Jsem tyranosaurus, říká Škromach o letech v čele ČSSD

Martina Machová Martina Machová
12. 2. 2011 15:03
Rozhovor s místopředsedou ČSSD Zdeňkem Škromachem o dění v ČSSD
Zdeněk Škromach při poslední kampani do Senátu
Zdeněk Škromach při poslední kampani do Senátu | Foto: Jan Langer

Praha - Poprvé byl Zdeněk Škromach zvolen do vedení ČSSD v roce 1997, místopředsedou ČSSD zůstal s krátkými přestávkami celých 14 let.

Před nejbližším sjezdem, který bude v březnu, si Škormach postavil zřetelně na stranu jednoho z kandidátů na předsedu (Michala Haška), ale vypadá to, že bude do vedení strany zvolen, i když vyhraje Haškův soupeř Bohuslav Sobotka.

Hned sedm regionů totiž Škromacha na místopředsedu nominovalo, je to největší podpora, jakou kdo z další adeptů na toto místo má.

Nejsem býložravec

A.cz: Když se podíváme na mapu ČSSD pětatřicet dní před sjezdem, vaše jméno je nejskloňovanější na post místopředsedy, čím si to vysvětlujete? Jste jeden z mála kandidátů do obou případných nových vedení…

Teď těžko říci, jak dopadne sjezd. Po dlouhé době to bude sjezd, jehož výsledkem bude skutečně výraznější změna jak ve vedení strany, tak v budoucí politice, a to ať dopadne tak nebo tak.

Pravda je, že ve straně něco pamatuji. Někteří nás nazývají dinosaury… Dinosaurus je býložravec, já bych to viděl na tyranosaura, protože to v politice jinak nejde. A vždy jsem se nažil dělat konzistentní politiku loajální k sociální demokracii. A to si myslím, že mnozí lidé ve straně vnímají, byť mají různý názor na toho, koho podpoří na předsedu strany.

S Vladimírem Špidlou
S Vladimírem Špidlou | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Dělal jse místopředsedu Zemanovi, Špidlovi, Grossovi i Paroubkovi. Jak je možné, že na vás vždy zbylo místo?

Je to tím, že stranická politika je soubor zájmů jednotlivých skupin. Škromach ve vední byl vždycky vnímám tak, že reprezentuje určitý názorový proud. Vedle Špidly jsem byl zlým mužem, který měl radikálnější názory, vedle Paroubka ten, který hledá praktičtější řešení. A to si myslím, že členové vnímají.

Standa měl Tonyho v oblibě

A.cz: Změnila se nějak zásadně sociální demokracie za ta léta?

Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou
Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou | Foto: Ludvík Hradilek

Myslím, že se podařilo, že sociální demokracie si dlouhodobě drží svůj programový koridor a neodchyluje se doprava ani doleva. I přes jednotlivé drobné změny, které přináší každý nový předseda. Co bylo špatné, byla snaha upravovat program ve smyslu nějakých okamžitých nápadů vyvoalných poptávkou ve společnosti. Politická strana nemá podléhat poptávce, ale má vytvářet nabídku.

A.cz: Vy sám jste kandidoval v roce 2005 proti Stanislavu Grossovi na předsedu. To bylo vlastně nadlouho naposledy, kdy měli delegáti na výběr z více kandidátů. Snese současná situace v ČSSD srovnání s rokem 2005?

Tenkrát to bylo po období Vladimíra Špidly, který je dobrý filozof a odborník, ale nebyl charismatickým předsedou a sociální demokracie se nacházela v propadu pomalu pod deset procent. V té době zde byl ostrý střet, jestli pokračovat v původním programu, nebo jít třetí cestou tehdy velmi oblíbeného Tony Blaira. Standa Gross ho měl velmi v oblibě a myslím, že i Slávek Sobotka. Skončilo to tím, že se tato cesta ukázala jako slepá.
Dnešní situace je jiná v tom, že Hašek i Sobotka v zásadě reprezentují konzistentní politiku sociální demokracie. Michal Hašek je větším dravcem, který hledá cesty k realizaci politiky. Slávek Sobotka razí variantu raději zůstat v opozici než hledat řešení. Nyní je to spíš souboj pojetí, jak vést stranu než měnit zásadně její směřování. Proto si taky myslím, že ten souboj je tak vyrovnaný.

ODS s lidskou tváří

A.cz: V roce 2005 na straně Grosse proti vám stáli například i Petra Buzková, Milan Urban. Nyní podporujete stejného kandidáta.

(Škromach neodpovídá a směje se)

A.cz: Tehdy jste je nazval "ODS s lidskou tváří". Teď Haškovi kritici říkají, že ODS s lidskou tváří dělá ze sociální demokracie on. A na jeho straně jste i vy. Jak se to přihodilo?

To jsou účelové nálepky, ve stylu negativní kampaně, které byly v minulosti vedeny proti našim protivníkům. Teď to začíná používat jedna strana - ohrožení sociálního státu a podobně, to je samozřejmě nesmysl.
Znám oba kandidáty od poloviny 90. let. Mě nikdo neohromí programovým směřováním. Jak si to vyhodnocuji tak, že pro sociální demokracii je nyní lepší vedení pragmatického Michala Haška, který prošel postem starosty, má větší zkušenosti z normálního života. Slávek byl vždy ten druhý na skútru, byl dobrý, ale bohužel v některých situacích je potřeba umět se rozhodnout.

A.cz: Sám jste neuvažoval, že byste zkusil znovu kandidovat na předsedu?

Já to zkusil, byla to dobrá zkušenost, ale myslím, že teď nastupuje nová mladší generace a je potřeba jim dát šanci a spíš to hlídat z pozadí. 

Věřím v jejich vize

A.cz: Podle dosavadních výsledků to vypadá, že byste byl v obou variantách nového vedení ČSSD. Šel byste do toho i v případě, že by první dvojicí byl Sobotka s Rathem?

Pokud by nedošlo, že by se oba hlavní kandidáti tolerovali, a David by kandidoval na prvního místopředsedu, tak já budu taky kandidovat na prvního místopředsedu.

A.cz: Ale já se ptám na variantu, že už jsou zvoleni Sobotka s Rathem. Kandidoval byste dál na běžné místopředsednické místo?

Já věřím, že Hašek se Sobotkou jsou natolik vizionáři, že ví, že jeden bez druhého by měli ve vedení strany těžkou situaci. A já jsem připraven kandidovat.

 

Právě se děje

Další zprávy