Průlom: Senát ustoupil, příjmy senátorů dá volně na web

Martina Machová Martina Machová
3. 3. 2011 14:20
Slibuje to předseda Senátu Milan Štěch. Data se objeví na webu od příštího roku
Nový předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD
Nový předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

* Doplnili jsme reakci dalších senátorů

Praha - Nový předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD se rozhodl k nebývalému informačnímu průlomu vůči občanům. Hodlá významně změnit pravidla, podle nichž horní parlamentní komora informuje o příjmech zákonodárců.

Od příštího roku hodlá dát volně na senátní web informace, jaké a jak vysoké příplatky čerpají senátoři z rozpočtu ke svým normálním platům. Jde o takzvané náhrady, které zákonodárci pobírají na kancelář, na jízdné, na bydlení nebo na zaplacení svých asistentů.

"S vedoucím kanceláře Senátu jsem se dohodl, že po skončení tohoto roku budou náhrady za letošní rok na webu zveřejněny," řekl exkluzivně pro Aktuálně.cz Milan Štěch.

Dosud zůstávájí náhrady víceméně utajeny a pokud žadatel chce kompletní seznam, úředníci Senátu si za něj účtují vysoké částky. Online deník Aktuálně.cz například za přehled náhrad za posledních pět let musel horní komoře zaplatit částku téměř 28 tisíc korun.

Experti sledující svobodný přístup k inforamcím to označili za jednoznačnou obstrukci.

Štěchův krok je reakcí na toto zjištění a přichází necelý týden poté, co Aktuálně.cz svůj případ zveřejnilo.

Cenu obhajuje

Samotnou částku bezmála 28 tisíc korun, kterou si kancelář Senátu naúčtovala, však předseda obhajuje.

"V tomto případě se jednalo o mimořádně náročné zpracování údajů, a proto bylo zpracování po předchozí konzultaci s vámi a dle zákona a sazebníku platného od roku 2005 zpoplatněno," konstatoval Milan Štěch.

Zmínění experti na svobodný přístup k informacím však o takovém vysvětlení pochybují od samého počátku. "Myslím, že by to měl být standardní výstup z vnitřní evidence na web Senátu, například roční přehledy výdajů jednotlivých členů podle typů výdajů," říká spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek.

"Podle mých informací redakce stanovenou částku akceptovala," vysvětluje ještě předseda Senátu.

Deník Aktuálně.cz však neměl jinou možnost, než na pravidla předestřená úředníky Senátu přistoupit, pokud chtěl informace získat.

Kdyby to tyto informace žádal kdokoli z voličů, byly pro něj podmínky úředníků ze Senátu sotva dostupné - průměrný plat v zemi se totiž pohybuje zhruba o čtyři tisíce níž, než stanovená cena za údajě, která by měla mít - a podle příslibu Milana Štěcha budou - zdarma.  

Tisíce za informace

Za 28 tisíc korun získalo Aktuálně.cz patnáct listů A4, na kterých úředníci rozepsali roční čerpání náhrad za kanceláře, ubytování, dopravné, asistenty či reprezentaci.

Informace, že si kancelář Senátu nechala zaplatit za data, jak ročně čerpali senátoři náhrady v posledním šestiletém volebním období, rozladila další členy vedení horní komory.

Petr Pithart a Přemysl Sobotka na schůzi Senátu.
Petr Pithart a Přemysl Sobotka na schůzi Senátu. | Foto: Ludvík Hradilek

"Jsem šokovaný, nechápu to, nerozumím tomu," reagoval bezprostředně na zprávu o desetitisícovém účtu lidovecký místopředseda horní komory a její někdejší šéf Petr Pithart.

Zprvu na souhlas redakce odkazoval Štěchův předchůdce ve funkci občanský demokrat Přemysl Sobotka, který dnes působí jako jeho první místopředseda.

"My na to běžně nejsme zavedeni, z hlediska monitorování těchto aktivit," omlouval úředníky s tím, že tato agenda se přímo politického vedení Senátu nedotýká.

Později připustil, že způsob podávání informací Senátem je k diskuzi.

"Je to téma, ale v tuto chvíli je potřeba vést tuto debatu na úrovni předsedy Senátu a kancléře Senátu a to já nejsem. S oběma o tom budu diskutovat," přislíbil.

 

Právě se děje

Další zprávy