Vyšetřování kauzy Drobil: Vesecká kritizuje policii

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 1. 2011 13:01
Protikorupční policie má prošetřit i trestní oznámení na premiéra Nečase a ministra Johna
Renata Vesecká, bývalá nejvyšší státní zástupkyně
Renata Vesecká, bývalá nejvyšší státní zástupkyně | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vyšetřování korupční kauzy na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) vyvolalo spor mezi šéfkou Městského státního zastupitelství v Praze Janou Hercegovou a od Nového roku již bývalou nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou.

Vesecká na začátku roku prohlásila, že se její kolegové nezabývají možnými podezřeními, jako je například neoznámení trestného činu či zneužití pravomoci veřejného činitele.

Hercegová dnes uvedla, že Vesecká nemá právo dávat pokyny k rozsahu prověřování, a to ani v případě, že by byla stále šéfkou zastupitelství. Její chování může být podle Hercegové vnímáno jako ovlivňování.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 uložilo protikorupční policii, aby prošetřila, zda není v kauze údajných manipulací se zakázkami SFŽP podezření na neoznámení nebo nepřekažení korupčního jednání.

Vyšetřování souvisí s trestním oznámením na premiéra Petra Nečase (ODS), exministra životního prostřední Pavla Drobila (ODS) a vedoucího úřadu vlády Lubomíra Poula. Mělo by se týkat i ministra vnitra Radka Johna (VV).

"Právo přezkoumat policejní záznam o zahájení úkonů trestního řízení jakož i dávat pokyny k rozsahu a způsobu prověřování, včetně právního posouzení skutku, přísluší výhradně dozorovému státnímu zástupci," uvedla Hercegová v reakci na výroky Vesecké.

Dodala, že zprostředkovaně by mohl kauzu posuzovat i státní zástupce dohlížející nad postupem nižšího státního zastupitelství.

V takovém postavení však Vesecká nebyla ani jako nejvyšší státní zástupkyně a není ani nyní jako řadová státní zástupkyně, míní šéfka pražských státních zástupců.

Nejvyššímu státnímu zástupci nepřísluší podle Hercegové veřejně komentovat a vyjadřovat názor na živou trestní kauzu, protože by to mohlo být vnímáno jako neoprávněné ovlivňování způsobu prověřování konkrétní trestní věci.

Hercegová připomenula, že případ SFŽP vyšetřuje specializovaný protikorupční policejní útvar. Teprve na základě jeho šetření mohlo podle ní státní zastupitelství objektivně stanovit potřebný rozsah a způsob dalšího prověřování včetně okruhu podezřelých osob.

Zmínila se také o tom, že městské státní zastupitelství zadalo obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 4, aby nechalo policii prošetřit informace o možném korupčním jednání při přidělování dotací fondu malým obcím.

Nečas i John počkají na výsledky šetření

Premiér Nečas považuje krok státního zastupitelství za logický, sdělil ČTK jeho mluvčí Jan Osúch.

"Vzal tuto informaci na vědomí a vyčká na výsledky šetření," dodal mluvčí.

Ministr vnitra Radek John dnes zdůraznil, že se s tehdejším šéfem Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Liborem Michálkem, který případ rozpoutal, sešel už na konci léta, kdy ředitel neměl v ruce žádné konkrétní důkazy.

"Řekl jsem mu, že je potřeba získat podklady. A až je získá, ať se obrátí na policii," řekl dnes John ČTK.

Podle něj tak Michálek učinil už 13. prosince, tedy dva dny před zveřejněním případu v médiích.

"Dal policii čas vyšetřovat, ta mohla nasadit odposlechy, zajistit počítače," podotkl John.

Michálek podle něj totiž hovořil také o tom, že v případu jsou používány šifrované maily a podobně.

Podle ministra vnitra, který zdůraznil, že z titulu své funkce nesmí do vyšetřování zasahovat, by bylo důležité zjistit, zda protikorupční policie skutečně v období od 13. do 15. prosince konat začala. On sám prý už ve věci vyslechnut byl.

 

Právě se děje

Další zprávy