Do vlády míří Tomáš Chalupa. Mluvčí, starosta, 36 let

Domácí Kateřina Eliášová, Domácí
10. 1. 2011 14:34
Premiér Nečas si na místo nového ministra životního prostředí původně přál Římana nebo Mencla
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Novým ministrem životního prostředí bude starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa (ODS). Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Nečas (ODS).

Ve funkci střídá místopředsedu strany Pavla Drobila, kterého stála křeslo údajná úplatkářská aféra na Fondu životního prostředí.

Chalupu do čela vlivného resortu navrhla jeho mateřská pražská organizace, ve které je dejvický starosta místopředsedou.

"Po jmenování ministrem rezignuji na funkci starosty Prahy 6. Proto jsem už pana premiéra předem požádal, aby mi dal čas," řekl Tomáš Chalupa s tím, že premiérem Nečasem byl s nabídkou osloven už před Vánocemi.

"Již po komunálních volbách jsem oznámil rezignaci ve všech obchodních společnostech, v nichž jsem zastupoval město," dodal.

Chalupa nominaci na ministerské křeslo podle svých slov vnímá jako "ocenění dosavadní - téměř dvanáctileté - práce pro stotisícovou pražskou část".

"Je pracovitý, se širším mezinárodním rozhledem. Věřím proto v pokračování nedogmatického a neideologického přístupu k řešení problémů," charakterizoval budoucího ministra Petr Nečas.

Foto: Aktuálně.cz
Jak vidí nového ministra Michal Komárek z Greenpeace

Pověst ministerstva životního prostředí je podle jejího příštího šéfa otřesena kauzou údajné korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). "S případem nemám nic společného, což vnímám jako výhodu," uvedl Chalupa k předvánoční aféře.

Je podle něj třeba provést audit fondu, nového ředitele SFŽP hodlá najít prostřednictvím standardního výběrového řízení.

Nechce tak automaticky do funkce vrátit Libora Michálka, který poukázal na korupční chování Drobilova poradce a kterého kvůli tomu před svou rezignací končící ministr odvolal.

Návrat Michálka jako symbolu boje proti korupci do funkce žádá menší koaliční partner ODS Věci veřejné.

Tomáše Chalupu musí v křesle ministra ještě potvrdit prezident Václav Klaus. Jmenování by ale mělo být pouhou formalitou, Chalupa totiž stejně jako jeho předchůdce Pavel Drobil patří k "oblíbencům" hlavy státu.

S výběrem Chalupy na post ministra nesouhlasí opoziční ČSSD.

„Jeho nominace je výsledkem politického obchodu uvnitř ODS a nikoliv výběrem kvalifikovaného odborníka na tento post," uvedl Václav Zemek, stínový ministr životního prostředí za ČSSD. Chalupa podle něj postrádá jakékoliv zkušenosti z oboru ochrany životního prostředí.

Spojenec pro čističku

Nejsilnější stranická organizace tak získala vytoužené vládní křeslo, které jí předtím nedopřál Nečasův předchůdce Mirek Topolánek.

"Je to chytrý, pracovitý a skandály nepošpiněný nadějný politik," chválil dejvického starostu šéf pražské ODS Boris Šťastný, ačkoliv Chalupa se nikdy předtím problematice životního prostředí nevěnoval.

Nadto hlavní město získává v ministrovi životního prostředí vlivného spojence pro vyřešení problematiky zpožděné stavby čistírny odpadních vod, za níž jí hrozí milionové sankce z Bruselu.

Tomáš Chalupa se dokonce v případě čističky angažoval osobně. Praha 6 si prosadila klíčovou podmínku, že při její stavbě nebudou její území křižovat kamiony se stavebním materiálem a doprava se přesune na vodu.

To stavbu čistírny prodraží, protože lodní přeprava bude podle šéfa odboru městských investic Jiřího Tomana o třetinu dražší. Případný vítěz si bude muset podle podmínek tendru najmout flotilu šesti nákladních lodí.

Z novináře politikem

Tomáš Chalupa začínal jako novinář v Denním Telegrafu, v roce 1997 se stal tiskovým mluvčím vlády premiéra Václava Klause. Když tehdejšího předsedu ODS smetl tzv. Sarajevský atentát, odešel Chalupa do tiskového oddělení hlavní kanceláře strany.

O rok později uspěl v barvách ODS v komunálních volbách. Začala jeho politická kariéra, nejprve v roli zástupce tehdy oblíbeného starosty Prahy 6 Pavla Béma. Měl na starost finance, investice a bezpečnost.

Na starostenskou židli usedl o čtyři roky později, když vycházející hvězdu ODS Béma zvolili pražští zastupitelé primátorem hlavního města. Chalupa byl vždy Bémovým loajálním spojencem, doplatil na to ztrátou místa v čele pražské ODS, když ji odpůrci Béma loni na jaře "čistili" od primátorových spojenců.

O co víc zavrhovala dejvického starostu mateřská pražská organizace, o to víc jej k sobě poutala centrální ODS.

Těsně před volbami pozval Chalupu na speciální setkání "nové ODS" do klánovického golfového klubu tehdy ještě senátor a dnes už místopředseda strany Alexandr Vondra. Cílem bylo vytvořit skupinu podporovatelů Petra Nečase a zároveň stmelit politiky odmítající případné spojení s ČSSD na vládní úrovni.

Chalupa se nakonec do vedení pražské buňky ODS v půlce prosince vrátil. Byl to nicméně čistě pragmatický krok, který měl za cíl zklidnit rozhádanou organizaci.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy