Petra Buzková, symbol ČSSD 90. let, je zpět v politice

Martina Machová Martina Machová
13. 1. 2011 11:49
Michal Hašek v boji o šéfa ČSSD vytáhl další kartu: nejpopulárnější političku 90. let
Petra Buzková pomáhá v souboji o předsedu ČSSD Michalu Haškovi
Petra Buzková pomáhá v souboji o předsedu ČSSD Michalu Haškovi | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Věrní Miloše Zemana ji chtěli zničit a do jejího fanklubu nepatřil v závěru její politické kariéry ani Jiří Paroubek.

Teď se někdejší tvář sociální demokracie a exministryně školství Petra Buzková vrací. Dnešní advokátka, která v letech největší slávy pravidelně vedla žebříčky popularity politiků, stojí po boku jednoho z favoritů na nového předsedu ČSSD Michala Haška.

V ČSSD, která bude za dva měsíce nového předsedu volit, to vyvolalo značný ohlas. Buzková, tak jako vždycky, k sobě ihned připoutala pozornost.

Proč se vrátila?

Ve stranickém zákulisí se tato otázka dost přetřásá a v debatách už padaly slova jako prezidentka či místopředsedkyně ČSSD.

Sama Petra Buzková o návratu po pěti letech říká: jsme s Haškem dlouholetí přátelé, naše spolupráce není zas tak překvapivá.

Politička Petra Buzková

  • do sociální demokracie vstoupila v roce 1989
  • v roce 1990 se stala místopředsedkyní ČSSD
  • od roku 1992 byla poslankyní, v letech 1996-2002 místopředsedkyní sněmovny
  • od roku 2002 ministryně školství
  • v roce 2006 kandidovala do pražského zastupitelstva, v témže roce odešla do advokátních služeb

Návrat do první linie? Ani náhodou

Jakýkoliv návrat do přední politické linie Petr Buzková dnes důrazně odmítá.

"Jako jeden z mála politiků jsem se vrátila velmi úspěšně ke své původní profesi a nehodlám na tom vůbec nic měnit. Dělám práci, která mne baví, kterou mám ráda, ve které jsme velice úspěšná," řekla Aktuálně.cz.

"Vylučuji v tuto chvíli svou kandidaturu naprosto kamkoli. Nehodlám kandidovat ani na prezidentku republiky ani do žádné veřejné funkce ani do žádné vnitrostranické funkce," zdůrazňuje.

Michal Hašek tato slova potvrzuje.

"Máme s Petrou jasnou dohodu. Nikam kandidovat nebude, ani nechce. To, co se objevuje jej jen pomluva, kterou šíří politická konkurence," řekl.

Pomoc se straníky a korupcí

Někdejší ikona sociální demokracie pro Haška funguje jako poradkyně či analytička jeho politických kroků.

"Navštívila jsem s Michalem některé konference a zajímal ho zejména názor na jeho projevy, na reakce, jaké to vyvolalo, na to, co si lidé myslí u "Desateru"," popisuje Buzková.

Takzvané Desatero je Haškova vize, kam by rád se sociální demokracií směřoval, pokud by byl zvolen předsedou ČSSD.

Buzková také Haškovi zprostředkovává zpětnou vazbu ze soukromého sektoru.

"V současné době je hodně věcí, které by se neměly rozhodovat ze sněmovny. Hovoří se o boji proti korupci a novele zákona o veřejných zakázkách. To jsou věci, které já dělám ve své každodenní praxi. Vím, které věci mohou fungovat, vím, které jsou pouze proklamativní, a to je pro toho Michala nejdůležitější," líčí Buzková svou roli.

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka
Michal Hašek a Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Buzková pro ČSSD

O Haškovi pak hovoří jako o člověku, který "hoří a dokáže zapalovat i pro sociální demokracii i ostatní". I proto prý na spolupráci s ním přistoupila.

"Michal má obrovský politický talent. Výborně vystupuje, umí se rozhodovat a to obvykle správně, což si myslím, že jsou velice důležité rysy vůdce strany," charakterizuje jihomoravského hejtmana. "Je to člověk, který dokáže dovést sociální demokracii k volebnímu vítězství," dodává.

A podle ohlasů ze sociální demokracie to vypadá, že Haškovi se krok vyplácí.

Sociální demokraté oslovení Aktuálně.cz mezi řečí sice připomínají i "nesociálně demokratický" životní styl osmatřicetileté advokátky. Například to, že kdysi jako ministryně školství poslala vlastní dceru do soukromé školy.

Šikovná a vzdělaná

Nesporné kvality jí však neupírá ani konkurenční tábor.

"Je velice známá a odvedla pro sociální demokracii kus práce. Chápu jeho rozhodnutí pro její politické zkušenosti a kontakty v ČSSD," komentoval angažmá Buzkové předseda ČSSD v Plzeňském kraji Václav Votava. Jeho domovská organizace na Tachovsku se při okresní nominaci přiklonila k úřadujícímu šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi.

Jako osobnost, jejíž pomoc nemůže Haškovi uškodit, vnímá Buzkovou Liberecký hejtman Stanislav Eichler.

"Je to šikovná, vzdělaná a chytrá dáma. I politickou konkurencí je vnímaná s úctou," myslí si. Sám podepsal Haškovo "Desatero", Liberecko ovšem patří spíše mezi neutrální regiony, které si chtějí počkat s vyhraněním až na březnový sjezd.

Příznivci Michala Haška pak vidí přítomnost Buzkové po Haškově boku jako jednoznačný plus.

"Tím, že nechce nikam kandidovat, tvoří Michalovi dobrý background. Jde zde i o důvěryhodnost a transparentnost týmu. Každý ví, kdo mu radí," říká místopředseda ČSSD a jeden z Haškových nejsilnějších spojenců Zdeněk Škromach.

Sobotkův pokus se Starcem

O obdobný tah, tedy získat pro svůj tým osobnost, jež by oslovila nerozhodnuté volitele, se pokusil koncem loňského roku i Bohuslav Sobotka.

Na uvolněné místo tajemníka chtěl prosadit současného šéfa ústřední kontrolní komise Martina Starce, ten ovšem krátce před klíčovým hlasováním ústředného výkonného výboru, tedy nejvyššího orgánu strany, jež ČSSD vede mezi sjezdy, funkci odmítl.

Starec stejně jako Buzková patří k lidem, kteří stáli u znovuobnovení sociální demoktracie počátkem 90. let. Oba si tak ve straně udělali množství přátel ale i nepřátel. Zatímco Petra Buzková je vnímána jako symbol ČSSD s "lidskou tváří", Martin Starec jako ten, kdo se postavil Paroubkovým okázalým kampaním, které ČSSD zadlužily.

 

Právě se děje

Další zprávy