Klaus se veřejně zastal ex-sympatizanta krajní pravice

Domácí Domácí
28. 2. 2011 16:32
Prezident označil kauzu kolem zaměstnání Bátory za "diktaturu politické korektnosti"
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Za "diktaturu politické korektnosti" označil prezident Václav Klaus kauzu zaměstnání kontroverzního Ladislava Bátory na ministerstvu školství.

Bátora měl být nejprve jmenován prvním náměstkem ministra Josefa Dobeše. Poté, co se objevily informace, že v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu, jej Dobeš obsadil do funkce svého poradce.

Ladislav Bátora je známý svojí kritikou Evropské unie a multikulturalismu. Díky svým postojům je blízký lidem, kteří prezidenta obklopují, a sám Klause označuje za svůj nedostižný vzor. Podle deníku Právo jej ministerstvu školství doporučil právě prezident.

Klaus ve svém vyjádření pro Právo uvedl, že kauzu Bátora odstartovali novináři a část politiků. Podle něj ji vyvolal fenomén takzvané politicky korektní společnosti.

"Je to fenomén celosvětový, evropský i český. Kdo se mu odvažuje vzdorovat, stihne ho lavina ataků, které vedou k jeho společenskému znemožnění, často i ztrátě zaměstnání, i k osobní ostrakizaci. Přesně to se u nás dnes děje s Ladislavem Bátorou," napsal prezident.

V článku dále uvedl, že Bátoru osobně nezná, ví však, že je to "hluboce konzervativní, autenticky pravicový" člověk, který se zúčastňuje různých veřejných akcí proti věcem, se kterými nesouhlasí, například proti Evropské unii. Právě to je však podle Klause v naprostém protikladu k názorům "stratégů politické korektnosti a těch, kteří chtějí být - za jakoukoli cenu - s Bruselem zadobře".

Prezident uvedl, že na internetu našel Bátorovu autobiografii, v níž se autor ostře vymezuje kromě jiného proti evropeismu, multikulturalismu, feminismu, antidiskriminaci či ekumenismu, a s řadou jeho názorů se ztotožnil.

"Trvám na tom, že je legitimní názory tohoto typu mít a že by bylo fér o nich vést seriózní dialog a nikoli provádět apriorní odsudek. Za sebe říkám, že jsou mi názory pana Bátory v mnohém blízké," sdělil Právu Klaus.

Klausově kritice neušel ani Tomáš Halík

Bátora v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu, jejím členem ale nikdy nebyl. V současné době je mimo jiné předsedou v konzervativní iniciativě D.O.S.T., která se například postavila proti výuce sexuální výchovy na školách nebo Lisabonské smlouvě.

"Raději povinnou vojenskou službu než profesionální armádu, raději Boženu Vikovou-Kunětickou než Jiřinu Šiklovou, raději základy latiny a řečtiny než prolegomena k navlékání kondomu, raději s Lorenovou než s Loren(ou?), raději jihočeskou selku než pražskou intelektuálku, raději skromnou korunu než načančané euro," uvedl mimo jiné Bátora v textu, který Klaus cituje.

Podobně jako Bátora prý Klaus například nepoužívá povýšeně slovo "čecháček", ale má naopak strach z "našich údajně světových velikánů". Prezident se připojil i k Bátorově kritice katolického kněze, teologa a prezidenta České křesťanské akademie Tomáš Halíka. "Mezi Koniášem a Halíkem vidím rozdíl pouhých tří století a pravděpodobně skutečnou víru v prvním případě a pouhou mediální ekvilibristiku ve druhém," uvedl Klaus.

Myšlenkový svět fašizujících maloměšťáků

Premiér Petr Nečas později prezidentovy výroky označil za jeho osobní názor, na který má právo. Naopak teolog Tomáš Halík reagoval mnohem ostřeji.

"Pan prezident je už nejen expertem na kinematografii a klimatologii, ale nyní také na teologii a pravost víry. Jeho teologické posudky nehodlám komentovat," sdělil ČTK reakci na výroky Halík. Dodal ale, že Klausova "stále větší afinita k myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků, jejichž krédo tak pěkně formuloval Bátora, lídr jejich vlajkové organizace D.O.S.T., je znepokojující".

Klaus podle Halíka podobné názory zastává už delší dobu, dříve by se ale prý styděl tak otevřeně odkrýt karty a "k těmto kruhům krajní pravice se tak jednoznačně přihlásit". "Signalizuje to dost smutný závěr jeho éry na Hradě," uvedl Halík.

Jak zprávu komentují čtenáři na Facebooku? "Jsem zvědav, jestli by se podobně zastal kohokoliv, včetně progresivního ekologického aktivisty. To by neudělal, to nepatří ke konzervativnímu folklóru. Je to pokrytec," odsoudil Klausovo prohlášení Ondra Kosík. A co si myslíte vy? Diskutujte na naší stránce na Facebooku.

 

Právě se děje

Další zprávy