Tisk: Ďuričko dostal miliony, aby mlčel o Paroubkovi

ČTK ČTK
12. 1. 2011 7:17
"Koupili 100 tisíc výtisků a veškerá autorská práva k nim. Dostal jsem miliony," řekl Ďuričko
Bohumír Ďuričko
Bohumír Ďuričko | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hoteliér Bohumír Ďuričko, který si odpykává trest za vraždu Václava Kočky mladšího, dostal na jaře od lidí blízkých ČSSD miliony korun za práva na svou knihu Kočkoviny.

Kniha, v níž prý Ďuričko popisuje spolupráci s tehdejším lídrem strany Jiřím Paroubkem, financování stran i organizovaný zločin, dosud nevyšla. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Zdroj blízký bývalému vedení ČSSD deníku řekl, že strana tak před volbami chránila Paroubka. Ten tvrdí, že o ničem nevěděl.

Podle listu Ďuričko knihu na jaře dopsal a z vězení vyjednával s nakladateli o jejím vydání. MfD měla možnost do rukopisu nahlédnout.

"V tu dobu jsem dostal fascinující nabídku. Koupili 100 tisíc výtisků a veškerá autorská práva k nim. Dostal jsem miliony," řekl Ďuričko listu při rozhovoru v karvinské věznici.

Dost peněz na odškodnění rodiny Kočkových

Sociální demokracie mu prý zaplatila tolik, aby měl peníze na odškodnění pro rodinu Kočkových a na advokáty. Podle rozsudku soudu činilo jen odškodnění 2,5 milionu korun.

Ďuričko odmítl uvést přesnou sumu, kterou za knihu dostal. Smlouva s kupcem mu to prý zakazuje pod hrozbou sankce 10 milionů korun.

Podle MfD si práva k Ďuričkově knize pořídila realitní firma Gitero Estates, s.r.o., kterou vlastní právník Jakub Kotrba. Ten odmítl o knize poskytnout jakékoliv informace. Kotrba spoluvlastní také advokátní kancelář, v níž je jeho společníkem vlivný a velmi bohatý právník Miroslav Jansta, pracující mimo jiné pro ČSSD a dříve také osobně pro Paroubka.

Jansta popřel, že by vlastnil práva na knihu, připustil ale, že ví, kdo je koupil. Později ještě dodal, že "nezná knihovnu svých společníků".

 

Právě se děje

Další zprávy