Vláda chystá manévry: Odejdou-li lékaři, pomůže armáda

Radek Nohl Radek Nohl
8. 2. 2011 23:16
Zůstaňte, prosím, žádají hejtmani lékaře jako jeden muž
Leoš Heger zatím s lékaři společnou řeč nenašel
Leoš Heger zatím s lékaři společnou řeč nenašel | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po úterním jednání je jasnější, jak bude vypadat situace v nemocnicích, z nichž chtějí po 1. březnu v rámci akce "Děkujeme, odcházíme" odejít téměř 4000 lékařů.

Vláda připravila krizový plán, který počítá s obrovskými manévry. Využít chce například i armádní vrtulníky. A hejtmani žádají lékaře, ať neodcházejí. Mají prý protestovat jinak.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger po jednání bezpečnostní rady státu poznamenal, že by se již na konci února měly všechny neakutní operace v nemocnicích odkládat.

"Zastavíme přijímání pacientů. Vše co bude možné o měsíc, dva nebo tři posunout, se prostě odloží," řekl.

Také chce, aby zdravotní personál vypomáhal na odděleních, kde bude nejvíce potřeba.

"Daný provoz, který odpovídá tomu o prázdninách, jsme schopni udržet dva měsíce. Já pevně věřím, že lékaři, kteří podali výpovědi, se však budou do nemocnic průběžně vracet," myslí si ministr.

Pacienty budou převážet armádní vrtulníky

Posíleny budou i pohotovosti, aby dál zajišťovaly čtyřiadvacetihodinový provoz.

Co navrhují hejtmani

  • Od března zvýšení záloh pro regionální nemocnice v platbách od zdravotních pojišťoven
  • Zrušení zbytečných a komplikovaných dohod se zdravotními pojišťovnami
  • Vytvoření jednotné tarifní tabulky pro odměňování lékařů ve všech typech nemocnic. Musí obsahovat navýšení platů v tarifech od 5 do 8 tisíc
  • Vytvoření jednotného lůžkového fondu v nemocnicích

Podle premiéra Petra Nečase, který na jednání dorazil z Brna, kde se dopoledne účastnil jednání Ústavního soudu, bude v krizových situacích vypomáhat i armáda.

"Má k dispozici vrtulníky nebo sanitky, které mohou být využity tak, aby se pacienti dostali do jiných nemocnic," uvedl Nečas.

Ten zároveň připustil, že situace ve zdravotnictví je velmi vážná. "Polní nemocnice se ale s největší pravděpodobností stavět nebudou," dodal premiér.

Využívat chce ministerstvo zdravotnictví i dispečinky záchranných služeb. Ty by měly koordinovat situaci v jednotlivých krajích. V praxi by mělo docházet k tomu, že se budou podle informací od dispečerů převážet pacienti do nemocnic, kde bude dostatek lékařů.

Přesouvat se budou také peníze mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními. Heger se na tom dohodl s pojišťovnami. "Peníze půjdou do těch nemocnic, které budou aktivní," dodal ministr.

Na kolik tyto manévry státní rozpočet přijdou, má vláda spočítané, Nečas to ale odmítl sdělit. "Prostředky na zaplacení máme k dispozici," tvrdí premiér.

Neodcházejte, žádali hejtmani

Zástupci Asociace krajů po jednání bezpečnostní rady státu prosili lékaře, aby neodcházeli.

"Stáhněte výpovědi a přijďte 1. března do práce, chraňte lidské životy," apeloval na ně Jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Prezident lékařské komory Milan Kubek Aktuálně.cz řekl, že rozhodně nehodlají protestní akci měnit.

Minulý týden jednání zkrachovala, když lékaři odmítli Hegerovu nabídku na zvýšení platů o 5 až 8 tisíc korun. Žádají 8 až 12 tisíc korun do tarifů, ministr jim dává méně a v odměnách. Podle lékařských odborů tak nemají lékaři záruku, že peníze dostanou.

Kubek jde proti Klausovi

Postoj ministra Hegera při jednání s nespokojenými lékaři podpořil prezident Václav Klaus. Jejich výhrůžkám nelze podle prezidenta dále ustupovat. Klaus naopak ocenil lékaře, kteří "normálně dále pracují a ničím nevyhrožují". Za postoj k problémům ve zdravotnictví poděkoval také zdravotním sestrám.

"Já velmi podporuji ministra zdravotnictví. Hovořil jsem s ním telefonicky včera (v pondělí) delší dobu a myslím, že dále ustupovat není možné. Prostě občané České republiky si to nepřejí," řekl Klaus na Pražském hradě po setkání s makedonským prezidentem.

Kubek se ale večer proti slovům prezidenta ohradil. V České televizi večer vyzval občany, aby se ke svým lékařům chovali slušně a aby je neuráželi.

"Nikdy nevíte, kdy nás budete potřebovat. Nezlobte se, pan prezident Klaus vám v nouzi nepomůže," vzkázal jim. "Od členů Charty 77 snad žádná skupina občanů nebyla vystavena takové dehonestační kampani jako v současnosti lékaři."

Vláda řeší problém ohrožení zdravotní péče poprvé. Krizové plány má pro případ povodní, ne pro hromadný odchod lékařů. Plán by mohl zahrnout zajištění akutní péče, výpomoc fakultních nemocnic v krajích, kde budou rozsáhlejší výpadky.

Možné je slučování oddělení i celých nemocnic a převoz pacientů do regionů se zajištěnou péčí.

 

Právě se děje

Další zprávy