Klaus má méně státních návštěv, víc propaguje své knihy

Tereza Šídlová
7. 3. 2011 19:24
Prezident málo vyráží na státní návštěvy, naopak na cestách často prezentuje své knihy
Prezident v obklopení světových politiků na summitu Obama-Medveděv
Prezident v obklopení světových politiků na summitu Obama-Medveděv | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus vydal v pondělí svou knihu Rok osmý.

I z fotek, jimiž je publikace proložená, je zřejmé, že z uplynulého roku si prezident odnesl zásadní diplomatické zážitky. Určitě tam patří ten z domácí pražské půdy, kde hostil zároveň prezidenty USA a Ruska.

Jeho cesty ven ovšem bývají méně zářivé - za celý rok 2010 stihl jen tři oficiální návštěvy, během nichž zamířil do Lotyšska, Moldávie a Kuvajtu.

V poločase svého prvního funkčního období jich přitom před lety stihl dvojnásobek, včetně vlivného Izraele.

Státní návštěva je nejvyšší forma diplomatického setkání a potvrzení vzájemných vztahů zemí. Politik na ni odjíždí na pozvání druhé země.

"Všechny státní návštěvy prezidenta republiky v jiném státě i prezidentů jiných států u nás se realizují na základě reciprocity. Nelze hledat vztah mezi jejich počtem a dobou. Že jich zrovna v roce 2005 bylo šest a vloni jen tři je jev čistě náhodný," řekl Aktuálně.cz mluvčí prezidenta Radim Ochvat ke klesajícímu počtu státních návštěv v programu prezidenta.

Osmý rok Václava Klause, galerie roku 2010

Američtí prezidenti v Praze

Během prvního funkčního období prezident procestoval kus světa: pozvánky dostal - a také je přijal - od sousedů, ale také například z Vietnamu, Japonska či Ruska. Teď jich v průměru odcestuje o polovinu méně a nejdál na Blízký východ.

Například na státnické přijetí od prezidenta USA v Bílém domě čeká Václav Klaus od začátku svého zvolení. Zatím ho ve Washingtonu přijímali viceprezidenti. Navzdory tomu, že Barack Obama i jeho předchůdce George W. Bush byli v Praze v posledních letech době několikrát.

Klausův předchůdce Václav Havel byl přijat v Bílém domě opakovaně - i na státní návštěvě.

Prezident tak často cestuje "pracovně" a setkání se státníky prokládá prezentací svých osobních názorů. A také svých knih.

Když zbyde čas, přijde Modrá planeta

Například loni v únoru se prezident vydal do Dánska. Setkal se s královnou Margrethe II. i předsedou tamního parlamentu Torem Pedersenem.

"V odpoledních hodinách prezident v sídle dánského Centra politických studí (CEPOS) vystoupil s projevem a představil dánské vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta," stojí v oficiální tiskové zprávě Hradu.

I pracovní návštěvy se platí z veřejných peněz.

A třeba účet za jediný den v Kodani přitom nebyl malý. Podle výjezdního účetnictví za minulý rok, který nedávno schválila vláda, stála cesta více než 800 tisíc korun.

"Všechny oficiální cesty prezidenta republiky podléhají schválení Vládou ČR a primárně u nich jde o reprezentaci České republiky. Prezentace knih pana prezidenta v rámci oficiálních návštěv tvoří pouze doplněk hlavního programu těchto návštěv," říká už citovaný mluvčí Ochvat.

Klaus často na svých státem placených cestách propaguje svoji knihu
Klaus často na svých státem placených cestách propaguje svoji knihu | Foto: Jiří Just

Podle něj na knížky dojde řada pouze, když na ně zbyde čas.

Podobně se každopádně prezidentovi podařilo spojit své státnické povinnosti s autorskými zájmy na cestách do Španělska, Nizozemska, Ruska, Itálie či do Francie a USA.

Marné lákání Sarkozyho

Do Francie prezident Klaus jezdí hlavně přednášet.

V Praze byl sice celkem nedávno současný francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jenže to přijel za Topolánkem v době před českým předsednictvím, kdy vztahy mezi Prahou a Paříží byly extrémně napjaté. Také kvůli Klausovu oddalování Lisabonské smlouvy, kterou Sarkozy považoval za "svou".

Klaus, který byl tehdy po operaci, nicméně napsal francouzkému kolegovi dopis a přes napjatou atmosféru ho zval na státní návštěvu. Na tu ovšem Sarkozy zatím nepřijel.

"Nadále platí mé pozvání pro Vás ke státní návštěvě České republiky a doufám, že Vás budu moci v Praze osobně přivítat. Poslední oficiální návštěva francouzského prezidenta v Praze se uskutečnila již v roce 1997, což je poměrně dlouhá doba," napsal v červnu 2008 Klaus Sarkozymu v dopise, který je k vidění na webu Hradu.

Gandalovičova mise

Před odchodem do "prezidentského důchodu" si nicméně Václav Klaus může svou diplomatickou bilanci ještě vylepšit.

Například Sarkozy by teoreticky do Prahy přijet mohl, vztahy mezi Českem a Francií se urovnaly i kvůli zájmu francouzské společnosti Areva o zakázku rozšíření jaderné elektrárny Temelín.

Pravděpodobný nový český velvyslanec v USA Petr Gandalovič zase jistě bude mít za úkol mimo jiné dojednat Klausovi oficiální přijetí u Baracka Obamy, který Praze vděčí za kulisy pro své mírové projevy.

I ruský prezident Medveděv po podpisu odzbrojovací smlouvy s USA v Praze řekl, že by se do Česka ještě mohl vrátil.

Zatím prezident na letošní rok chystá cestu do Jižní Ameriky, navštíví Argentinu a Chile.

 

Právě se děje

Další zprávy