Novým velvyslancem na Ukrajině má být diplomat Počuch

Tereza Šídlová
18. 1. 2011 21:30
Velvyslance na Ukrajinu vybírá Karel Schwarzenberg už rok
Ivan Počuch.
Ivan Počuch. | Foto: www.cevroinstitut.cz

Praha - Česká diplomacie už nechce déle otálet s vysláním svého člověka do Kyjeva. Na velvyslanectví, které je už rok prázdné, má být připraven nynější bezpečnostní ředitel ministerstva zahraničí Ivan Počuch.

Nominaci tohoto diplomata na důležitou ambasádu v Kyjevě potvrdilo několik zdrojů z Černínského paláce.

Ministerstvo tradičně ohledně nominací velvyslanců oficiálně mlčí. "V žádném případě nebudeme komentovat proces schvalování velvyslanců," sdělil mluvčí úřadu Vít Kolář.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg jen v neděli v ČT řekl, že Česko bude mít velvyslance na Ukrajině "velmi brzy".

Velké ambsády jsou prázdné
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Velké ambsády jsou prázdné

USA

Po roce, co Washington opustil velvyslanec Petr Kolář, se schyluje ke jmenování nového ambasadora - měl by jim být ex-ministr zemědělství za ODS Petr Gandalovič. Prozatím se čekalo na jeho prověrku, ta mu byla s pozitivním výsledkem doručena minulý týden. Více ZDE

Ukrajina

Stejnou dobu jako v případě USA se hledá velvyslanec pro klíčovou východoevropskou ambasádu. Nejnovějším kandidátem má být Ivan Počuch. Jeden z adeptů na tuto pozici - někdejší šéf US-DEU Petr Mareš, bude působit jako velvyslanec pro projekt východního partnerství.

Austrálie

Zde už je jasno. Během následujících týdnů tam odjede bývalý náměstek ministra Jana Kohouta Hynek Kmoníček. Muž, který má blízko k Janu Kavanovi a ČSSD. V diplomatickém zákulisí se mluvilo o tom, že ministr rád Kmoníčka vzhledem k jejich chlapdným vztahům pošle co nejdál. Více ZDE

Nominaci muže, který dříve působil na českých misích při OSN a NATO, může Schwarzenberg (TOP 09) předložit vládě začátkem února společně s plánem vyslat nového velvyslance - Petra Gandaloviče - do Washingtonu.

V České televizi v neděli ministr řekl, že kandidáta pro washingtonskou ambasádu na vládě projedná v nejbližší době.

Ukrajina je pro Českou republiku strategickou zemí především z hlediska energetické bezpečnosti, Ukrajinci také patří k nejpočetnějším menšinám v Česku. Vztahy s touto zemí v poslední době poznamenalo to, že zdejší úřady udělily azyl ukrajinskému ministru hospodářství Bohdanu Danylyšynovi.

Mareš míří na východ

Počuchovo jméno ale prý ještě není dohodnuté s prezidentem Václavem Klausem. Výběr českého ambasadora pro významný post na Ukrajině přitom už dříve podle zákulisních zdrojů provázely spory mezi ministerstvem zahraničí a prezidentem, který musí potvrdit každého českého kandidáta na velvyslance.

Pro Ukrajinu byl podle těchto zdrojů připraven bývalý šéf US-DEU Petr Mareš, ale Hradu se jeho nomimnace nelíbila.

"V této věci proběhly jen neformální diskuze, panu prezidentovi moje jméno nikdo nepředložil," říká dnes Mareš.

Ministr Schwarzenberg jej však prosadil na post blízký Ukrajině a dalším východoevropským zemím: jmenoval ho velvyslancem pro Východní partnerství, tedy projekt sbližující východoevropské a postsovětské země s EU.

Muž se západní vazbou

Důvody, proč Hrad Mareše nechtěl, nejsou zcela potvzeny.

Mluvilo se však o možných osobních antipatiích vzhledem k minulým politickým vztahům Klause a Mareše na domácí scéně. Ale také o tom, že by v Kyjevě prezident nerad viděl diplomata, který se bude profilovat jako člověk příliš fandící poražené ukrajinské opozici.

Nyní navržený kariérní diplomat Počuch se podle životopisu zdá být specialistou na "západní", transatlantickou vazbu a bezpečnost.

Naposledy na Ukrajině působil diplomat z ČSSD Jaroslav Bašta. Ten před rokem požádal o uvolnění z funkce.

Veřejně prezentovaným důvodem bylo diplomatovo zdraví. Velvyslance Baštu v minulosti vyšetřovala česká protikorupční policie kvůli podivnému registračnímu systému, kterým museli projít ukrajinští žadatelé o česká víza. Bašta jakákoli podezření odmítal.

ČSSD proti azylu

Tématem číslo jedna mezi Ukrajinou a Kyjevem je nyní případ Danylyšyn. Azyl pro ukrajinského exministra se nelíbí ale ani české opozici.

"Považuji to za popření české politiky vůči Ukrajině. Na jednu stranu prosazuje projekt východního partnerství, na druhou tímto krokem dáváme najevo nedůvěru, že v zemi probíhají politické procesy," řekl Aktuálně.cz místopředseda zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD).

Ten kvůli Danylyšynově azylu podal interpelaci na ministra vnitra Radka Johna, jehož resort azylová řízení spravuje.

Danylyšyn je ve své zemi viněn ze zneužívání svých ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek - česká diplomacie se ale obává politického pozadí případu. Ukrajinská opozice tvrdí, že nová vláda v čele s Janukovyčem si nepočíná demokraticky.

 

Právě se děje

Další zprávy