"Kmotr" z ODS stavěl načerno, pokutu však nedostane

Radek Nohl Radek Nohl
10. 2. 2011 11:25
Městský úřad nemá důkazy, že vlivný člen ODS stavby využívá
Bázen a okolí areálu domu podnikatele Patrika Oulického.
Bázen a okolí areálu domu podnikatele Patrika Oulického. | Foto: Ludvík Hradilek

Moravany - Vlivný severočeský podnikatel a člen ODS Patrik Oulický, který si v Moravenech na Ústecku načerno postavil bazén, tenisový kurt nebo obrovskou příjezdovou bránu, vyvázne bez pokuty.

Důvod, proč úřad proti jeho černým stavbám nezasáhne, tkví v tom, jak si vyložil zákon. Podle Martina Sommera, vedoucího stavebního odboru úřadu v Trmicích, kam Moravany spadají, není důkaz, že "kmotr" z ODS stavby využívá.

"Museli bychom vidět, že skutečně vodu do bazénu napustil, nebo se v něm koupal. Takový důkaz ale nemáme," řekl Aktuálně.cz Sommer.

Úředníci Oulického areál, kterému dominuje obří hacienda, kontrolovali dvakrát, přesto se jim nepodařilo prokázat, že černé stavby skutečně využívá. "My se tam nemůžeme postavit na kopec a pozorovat ho dalekohledem," prohlásil Sommer.

Za užívání černých staveb přitom hrozila podnikateli pokuta až do jednoho milionu korun.

Radnice nechala zbourat část staveb, "kmotr" byl překvapen

Kdo je Patrik Oulický?

  • Člen ODS, který se neobjevuje na kandidátkách, vyjednával ale o krajské vládě. Je označován za "kmotra".
  • Mluví se o něm jako o "velrybáři". Díky náboru černých duší měl pomoci Petru Gandalovičovi k získání většího vlivu v ODS.
  • Vlastní několik firem. Mimo jiné i Energetické dopravní stavby, které si postavily v Ústí moderní budovu. Sídlí v ní firmy vlivných ústeckých politiků.
  • V Moravanech na Ústecku si v chráněné krajinné oblasti postavil načerno bazén, tenisový kurt nebo masivní opěrné zdi.

Případem černých staveb Patrika Oulického se úřady zabývají řadu měsíců. Na konci loňského roku ústecká radnice nařídila, aby podnikatel zboural zastřešený vjezd.

Masivní opěrné zdi, bazén nebo tenisový kurt, které jsou také postaveny bez stavebního povolení, podnikatel bourat kvůli nejasnostem v územním plánu zatím nemusí.

Oulický prohlásil, že ho rozhodnutí stavebního úřadu překvapilo. Odvolávat se proti němu však nebude.

Kontrolu na vlivného člena ODS poslal krajský úřad. Ale až po kritice zesnulého ombudsmana Otakara Motejla.

Hejtmanství šlo zatím podnikateli "na ruku". Když chtěl nechat Městský úřad v Trmicích stavby zbourat, případ mu krajský úřad na žádost Oulického odebral a předal ho ústecké radnici.

Pronájem pro politiky i úřad regionální rady

Oulický je považován za jednoho z nejvlivnějších severočeských členů ODS. V roce 2008 jednal za Občanskou demokratickou stranu o krajské vládě.

Jeho firmy dostávají od ústeckého magistrátu i krajského úřadu mnohamilionové veřejné zakázky.

V poslední době vyšlo najevo, že společně s Alexandrem Novákem a Danielem Ježkem, dalšími členy ODS, vlastní firmu Energetické a dopravní stavby. Společnost si v centru Ústí postavila moderní budovu.

Sídlí v ní firmy politiků nebo Regionální rada regionu soudružnosti Severozápad, která rozděluje peníze z evropských fondů. Úřad platí Oulickému a jeho společníkům ročně za pronájem přes deset milionů korun.

Ministr dopravy Vít Bárta před několika dny prohlásil, že Oulický řídí manažery ŘSD v Ústeckém kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy