Legalizujete terorismus, hřímala KSČM nad 3. odbojem

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 2. 2011 14:46
Poslanci se střetli nad zákonem o protikomunistickém odboji
Miroslav Grebeníček (KSČM)
Miroslav Grebeníček (KSČM) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vyhrocená atmosféra podle očekávání provázela schvalování zákona o uznání protikomunistického odboje. Ve sněmovně se střetli vládní poslanci s KSČM.

Zasloužil se o to svým hodinovým projevem bývalý předseda komunistů Miroslav Grebeníček, podle něhož je norma "politickou adorací teroristických aktů minulosti" a aktéři třetího odboje byli "často byli dobrodruzi na hranici dospělosti".

Koaliční poslanci na protest při jeho vystoupení, které označili za demagogické, opustili jednací sál.

Co také zaznělo

Marta Semelová (KSČM):

"Byli to příslušníci Pohraniční stráže, kdo zabezpečovali klid pro pokojný život a práci lidí nejen v pohraničí. A že neměli jednoduchou službu, o tom svědčí historické prameny z 50. let, kdy u narušitelů státní hranice byly nalezeny zbraně, samopaly, ruční granáty atd." (Koaliční poslanci křičí a buší do lavic). Poslankyně Semelová reagovala: "Tak jste si zaplácali."

Vítězslav Jandák (ČSSD):

"Dámy a pánové, já bych chtěl prostřednictvím paní předsedající vzkázat paní kolegyni z KSČM (Semelové), že zbraně jsme doma měli, otce zatkli v roce 1960 a jsem na to hrdý, že jsme ty zbraně měli! Škoda, že jsme je nepoužili."

Stanislav Grospič (KSČM):

"Nestydím se, byl jsem členem komunistické strany již před rokem 1989 a jsem na to hrdý."

Místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Stanislav Polčák vzhledem ke komunistickým projevům požádal vicepremiéra Radka Johna, aby vláda urychleně projednala a předložila Nejvyššímu správnímu soudu senátní návrh na pozastavení činnosti KSČM.

Reagoval tak na projev komunistické poslankyně Marty Semelové, která koalici obvinila z deformování historie a legalizace terorismu.

Vládní poslanci včetně členů kabinetu její projev přerušili bušením do lavic. "Tak jste si zaplácali," komentovala to Semelová.

"Kvůli tomu, co jsme dneska viděli, by měl nezávislý soud posoudit, zda by neměla být komunistická strana zakázána," uvedl Petr Gazdík (TOP 09)

Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik posléze stáhl z debaty další přihlášené komunistické zákonodárce.

Učinil tak po rozhodnutí sněmovny, která na návrh předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře schválila, že zákon o třetím odboji dnes v prvním čtení projedná, i kdyby měla jednat do noci.

Tluchoř označil vystoupení komunistických poslanců za skandální. Koalice poté ve sněmovně schvalování zákona o uznání protikomunistického odboje prosadila.

Podle návrhu by aktivní účastníci tohoto třetího odboje měli získat postavení válečných veteránů.

"Měli raději mlčet, když nechtějí odsoudit chování bývalého režimu. Třetí odboj existoval. My dlužíme bojovníkům omluvu," komentovala projevy poslanců KSČM Kateřina Klasnová (VV).

Zároveň poslanec Polčák stupňuje svůj tlak proti KSČM: jako předseda výboru pro veřejnou správu poslal ministru vnitra Radku Johnovi oficiální dopis, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Upozorňuje v něm na výzvu Senátu z roku 2008 - tehdy chtěla horní parlamentní komora, aby činnost KSČM prošetřil správní soud, protože "existují důvodná podezření, že KSČM porušuje ústavu a zákony".

Polčák teď chce, aby John prošetřil, zda v tom resort, který teď řídí, vůbec něco podnikl.

"Domnívám se, že již jen z hlediska časového odstupu od přijetí tohoto usnesení Senátu odůvodňuje dotaz, jak se s tímto podnětem horní komory Váš úřad vyrovnal," napsal Johnovi Polčák.

 

Právě se děje

Další zprávy