Nejdůležitější zákon roku prošel, stát má rozpočet

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 12. 2010 16:01
Pro hlasovalo všech 111 přítomných koaličních poslanců, opozice byla proti
A je to!
A je to! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci definitivně schválili státní rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem 135 miliard korun.

Ve středu rozhodovali jen o přesunech mezi kapitolami, příjmy a výdaje už závazně odhlasovali dříve. V konečném hlasování podpořilo rozpočet všech 111 přítomných koaličních poslanců, opozice byla proti.

Schválený rozpočet je úsporný, škrty oproti letošku se dotkly všech kapitol. Sám premiér Petr Nečas (ODS) označil už na podzim připravovaný rozpočet za "škrtformu" s tím, že skutečné reformy se promítnou až do rozpočtu na rok 2012.

Opoziční ČSSD po schválení rozpočtu prohlásila, že vláda škrtala plošně, tedy hlavně na úkor sociálně slabých.

Dopolední horečné jednání o ministru Pavlu Drobilovi se přeneslo i do projednávání rozpočtu.

Opozice prohlásila, že je jednání taškařicí, na což velmi emotivně reagoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): "To je zákon! Žádná taškařice. Jinak si jděte někam jinam!"

Medvěd zůstal celý...

Tradiční "porcování medvěda", kdy poslanci posílali miliony do svých volebních obvodů, se už druhý rok po sobě nekonalo. Ministerstvo financí s ním ani nepočítalo a žádné miliardy na dárky voličům nepřipravilo.

Státní rozpočet

Příjmy: 1 044 000 908 000 Kč

Výdaje: 1 179 000 908 000 Kč

Schodek: 135 miliard Kč

Schválené přesuny:

  • 151 mil. Kč mezi ministerstvy zemědělství a obrany (navrhl rozpočtový výbor)
  • 1 mld. Kč navíc pro VŠ (premiér Petr Nečas)
  • 100 mil. Kč navíc pro dopravní politiku (Jitka Chalánková, TOP 09)

Koalice jen podpořila návrh, který oficiálně podal premiér - vysoké školy dostanou o miliardu víc, než předpokládal původní návrh. Podle vlády se zvýšila důvěra mezinárodních investičních trhů v českou ekonomiku, což zvýšilo rating ČR a klesnou úroky za splácení státního dluhu. Onu miliardu proto může vláda vzít právě z peněz na dluh.

Pro přidání peněz vysokým školám hlasovala i opozice.

Z téhož zdroje vezme vláda i 100 milionů a přihodí je na dopravní politiku, jak to navrhla poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09). I tuto změnu podpořila opozice.

A sněmovna řekla ANO i přesunu 151 milionů mezi resorty zemědělství a obrany.

... 2 miliardy pro policii a hasiče neprošly

Koaliční poslanci naopak nevyslyšeli takové návrhy opozice, jako přidat dvě miliardy korun resortu vnitra a rozdělit je mezi policii a hasiče, což navrhoval exministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). Milada Emmerová (ČSSD) neprosadila 1,2 miliardy na sociální výdaje - chtěla je sebrat armádě.

A neuspěl ani Vojtěch Adam (KSČM) se svým návrhem přidat miliardu obcím na výkon státní správy - chtěl je vzít, podobně jako premiér, z peněz na státní dluh.

Svou ovšem neprosadil ani Josef Novotný starší (VV), který chtěl snížit částku na státní dluh o miliardu a půl - chtěl toho dosáhnout tak, že se "zprůhlední proces odpouštění daňových nedoplatků" nebo čerpání státních dotací. Jeho návrh byl nehlasovatelný, protože měnil parametry rozpočtu schválené už v prvním čtení.

Poslanec Novotný starší už při druhém čtení rozpočtu hrozil, že pokud vláda jasně neřekne, jak se s tím vypořádá a že zdaní hazard, rozpočet nepodpoří.

Pro rozpočet ale nakonec hlasovali všichni přítomní koaliční poslanci.

 

Právě se děje

Další zprávy