy. Wagnerová zdůraznila, že lidé již od začátku roku pobírají na základě zákona některé dávky. "Způsobilo by to chaos. Patrně bychom poškodili adresáty dávek. To je to poslední, co by Ústavní soud chtěl," řekla Wagnerová.

Například soudce Stanislav Balík uvedl, že soud zákon rušit neměl. "Podařilo se, že napadený zákon obstál a zároveň neobstál. Dvousethlavému drakovi byla  uťata většina jeho hlav, tyto se však mohou odkutálet pod sprchu živé vody a do shora  uvedeného data stihnout přijetí téhož zákonného textu," uvedl Balík.

Balíček škrtů v sociální oblasti podle vlády má umožnit úspory více než 23,5 miliardy korun a pomoci při snižování schodku státního rozpočtu.

Zákon mění pravidla v oblasti nemocenského pojištění, státní sociální podpory a státní politiky zaměstnanosti. Jde například o nemocenskou, rodičovský příspěvek, sociální příspěvek, porodné a příspěvek na péči. 

Způsob přijetí zákona napadli u soudu sociální demokraté. Vláda podle opozice omezila práva opozice tím, že zneužila stav legislativní nouze, svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny a znemožnila obecnou rozpravu.

Miliardové škody?

Norma je podle soudkyně zpravodajky Elišky Wagnerové velmi obsáhlá, mění 18 různých zákonů, důvodová zpráva má 80 stran. Soudkyně při projednání připomněla například to, že někteří poslanci podle svých vyjádření v médiích vůbec nevěděli, jakou měrou si schválením normy snižují vlastní platy.

Premiér Petr Nečas při výslechu uvedl, že kdyby vláda neprosadila balíček úspor v sociální oblasti do konce minulého roku, vznikly by škody v řádu desítek miliard korun. Hrozbou prohloubení rozpočtového schodku Nečas omlouval to, že vláda balíček prosadila v parlamentu nezvykle rychle a s využitím všech možností, které jí dává jednací řád.

Verdikt soudu je důležitý i pro další, dosud neprojednanou stížnost na podobně přijatý zákon, týkající se krácení podpory stavebního spoření.

 

Právě se děje

Další zprávy