Klaus podpořil vládní strany, výpovědi nazval vydíráním

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 1. 2011 16:15
Reformy má vláda pořádně vysvětlit. Češi jsou rozumní a pochopí je, řekl prezident
Václav Klaus při novoročním projevu, 1. ledna 2011.
Václav Klaus při novoročním projevu, 1. ledna 2011. | Foto: ČTK

* Doufám, že se vláda z předvánoční krize poučila, řekl prezident * O zatím tajné koaliční dohodě, kterou zaštítil, se Klaus v projevu nezmínil

Praha - Reformy jsou nezbytné, vláda je musí udělat rychle a racionálně a pořádně je vysvětlit občanům. Tento motiv se táhl novoročním projevem prezidenta republiky Václava Klause, vysílaným živě z Pražského hradu.

Za vládu Petra Nečase (ODS) se přitom Klaus postavil zcela jednoznačně: "V první den nového roku chci podpořit současnou vládu, která se ze své předvánoční krize - doufejme - poučila."

Byl to ostatně Václav Klaus, který na poslední chvíli před hlasováním o nedůvěře vládě zachraňoval Nečasův kabinet tím, že si pozval koaliční strany na Hrad ve chvíli, kdy část poslanců Věcí veřejných váhala vládu podpořit.

VV a TOP 09 se ostatně dočkaly smířlivého gesta ze strany hlavy státu. "Dejme jim příležitost, aby dokázaly, co umějí," řekl Klaus, aniž by jednu nebo druhou stranu, o kterých dříve mluvil spíš skepticky, ve svém projevu výslovně zmínil.

"Občané, věřte, reformy jsou nutné!"

Podobně, jako se postavil za vládu, se Václav Klaus postavil i za změny, které chystá Nečasova vláda.

"Žili jsme bez rezerv a na dluh. V letech 2004 až 2007 jsme nevyužili příznivé situace k tomu, abychom zahájili potřebné změny," prohlásil prezident. "Rok 2009 a velkou část roku 2010 jsme propásli čekáním na vládu, která by se do nich pustila."

Své tak dostaly nejen kabinety sociální demokracie, ale i vlády Mirka Topolánka. "Propaseným časem" pak je podle prezidenta i období čekání na volby s poloúřednickou vládou Jana Fischera.

Samy škrty ale podle Klause nic neřeší, nebudou-li následovat nutné reformy. V tom se tedy shoduje i s ekonomickým poradcem vlády a svým sokem z poslední prezidentské volby Janem Švejnarem, který vlastně to samé řekl nedávno v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Reformy podle prezidenta česká společnost, "která je společenstvím převážně rozumných lidí", pochopí, pokud je vláda dokáže dobře vysvětlit.

"Očekávám to i od opozice, i když vím, že to vyžaduje pocit spoluúčasti, nikoli pouhé přetlačování se a trumfování se bonmoty před televizními kamerami," dodal k tomu Václav Klaus.

"Opustíš-li mne, zahyneš!"

Boom solární elektřiny, kvůli kterému vláda narychlo prosazovala změnu zákona, dal prezidentovi příležitost pustit se opět do "zelené" politiky: "Nešlo a nejde o žádné velké ideje, ani o záchranu údajně ohrožené planety, ale jen a jedině o byznys."

A svůj díl dostali i zdravotníci, kteří se připojili k akci lékařských odborů a podepisovali návrhy hromadných výpovědí z nemocnic.

Lékaře ani jinou profesní skupinu přitom prezident nejmenoval, ale narážka byla zřejmá: "Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání."

Václav Klaus při tom zahrál i na vlasteneckou notu: "Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet "za lepším" do ciziny, ale dnes tomu tak určitě není." Neváhal při tom i připomenout varování básníka Viktora Dyka před odchodem do ciziny.

"Jste kreativní a úspěšní!"

I když důchodovou reformu a budoucnost seniorů výslovně nezmínil, mezi řádky Klausova projevu zaznělo i varování: "Často zdůrazňovaný význam péče a starosti rodičů o děti, má i svou druhou stranu - starost dětí o rodiče. Je velmi aktuální. A týká se nás, nikoli státu."

Závěr projevu věnoval prezident výzvám k optimismu a k tomu, aby lidé nenaslouchali hlasům "věčných kverulantů", kteří mají "zvláštní radost z neúspěchu a nezdaru". Ani tady Klaus nikoho výslovně neoznačil.

Závěr projevu byl ostatně apelem k optimismu a "vzájemné pospolitosti", vstříc roku 2011, který by "mohl být rokem dobrým a úspěšným".

Koalice: Státnický projev

Vládní strany Klausův projev pochválily jako "státnický". V tom se shodli jak premiér Petr Nečas, tak předseda Věcí veřejných Radek John i 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který ho dokonce označil za hodný "potlesku ve stoje".

"Novoroční projev pana prezidenta považuji za vyvážené státnické vystoupení," napsal v tiskovém prohlášení premiér a předseda ODS Petr Nečas.  "Velmi si vážím jeho podpory reformního úsilí vlády."

"Snažil se naši společnost stmelit," podotkl k projevu Kalousek.

Opozice: Slabá řeč

Nadšení naopak nesklidil prezident v řadách opozice. Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se z prezidenta stal přímý podporovatel vlády. 

"Prezident označil škrty jen za nepříjemné, velká část vládních škrtů je ale sociálně bezohledná a hospodářsky škodlivá," komentoval projev šéf ČSSD.

Předseda KSČM Vojtěch Filip pak označil letošní projev za nejslabší od Klausova nástupu do funkce. To samé prohlásil i Jiří Paroubek.

S výtkou vůči sobě nesouhlasí ani lékaři, na které mířila narážka s "vydíráním". Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel to komentoval slovy, že důvody lékařů k odchodům jsou opodstatněné a ani výroky prezidenta na tom nic nemění.

 

Právě se děje

Další zprávy