Nečasova vláda zvýší daně nejvíc v novodobé historii

Petr Holub
3. 3. 2011 0:00
Vyplývá to ze srovnání s dosavadními rekordmany, kabinety Fischera a Špidly
Právě změnili historii. Zvedli daně nejvíc, co pamatujeme.
Právě změnili historii. Zvedli daně nejvíc, co pamatujeme. | Foto: Ludvík Hradilek

* Text jsme upřesnili po připomínkách ministerstva financí

Praha - Zvýšení daně z přidané hodnoty, které si čerstvě potvrdila koalice na schůzce stranických lídrů, přinese občanům nejvyšší růst daní v novodobé historii.

Premiér Petr Nečas primát odmítá: "Největší zvýšení daní v dějinách České republiky se odehrálo od 1.dubna roku 2004, v době, kdy byl ministrem financí pan magistr Bohuslav Sobotka," prohlásil na tiskové konferenci.

Když Aktuálně.cz srovnalo letošní reformu se Sobotkovou reformou (éra Špidlovy vlády) v roce 2004 a dva roky starým Janotovým balíčkem (Fischerova vláda), skutečně se ukázalo, že se jednotlivé zásahy do peněženek daňových poplatníků významně neliší.

Změny exministra Sobotky jsou však až na třetím místě za ministrem Kalouskem a exministrem Eduardem Janotou.

Podívejte na porovnání jednotlivých reforem. Článek pod tabulkou pokračuje.

Nečas vyhrál o 14 miliard

Upřesnění

  • Text a tabulka byly upřesněny po připomínce ministerstva financí, že původní text Aktuálně.cz nezapočítal do zdražení roku 2010 částku 5,4 miliardy, kterou vybraly na DPH územní samosprávy.
  • Ministerstvo financí kromě toho doporučilo započíst do zdražení roku 2010 vyšší daň z nemovitostí. Při této dani ovšem záleží, jakou sazbu zvolí obecní úřady. Ministerstvo financí tvrdí, že nárůst dosáhne nejméně tří miliard, konečná čísla však neposkytlo.
    Kalouskův úřad navíc tvrdí, že penzijní reforma daňovou zátěž občanů také snižuje. Pokud se jich například šedesát procent rozhodne převést tři procenta své hrubé mzdy do soukromých fondů namísto státnímu penzijnímu systému, tak se odvody občanů státu sníží o 20 miliard ve prospěch povinných odvodů soukromým firmám.  

Reforma Nečasovy vlády má podle ministrů vynést 58 miliard korun. Vedle zvýšení DPH zároveň některé daně snižuje. Rodinám s dětmi se sníží daně o šest miliard a stát tedy vybere o domácností navíc 52 miliard. Z této částky ovšem dostanou 22 miliard firmy, kterým stát odpustí některé sociální odvody.

Celkem stát díky tomu vybere na daních navíc 30 miliard. Nejde zatím o konečné číslo, protože ministr financí Miroslav Kalousek ohlásil na polovinu března další úpravy daně z příjmu.

Také Špidlova levicová vláda s ministrem Sobotkou zvyšovala v roce 2004 nepřímé daně. Na DPH a spotřebních daních chtěla vydělat 27 miliard, pět miliard ale rodinám vrátila na daňových slevách a nižším pojistném.

Ve zvyšování nepřímých daní ji o šest let později následoval Fischerův kabinet. Janotův balíček chtěl vybrat na nepřímých daních 28 miliard navíc, další tři miliardy na sociálním pojistném. Na cenové úrovni roku 2004 se tak měly daně zvýšit o 26 miliard.

Nadcházející zvýšení daní rodinám je v cenách roku 2004 ještě o 14 miliard vyšší.

Samotný plán ale příjmy rozpočtu nezajistí. Konkrétně Sobotkovo zvýšení nepřímých daní mělo úplně jiný výsledek než Janotovo. V roce 2004 vybralo ministerstvo financí o tři miliardy víc, než plánovalo, loni ale zůstalo o jedenáct miliard za očekáváním.

Víc podnikům

Současná reforma následuje své vzory v tom, že zvyšuje nepřímé daně. Příliš se nevymyká ani výběrem daní, které se mají snižovat.

Janota nesnižoval žádné. Sobotka začal škrtat příjmovou daň podnikům, v roce 2004 poklesla z 31 na 28 procent. Zároveň snížil daně rodinám s dětmi, které tak ušetřily celkem pět miliard korun.

Kalousek chce pomoci rodinám s dětmi srovnatelnou částkou.

Firmám se ruší odvody na nezaměstnanost a úrazy a podniky tím ušetří čtyřikrát víc než za Sobotky. Ministr financí ovšem dosud nevysvětlil, kdo bude napříště financovat boj s nezaměstnaností a kdo bude platit náhrady zraněným pracovníkům.

 

Právě se děje

Další zprávy