Povinně si spořit na důchod? Je to na vás, navrhuje ODS

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
6. 1. 2011 16:17
Věk odchodu do důchodu by se měl u mužů a žen sjednotit na 65 letech

Praha - Lidé by si měli část svého důchodu naspořit sami v penzijních fondech. Ale má jít o dobrovolné rozhodnutí, nikoli o povinnost. Tak si představuje obrysy důchodové reformy ODS.

Premiér Petr Nečas ve čtvrtek oznámil, že strana má připraveno pět variant, jak by se penze mohly změnit. "Jsme připraveni k velkým kompromisům. Souhlasíme s návrhy Bezděkovy komise. Nejsme ale pro zrychlení tempa odchodu do důchodu," poznamenal Nečas.

Nečas (ODS) už v září prohlásil, že penzijní připojištění u soukromých fondů by nemělo být povinné, ale jen dobrovolné. V tuto chvíli o tom diskutuje ve vládní koalici. Za podklad přitom slouží návrh, který připravil úřad ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09).

Drábek přitom prosazuje povinné penzijní připojištění u soukromých fondů.

 

Nečas nyní řekl, že pokud by penzijní reforma měla právě na tomto bodě ztroskotat, tak jsou ochotní na povinné penzijní připojištění přistoupit.

ODS si ale klade některé, podle Nečase nepřekročitelné, podmínky. Jde například o nutnost existence konzervativního státního nízkonákladového fondu.

Licencované důchodové společnosti, které by prostředky klientů spravovaly, by navíc nevěděly, komu peníze patří.

Ve většině variant by si přitom lidé mohli volit, zda chtějí spořit bezpečněji, ale méně výnosně, nebo riskantněji, ale s většími výnosy.

Do důchodu v 67 letech

Podle první a upřednostňované varianty důchodové reformy, která se shoduje s tím, co vláda prosazovala v letech 2007 až 2009, by lidé mohli převádět v rámci takzvaného opt-outu, tedy částečného vyvedení ze státního důchodového pilíře do fondového, čtyři procenta z pojistného na individuální účet. Další dvě procenta by odváděli ze svého.

Věk odchodu do důchodu by se podle Nečase měl u mužů a žen sjednotit na 65 let, a to v roce 2035 a bez ohledu na počet dětí. Poté by se doba nástupu do penze prodlužovala ročně o dva měsíce.

Druhou variantou ODS je odchod až v 67 letech. Následné prodloužení by se speciálním propočtem odvíjelo od střední délky života.

Povinná doba pojištění by se i nadále prodlužovala, a to až na 40 let.

Ministr sbírá připomínky

"Zatím jsem dostal připomínky od Věcí veřejných, to už před Vánoci," řekl Aktuálně.cz ministr Drábek. "Od ODS dosud ne, ale podle středečního vyjádření premiéra bych je měl dostat ve čtvrtek."

"Naše připomínky směřují zejména ke způsobu financování reformy," řekl našemu online deníku expert VV pro důchodovou reformu Pavel Rusý. 

Podle představ TOP 09 by mělo propady ve státním systému pokrýt sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty zhruba na 19 procentech (dnes je snížená sazba, která platí například u potravin, na 10 procentech, běžná sazba je 20 procent). To by ale zdražilo některé potraviny.

"S tím máme velký problém," dodal Rusý. VV proto chtějí diskutovat o tom, že by základní potraviny zůstaly v nějaké snížené sazbě DPH.

Naopak soukromé připojištění VV schvalují. "Ale jeho forma a rozsah - to je ještě věc další diskuse," říká Rusý.

Drábkova reforma

Drábek navrhuje, aby se do povinného připojištění u soukromých penzijních fondů vyvedlo 3 až 5 procent z těch peněz, které z každé mzdy odevzdává zaměstnanec a zaměstnavatel na penzijní pojištění.

Tím by ovšem státní pilíř penzijního systému přišel o desítky miliard korun - ve chvíli rozjezdu reformy by to byl propad 30 miliard korun, každoročně by pak chybělo podle Drábka až 50 miliard, podle propočtů Aktuálně.cz 25 až 60 miliard korun.

To by stát kompenzoval právě sjednocením daně z přidané hodnoty a pak z dividend velkých společností, kde je stát akcionářem - hlavně z dividend ČEZu.

Postupně by se také zvyšoval věk pro odchod do důchodu. A děti by mohly až 2 procenta svého odvodu na penze dávat na důchody přímo svých rodičů.

Důchod by se pak skládal z příspěvku státu a z části, které by dával penzijní fond, u kterého by byl člověk "připojištěn". A tady by záleželo na tom, jak by byl fond - a zda vůbec - schopen uložené peníze na penze zhodnotit.

VV: Káru potáhneme my!

Důchodovou reformu si ale vzaly za svou i Věci veřejné - a po neúspěšných podzimních volbách dokonce prohlásily, že ony budou "tahounem" důchodové reformy.

Vytasily se s tzv. generačním fondem, do kterého by přispívali všichni bez rozdílu, ale ze kterého by čerpali jen lidé, kteří mají děti, tedy další přispěvatele do penzijního systému.

A stejně jako ministr Drábek chtějí povinné penzijní připojištění v soukromých fondech.

Opozice je zatím k důchodové reformě zdrženlivá, zvláště připojištění u soukromníků ČSSD zcela odmítá. Ministr Drábek by se přitom rád dohodl i s opozicí - argumentuje tím, že je lepší z jeho pohledu i horší kompromis, než změny důchodového systému poté, co se k vládě dostane dnešní opozice.

 

Právě se děje

Další zprávy