U Řebíčka na golfu opět porušili zákon. Padne pokuta

Radek Nohl Radek Nohl
29. 1. 2011 18:30
Stále se rozšiřující golfové hřiště ohrozilo vzácné rostliny, pokuta může být až milion
Pozemky, na kterých golfové hřiště je, patří i exministrovi Aleši Řebíčkovi.
Pozemky, na kterých golfové hřiště je, patří i exministrovi Aleši Řebíčkovi. | Foto: Ondřej Besperát

Cínovec - Miminálně tři roky bylo golfové hřiště v Cínovci provozováno bez řádného povolení. Majitelé dostávali opakovaně pokuty od stavebního úřadu i České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Na pozemcích, které patří Viamontu a bývalému ministru dopravy Aleši Řebíčkovi, se ale dál konaly golfové turnaje pro zvané. Na jedné uzavřené akci se představili i zástupci největších stavebních firem v Ústeckém kraji.

Teď má Viamont další problémy se zákonem. Podle mluvčí ČIŽP Ivany Awwadové zahájili s firmou správní řízení, protože společnost ohrozila zvlášť chráněné druhy rostlin.

"Pokuta může dosáhnout až jednoho milionu korun," dodala Awwadová.

Místopředseda představenstva Viamontu Michal Libanský Aktuálně.cz řekl, že se k tomu může jen těžko vyjadřovat, když inspekce ještě nerozhodla. "Že bychom chybovali, si ale nejsem vědom," prohlásil Libanský.

Viamont podmínky nerespektoval, dostával pokuty

Inspekce již v roce 2006 nařídila Viamontu řadu podmínek, za kterých může být golfové hřiště provozováno. Podle Awwadové je ale firma nedodržovala.

Golfové hřiště v Cínovci.
Golfové hřiště v Cínovci. | Foto: golf-teplice.cz

"Vedli jsme několik správních řízeních, která byla ukončena pokutou," uvedla. Společnost mimo jiné musela zaplatit čtyři tisíce korun za to, že v předstihu nenahlásila pořádání turnaje s více než patnácti golfisty.

Vedoucí stavebního úřadu v Dubí Jiří Veselý řekl, že firmě dali několik pokut v řádu desetitisíců korun. "Problém byl, že se louky a volné plochy využívali ke golfu. Viamont o dodatečné povolení požádal až loni na jaře," dodal Veselý.

A Městský úřad v Dubí vydal povolení teprve na podzim loňského roku. "My jsme se snažili hřiště zlegalizovat co nejdříve. Bylo to ale těžší, než jsme si mysleli," tvrdí Libanský.

Hřiště se za Řebíčkovy éry mohutně rozšířilo

V Cínovci byl původně malý golfový areál. Když pozemky koupil Viamont společně s Alešem Řebíčkem přibylo dvakrát tolik jamek. Hřiště se několikanásobně rozrostlo. Vybudovala se i malá vodní plocha o rozloze zhruba dva tisíce metrů čtverečních.

Řebíček byl až do roku 2006 třetinovým vlastníkem společnosti Viamont. Poté svůj podíl podle dostupných informací prodal za 342 milionů korun. Převodem akcií se ale nyní zabývá protikorupční policie. Ta zjišťuje, jestli nebyl prodej fingován. Na dotazy Aktuálně.cz Řebíček nereagoval.

V době, kdy byl ministrem dostával Viamont řadu významných zakázek. Loni už firma hospodařila se ztrátou.

Vizualizace hotelu.
Vizualizace hotelu. | Foto: ARCHATELIÉR 2000

Například v Ústí nad Labem však Viamont či jeho dceřinné společnosti dál mnoho zakázek dostávají. Firma tu jen loni postavila za 70 milionů korun lanovku, za více než třicet milionů korun zrekonstruovala sál, ve kterém zasedají zastupitelé.

Zakázku získal i od firmy Ekofin PC. Tu donedávna vedl ústecký primátor Vít Mandík. Viamont začne od března za více než 150 milionů korun stavět luxusní hotel u výletního zámečku Větruše. Bude v něm 50 pokojů, vířivka, sauna nebo fitness.

 

Právě se děje

Další zprávy