Nováčci mají smůlu, vláda je na silné motorky nepustí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 3. 2011 17:41
Řidičské oprávnění na silné motocykly budou moci "zelenáči" získat až ve 24 letech
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: HZSPK

Praha - Řidičské oprávnění na silné motocykly budou moci "zelenáči" získat až ve 24 letech. Dříve budou mít na tento typ řidičského průkazu právo jen motorkáři se zkušeností ze slabších strojů.

Vyplývá to ze středečního jednání vlády, která mírně upravila návrh z dílny ministra Víta Bárty, podle kterého by měla být zvýšena věková hranici pro řízení nejsilnějších motorek s výkonem nad 35 kilowattů u začátečníků na 24 let.

"Motocykl je mnohem větší zbraní než auto," prohlásil po jednání vlády ministr Bárta.

Motorkářům s dvouletou praxí ze slabších motorek by věková hranice pro žádost o řidičák na silný motocykl zůstala na 20 letech. O rok později pak budou moci požádat o řidičské oprávnění s omezením pro tříkolová vozidla.

Novinky v kategoriích motorek

  • AM - V ČR od 15 let, EU žádá minimálně 16 let, konstrukční rychlost stroje nesmí přesáhnout 45 km/h.
  • A1 - V ČR i EU od 16 let, jedná se o motorky s objemem válců do 125 cm3, výkonem do 11 kW a poměrem výkonu ke hmotnosti do 0.1 kW/kg a dále pro motorové tříkolky s výkonem do 15 kW.
  • A2 - V ČR i EU od 18 let. Tato kategorie je  pro motocykly s výkonem motoru do 35 KW a s poměrem výkonu ke hmotnosti do 0,2 kW/kg.
  • A - V ČR i EU od 24 let, pokud nemá řidič předchozí zkušenost s řízením slabší motorky a od 20 let v případě, že řidič má dvouletou zkušenost se slabším strojem.

Ministerstvo dopravy považuje řízení slabších motorek za vhodnou praxi. Po dvouletém držení oprávnění pro kubaturu od 11 do 35 kilowattů umožní získat oprávnění pro řízení nejsilnějších motorek už od 20 let.

Cílem změn je podle ministerstva snaha zvýšit bezpečnost na českých silnicích.

Řízení malých motocyklů s nejvyšší dosažitelnou rychlostí 45 kilometrů ponechává návrh ministerstva na dosavadní hranici 15 let.

Motocykly do maximálního výkonu 11 kilowattů bude možné řídit od 16 let a motocykly do 35 kilowattů od 18 let.

Nehod motorkářů bývá hodně hlavně v létě, v nejkritičtějších dnech loňské sezony zemřelo i šest motorkářů za jeden víkend.

Celkem loni našlo na silnicích podle policejních statistik smrt 80 motorkářů na silných strojích, z nichž devět si na výjížďku nevzalo přilbu, a dalších devět jejich spolujezdců. Pro porovnání na malých motocyklech zemřeli za loňský rok tři motorkáři, na mopedech čtyři, z nichž jeden neměl přilbu.

Konec "řidičákové turistiky"

Ve středu schválená novela také zakazuje, aby měli občané ČR více než jeden řidičský průkaz vydaný v některé ze zemí Evropské unie.

Dalším významným bodem je zamezení takzvané "řidičákové turistiky".

Napříště již nemá být možné, aby občané Evropské unie měli více řidičských průkazů. České úřady by měly od příštího roku kontrolovat, jestli už žadatel nějaký řidičák nemá, nebo zda mu řidičské oprávnění neodejmuly úřady jiného členského státu EU.

 

Právě se děje

Další zprávy