V ODS našli nové jméno za Klause. Evžena Tošenovského

Kateřina Eliášová
14. 2. 2011 7:13
Europoslanec Tošenovský o kandidatuře přemýšlí, konečné slovo neřekl
Prezident a jeho nástupce? Václav Klaus třese rukou Evženu Tošenovskému v kampani před krajskými volbami v roce 2008.
Prezident a jeho nástupce? Václav Klaus třese rukou Evženu Tošenovskému v kampani před krajskými volbami v roce 2008. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dva roky před koncem prezidentského mandátu Václava Klause našla vlivná skupina poslanců v ODS zcela nové jméno, s nímž chce vyrazit do volby jeho nástupce.

Dosud byl za hlavního favorita kandidatury za ODS někdejší předseda Senátu Přemysl Sobotka, zmíněný proud v nejsilnější vládní straně však má místo něj někoho jiného - europoslance a bývalého hejtmana Evžena Tošenovského.

"Určitě by to byl špičkový kandidát ODS s velkou důvěrou veřejnosti," řekl Aktuálně.cz místopředseda ODS Pavel Drobil.

Tošenovský připustil, že o kandidatuře uvažuje. "Už delší dobu se na mě obrací více lidí," řekl Aktuálně.cz. "Já to ale považuju za strašně vážné rozhodnutí, v této chvíli o tom s nimi diskutuji," dodal.

Přemysl Sobotka, který se dosud jako jediný v ODS o prezidentskou kandidaturu přihlásil, reaguje na jméno Tošenovského vyhýbavě.

"Oficiálně jsme se na půdě ODS na téma kandidát do přímé volby nebavili," řekl Aktuálně.cz. "Zatím nemáme hotovou strategii, kdo ty nominace bude dělat. Jestli to bude grémium a výkonná rada nebo jestli to půjde na úrovni kongresu," dodal.

Kdo je Evžen Tošenovský

  • Narozen 26. 2. 1952.
  • Dlouho jeden z nejpopulárnějších politiků v hi.storii ODS nejen v jeho Moravskoslezském kraji, ale v celé České republice
  • Jeho pověst čistého a poctivého politika utrpěla až počátkem roku 2009, kdy přiznal příjmy v dozorčí radě důlní společnosti OKD.
  • V roce 2008, kdy byl ještě hejtmanem Moravskoslezského kraje, inkasoval od společnosti miliardáře Zdeňka Bakaly odměnu ve výši 3,1 milionu korun.
  • Společnost OKD vlastní doly právě v Moravskoslezském kraji a příjmy Evžena Tošenovského od této firmy byly tři a půl krát vyšší, než roční hejtmanský plat.
  • Z místa v dozorčí radě OKD odstoupil v roce 2009, kdy se stal místopředsedou Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu.
  • Politická kariéra:

  • 1993 - 2000 primátor Ostravy, 2000 - 2008 hejtman Moravskoslezského kraje, od roku 2009 poslanec Evropského parlamentu

Je to tak, ale neřekl jsem to já

Úvahy o Tošenovském jako kandidátovi na prezidenta jsou v ODS vedeny zcela vážně, byť veřejně o nich mluví málokdo.

Už citovaný místopředseda Drobil připojuje za větu, že Tošenovský by byl dobrý kandidát, doušku: "Stejně jako Přemysl Sobotka."

Aktuálně.cz totožnost straníků, kteří s nápadem vsadit v přímé volbě na Tošenovského přišli, zná. S ohledem na to, že debata o exhejtmanovi Moravskoslezského kraje probíhá zatím v kuloárech, požádali o anonymitu.

"Už přibližně čtvrt roku vedeme s Evženem Tošenovským vážnou debatu o tom, zda by nechtěl za ODS v přímé volbě kandidovat," připustil za slib, že nebude jmenován, významný člen širšího vedení strany. "Už jednou ukázal, jak velkou podporu veřejnosti má, když mu v evropských volbách dalo důvěru více než sto tisíc lidí," dodal.

Sám Tošenovský neupřesnil, kdo konkrétně s ním debatu o kandidatuře vede.

Zatím jsem oficiální diskuzi na toto téma v ODS nevedl," říká. "Post prezidenta je pro mě nicméně funkce, před kterou jsem v hlubokém pozoru a pokoře," dodal.

Krajan je pro

Přesto se najdou v ODS lidé, kteří podporu Tošenovskému neskrývají.

Na jeho jméno slyší například poslanec Zbyněk Stanjura (ODS), který byl v éře Tošenosvského hejtmanátu radním Moravskoslezského kraje.

"V našem složitém, levicovém kraji dokázal získat důvěru lidí, prošel komunální i krajskou politikou, uměl získat respekt u politických oponentů i konkurentů. Takže tu roli prezidenta by zastával podle mě dobře," uvedl Stanjura.

Ve skupině, která stojí za nápadem nominovat Tošenovského, není zatím shoda na způsobu, jak jeho jméno dostat do hry. K jeho nominaci se nicméně podle informací Aktuálně.cz už v brzké době oficiálně někdo z tohoto kruhu přihlásí.

Nečas: Kandidátů bude víc

Pro předsedu ODS Petra Nečase je oficiálně favoritem kandidatury Přemysl Sobotka, ale už loni na podzim první muž strany připustil, že vybírat se bude z více jmen.

"Určitě se budou muset uskutečnit nějaké primárky, protože nepředpokládám, že Přemysl Sobotka bude jediným kandidátem," uvedl loni v říjnu.

Debatu o jménech pro prezidentskou volbu naopak vůbec nepřipouští předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, jejíž jméno se také v širších debatách objevuje a také už také před časem řekla, že svoji kandidaturu nevylučuje.

"Vypouštění balónků v podobě jednotlivých jmen předem by debatě o samotném způsobu volby nepomohlo," říká nyní do novinářského bloku.

Proti Tošenovskému hraje asi nejvíc vzpomínka na rok 2002, kdy strana hledala nástupce za Václava Klause. Se jménem moravskoslezského politika tehdy přišel paradoxně právě Přemysl Sobotka. Jenže Tošenovský na poslední chvíli couvl a Sobotka pak "vymyslel" jiného kandidáta, Mirka Topolánka.

 

Právě se děje

Další zprávy