Trafika á la ODS. Šéf výboru dal volno a nikam nejezdí

Tereza Šídlová
10. 1. 2011 6:15
Bývalý první místopředseda ODS naplňuje podezření, že funkci ve sněmovně dostal jen díky stranickým zásluhám
David Vodrážka.
David Vodrážka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Když se starosta Prahy 13 a někdejší expert ODS na životní prostředí David Vodrážka ocitl v čele zahraničního výboru  sněmovny, dostala jeho nominace okamžitě nálepku trafiky.

Za šest měsíců tento bývalý první místopředseda ODS neudělal moc pro to, aby si pověst vylepšil.

Stihl chybět na první a jediné zahraniční cestě svého výboru. Odmítl jet i do Bruselu - s vysvětlením, že si o euroschůzkách myslí své. A v prosinci výboru uložil vánoční prázdniny.

Za to bere David Vodrážka jako předseda výboru k poslaneckému platu dalších 25 tisíc korun měsíčně.

Praha 13 místo Bratislavy

Vodrážkovo vedení komplikuje práci, říkají sami členové výboru.

"Kvůli nepřítomnosti pana předsedy na zahraniční cestě na Slovensko jsme se nemohli setkat s nejvyššími představiteli této země," podotkla místopředsedkyně zahraničního výboru Lenka Andrýsová, která tam zastupuje vládní koaliční stranu Věci veřejné.

Například místo slovenského ministra zahraničí prý podle protokolu české zákonodárce bez šéfa přijal nakonec pouze ministrův
náměstek.

Vodrážkova absence byla vysvětlena tím, že se tehdy v listopadu místo zahraničním sousedům věnoval své domovské městské části, byl na ustavujícím zasedání zastupitelstva Prahy 13, kde obhájil starostenský post.

Ticho na webu

Andrýsová říká, že se také chystá předělat web výboru.

Minimálně do konce minulého týdne z něj šlo vyčíst hlavně to, že v prosinci se „poslanci-diplomati" nesešli vůbec, a nebyla tam ani zmínka o tom, kdy přesně se sejdou v prvním měsíci v roce.

Programy ostatních výborů sněmovny byly ve stejné době snadno k dohledání.

"V prosinci byla sněmovna 14 dní, taky byly vánoce a nebylo nic důležitého na programu. Teď se výbor sejde devatenáctého. Já jsem avizoval, že do komunálních voleb se budu víc věnovat Praze. Ale komunální politika mi už nebude bránit v práci pro výbor, spousta kolegů také starostování umí skloubit s takovými funkcemi," hájí se Vodrážka.

Prohrál, dostal funkci

Vodrážkova cesta do české diplomacie vedla hlavně přes jeho vnitrostranický neúspěch.

Atraktivní výbor na něj „zbyl" poté, co byl letos před volbami vyšachován z vedení ODS i ze svých ministerských ambicí. Do té doby se k zahraničním tématům vůbec nevyjadřoval.

Ještě před volbami byl stranickým mluvčím pro životní prostředí a zpochybňována byla i jeho znalost cizích jazyků.

Program chystaného lednového výboru má být následující: setkání s nově jmenovanými českými velvyslanci a informace o summitu NATO v Portugalsku, který se přitom konal už v listopadu.

Poslanci stěžují, že na výbor přichází málo informací z dalších institucí, které se zahraničními záležitostmi zabývají, jako je rozvědka či armáda.

„Uvítal bych, kdyby zahraniční výbor byl diskuzní platformou, kde se debatuje o české zahraniční politice, a nejen strojem pro ratifikaci mezinárodních smluv," míní Jan Hamáček z opoziční ČSSD, Vodrážkův poměrně agilní předchůdce v čele výboru.

Lázně pro Kuvajťany

David Vodrážka však svoji užitečnost vidí jinde.

„Řešil jsem například problém turistů z Kuvajtu, kteří začali jezdit do severočeských lázní. Přijíždějí na časově omezená víza. Pokud se jim tu zalíbí, je velký problém je prodloužit. Když přijede kuvajtská rodina, to nejsou čtyři členové, ale půlka letadla. Když to řeknu hovorově, pokud tu chtějí zůstat o měsíc déle, pro lázně je to kšeft na půl roku," vypráví.

"Jako starosta jsem zvyklý řešit spíš praktické věci, ty globální záležitosti má řešit spíš ministerstvo zahraničí," dodal.

O trampotách kuvajtských turistů se dozvěděl od jejich velvyslance. Za půl roku ve výboru se sešel už jen s jedním dalším ambasadorem - zástupcem Chorvatska.

V dohledné době ho čekají další tři diplomatické schůzky, dušuje se.

Praktik nechce do Bruselu

Na vynechaných zahraničních cestách Vodrážku zatím dvakrát zastoupil jeho stranický kolega, dlouholetý člen zahraničního výboru a jeho současný místopředseda David Šeich.

Například i na říjnovém setkání předsedů zahraničních a evropských výborů členských zemí EU v Bruselu.

„Nebudu cestovat kvůli formalitě do Bruselu, když tam všichni jedou proto, aby si tam dali dobrý oběd a popovídali si. To raději pojedu do Iráku, kde jsou příležitosti pro naše podnikatele," míní Vodrážka.

Cestu na Blízký východ mu ale už dříve organizační výbor sněmovny škrtl.

Svým způsobem zastání má předseda například u poslankyně za TOP 09 Gabriely Peckové. „Jsem tu nová, takže neumím říct, zda se zahraničněpolitickým aktivitám dává menší prostor. Já ten pocit nemám, účastním se totiž přijímání delegací i mimo výbor s paní předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou," řekla Pecková.

 

Právě se děje

Další zprávy