Kalousek plánuje superúřad, bude nejmocnější v zemi

Petr Holub
14. 3. 2011 6:00
Pod názvem Generální finanční ředitelství začne od příštího roku fungovat nová instituce
Miroslav Kalousek zvyšuje vliv ministra financí.
Miroslav Kalousek zvyšuje vliv ministra financí. | Foto: Reuters

Praha - Pod názvem Generální finanční ředitelství začne od příštího roku fungovat nová instituce.

V novém zákoně, který se chystá v dílně ministra financí Miroslava Kalouska vzniká nový úřad, který bude kontrolovat každého, sám ale nebude podléhat žádné kontrole.

Kalousek už svůj plán už poslal k připomínkám ostatním ministrům.

Pokud nebudou proti a zákon o finanční správě schválí i sněmovna, pak instituce, která se ze všeho nejvíc podobá finanční policii, začne fungovat v příštím roce.

Víc než běžní policisté

Ze zákona vyplývá, že Generální finanční ředitelství může podle vlastního uvážení kontrolovat každého, kdo přijal jakoukoli veřejnou dotaci. To se týká jiných státních úřadů, polostátních firem, podniků žádajících o evropské dotace a dodávajících zboží státním společnostem až po soukromníka, který vyčistí obecní rybník.

Úřad bude kontrolovat krajské i obecní úřady a všechny jejich podřízené instituce. Stejně jako policie bude smět projít všechny jejich účty a nebude

Foto: Aktuálně.cz
Blog Miroslava Kalouska na Aktuálně.cz:
Žádný „nejmocnější superúřad" neplánuji

V jednom ohledu budou finanční kontroloři ještě mocnější. Na rozdíl od policistů nebude na jejich činnost dohlížet soudce ani státní zástupce.

Značnou částí těchto kontrolních pravomocí už dnes disponuje ministerská kontrola a finanční úřady, nový zákon je však ještě posílí a navíc kontrolu centralizuje.

Centrála v Lazarské

Centralizaci umožní nově zavedená hierarchie finančních úřadů.

Dosud měla Česká republika osm finančních ředitelství v sídlech předlistopadových krajů a 199 finančních úřadů. Od roku 2012 zůstane jen 14 finančních úřadů v současných krajských městech, které budou řídit 199 územních pracovišť. V Praze vznikne ještě jeden speciální finanční úřad, který se zaměří na firmy s ročním obratem před dvě miliardy korun.

Už od letošního ledna začalo v pražské Lazarské ulici fungovat Generální finanční ředitelství, které od příštího roku převezme řízení celé finanční správy. Finanční úřady bude řídit pomocí svých expozitur v krajských městech.

Generální ředitel tak bude mít bezprostřední přístup do všech daňových databází a rozhodovat o tom, kam zaměřit finanční kontrolu.

Nástroj jednoho člověka

Dohled nad Generálním finančním ředitelstvím bude mít jediný člověk - ministr financí. Jeho rozhodující pravomocí bude možnost, generálního ředitele kdykoli odvolat a jmenovat nového.

Ministrovi financí zůstane i nadále právo, aby odpustil sankce těm, u kterých finanční kontroloři odhalí.

Zákon přitom výslovně umožňuje ministerstvu, aby si vyžádalo informace, které shromažďují finanční úřady a Generální finanční ředitelství o daňových poplatnících. Ministerstvo může data daňové správy používat "bez ohledu na původní účel shromažďování údajů".

Bilion na účtech

Autoři zdůvodňují nový zákon tím, že "sníží administrativní zátěž, zvýší uživatelský komfort a omezí daňové úniky".

Ministerstvo ujišťuje v důvodové zprávě k novému zákonu, že nový systém nebude vyžadovat nové zaměstnance. Pouze do nového počítačového vybavení bude investovat 400 milionů, větší část už letos.

Kromě kontroly všech, kdo využívají veřejné peníze, bude mít Generální ředitelství další významnou pravomoc. Podle zákona bude smět "převádět výnosy daní, které vybírají a vymáhají finanční úřady a které nejsou příjmem státního rozpočtu". V důvodové zprávě se vysvětluje, že tato pravomoc půjde využít při zavedení tzv. Jednotného inkasního místa.

Napříště tak budou finanční úřady vybírat nejen daně, ale také sociální a zdravotní pojistné. Letos například ministerstvo financí na daních vybere 530 miliard korun, napříště půjde o částku víc než dvakrát vyšší.

"Převzetí dalších kompetencí ale je věcí politického rozhodnutí," připouští v tomto případě ministerský materiál.

 

Právě se děje

Další zprávy