Lidovecký rebel Hovorka se vrátil, asistuje senátorce

Martina Machová Martina Machová
7. 2. 2011 11:53
Expert ex-parlamentní KDU-ČSL radí senátorce za Severočeši.cz Aleně Dernerové
Bývalý poslanec KUU-ČSL Ludvík Hovorka
Bývalý poslanec KUU-ČSL Ludvík Hovorka | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Jeden z nejvýraznějších lidoveckých poslanců minulé sněmovny je zpět. Expert KDU-ČSL na zdravotnictví Ludvík Hovorka se vrátil do politiky jako senátorský asistent - nikoli ovšem lidoveckých senátorů.

Spolupracuje se severočeskou senátorkou Alenou Dernerovou (Severočeši.cz), kterou vynesl do horní komory parlamentu boj proti korupci ve zdravotnictví.

Lékařka z Mostu ověnčená i Cenou Františka Kriegla za statečnost totiž v politicky drsném prostředí Ústeckého kraje upozorňovala na předražené nákupy přístrojů pro Krajskou zdravotní, tedy akciovou společnost, jež sdružuje pět nemocnic hejtmanství. Tu ovládají dvě nejsilnější strany - ODS a ČSSD.

Sám Hovorka v minulosti rovněž upozorňoval na podivné praktiky ve zdravotnictví, včetně předražování nemocničních přístrojů.

"S panem Hovorkou pracuji dlouhodobě. Ještě když byl poslanec, dodávala jsem mu podklady, teď jsme se akorát vyměnili," komentovala spolupráci Dernerová. Svému asistentovi platí 17 tisíc korun, tedy polovinu obnosu, jež mají senátoři na asistenty vyčleněno.

"Ano, je to vlastně pokračování ve spolupráci. Pro paní senátorku pracuji na půl úvazek, jinak jsem se vrátil k původní profesi projektanta ve stavebnictví," řekl Aktuálně.cz. Ludvík Hovorka.

Hlas proti Julínkovi

V Senátu Aleně Dernerové pomáhá s legislativou.

Ludvík Hovorka se proslavil, když odmítl podpořit reformy veřejných financí Topolánkovy vlády a ostře vystoupil proti zdravotnické reformě někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Vadily mu zejména poplatky ve zdravotnictví.

Lidovecký poslanecký klub na něj dokonce tlačil, aby hlasoval spolu s koalicí nebo ať složí mandát.

"Úspěch" ve volbách

Sami lidovci pak svého poslance dali před posledními parlamentními volbami až na čtvrté, nevolitelné místo zlínské kandidátky.

I přesto ovšem díky preferenčním hlasům přeskočil zlínskou lídryni a místopředsedkyni strany Michaelu Šojdrovou a KDU-ČSL ve Zlínském kraji získala 10 procent hlasů, tedy nejlepší výsledek v rámci celé republiky.

Na návrat do poslanecké sněmovny to ovšem nestačilo. Celkově totiž lidovci zůstali pod hranicí pěti procent, které jsou pro vstup strany do sněmovny potřebné.

 

Právě se děje

Další zprávy