Vnitro má mobily za statisíce, volat z nich ale nemůže

Domácí Domácí
8. 3. 2011 12:33
Drahé přístroje mají ministr Radek John a jeho pět náměstků
Ministr vnitra Radek John
Ministr vnitra Radek John | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra Radek John a jeho pět náměstků dostali nové mobily, které přišly celkem na několik set tisíc korun. Používat je ale nemohou.

Podle Lidových novin jsou telefony vybaveny speciálním čipem, který umožňuje šifrovanou komunikaci a zabraňuje tak odposlechům. Problém je, že systém Secusmart dosud není certifikovaný Národním bezpečnostním úřadem a nelze jej tedy používat.

"Verze systému Secuvoice nemůže být v současné době používána k ochraně utajovaných informací," upřesnila pro deník Petra Kolaříková z Národního bezpečnostního úřadu.

Dalším problémem podle listu je, že dva z pěti náměstků nemají bezpečnostní prověrku, a tudíž oficiálně nemají k utajovaným informacím v režimu přístup.

Proč vnitro mobily koupilo, ministerstvo oficiálně tají. "Otázka zabezpečení komunikace v resortu podléhá režimu utajení dle zákona," tvrdí mluvčí vnitra Vladimír Řepka.

Mimo záznam deníku lidé z vnitra pouze přiznali, že mobily skutečně vlastní, a pořídili si je prý kvůli podezření, že je odposlouchává někdo zvenčí. Žádné informace v režimu utajení si prý přes tyto telefony nesdělují.

Vnitro nechce prý ani prozradit, kolik přístroje stály a kdo je platil. Podle dostupných informací od prodejců bezpečnostní techniky se nicméně cena za speciální kartu Secuvoice, kterou ministr a jeho pět náměstků spolu s novými telefony v minulých týdnech dostali, pohybuje od šedesáti do sto tisíc korun. Cena se pohybuje podle toho, jestli mobil šifruje jen volání, nebo i SMS.

 

Právě se děje

Další zprávy