Exkluzivně: Spis StB na muže, který Praze hlídá 50 mld.

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
6. 12. 2010 8:06
Aktuálně.cz získalo svazek, jež vedla StB na nového místopředsedu kontrolního výboru pražské radnice
Lubomír Ledl bude místopředsedou kontrolního výboru. Ohlídá koalici ODS a ČSSD
Lubomír Ledl bude místopředsedou kontrolního výboru. Ohlídá koalici ODS a ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Využití zhruba padesáti miliard korun, které projdou rozpočtem hlavního města a rukama nové pražské vlády ČSSD a ODS, bude kontrolovat zastupitel, jehož služby si před listopadem 1989 v tajných spisech pochvalovala tehdejší Státní bezpečnost.

Lubomír Ledl, zastupitel komunistů a nově zvolený funkcionář (místopředseda) kontrolního výboru zastupitelstva, byl sice u soudu před lety očištěn z podezření, že s tajnou policií spolupracoval, deník Aktuálně.cz však získal svazek, který o něm StB vedla.

Ve spisech, z nichž se zachovaly jenom fragmenty na špatně čitelných mikrofiších, líčí estébáci novopečeného místopředsedu kontrolního výboru zastupitelstva jako muže velice ochotného ke spolupráci.

"Sám projevil iniciativu v tom směru, že bude podávat informace o VC (vízoví cizinci, pozn. red.) z Budapeště," stojí například v zápisu o schůzce, která se konala krátce po zavedení svazku v únoru 1982. V té době byl veden ještě jako kandidát na spolupráci.

Ledl, v 80. letech velmi významný aparátčík totalitní komunistické mládeže, vědomou spolupráci s StB dodnes popírá. "Prostě to není pravda, nic takového se nedělo," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz

Jeho svazek je nyní uložen v Archivu bezpečnostních složek. Je volně k dispozici podle zákona a stačí o něj předepsaným způsobem zažádat.

Ledl mluví s cizinou

Ledl kontrolorem koalice

  • Původně měl Ladislav Ledl usednout do křesla předsedy výboru, v jehož pravomoci je kontrolovat radní, jak hospodaří s téměř padesátimiliardovým rozpočtem a hlídat, zda vládnou fér. Nakonec bude jeho zástupcem.
  • Hlasovali pro něj komunisté, ODS, ČSSD a lídr TOP 09 Zdeněk Tůma.
  • Křeslo předsedy zatím zůstává prázdné, jeho obsazení bude předmětem koaličních vyjednávání.

Ledl byl krátce před listopadem 1989 tajemníkem ÚV SSM a nejbližším spolupracovníkem tehdejších svazáckých a potažmo komunistických předáků Jaroslava Jenerála či Vasila Mohority.

Nyní se jako člen postkomunistické Strany demokratického socialismu a volební kandidát komunistů přes totalitní minulost do politiky vrátil a získal i důležitou politickou funkci.

Ledlův život za totality je ve svazcích zaznamenán od února 1982. Tehdy si jej StB vytipovala jako kandidáta tajné spolupráce kvůli jeho kontaktům na cizinu. Pracoval totiž jako vedoucího odboru rozvojových zemí na ÚV SSM.

Jako s kandidátem tajné spolupráce a později důvěrníkem s krycím jménem Odra (obě kategorie jsou považovány za kategorie nevědomé spolupráce, pozn. red.) se s ním estébáci pravidelně potkávali až do roku května roku 1983.

Pak přišla odmlka. "S D není možné provádět pravidelnou schůzkovou činnost, a proto jeho využití je neefektivní," vysvětlují estébáci ve spise. V té době totiž odjíždí i s rodinou do Budapešti jako zástupce ÚV SSM při Svazu federativní demokratické mládeže.

Zase zpátky

Za deset měsíců však Ledlův spis opět ožívá, tentokrát v rukách kontrarozvědky se zaměřením pro "boj s vnitřním nepřítelem". A z důvěrníka StB (možná nevědomého splupracovníka) se stává agent. Mění se i jeho krycí jméno.

Z tohoto období se v archivech dochoval návrh na získání Ledla za agenta. Je tu memorandum, tedy něco jako životopis, záznam schůzky, na které měl být podepsán vázací akt, plán, jak má být Ledl za agenta získán a dvě shrnující roční hodnocení nebo návrh na ukončení spolupráce.

Součástí spisu je rovněž návrh na udělení věcného daru za dobré služby, záznam o kontrolní schůzce s nadřízeným jeho řídícího důstojníka. A také to nejdůležitější - Ledlem podepsaný vázací akt - tedy podpis, že bude s StB dobrovolně spolupracovat.

Právě tento dokument však Ledl označuje za falzifikát a podařilo se mu o tom přesvědčit i soud ve zmíněných 90. letech. "V době, kdy jsem měl vázací akt podepsat, jsem byl prokazatelně v zahraničí," říká i dnes Aktuálně.cz.

Důležitá věc, která ve svazku chybí, jsou vlastní agenturní zprávy, kterých svazek podle dochovaných záznamů obsahoval celkem 42.

Adieu roku 1986

Za spisu vyplývá, že se tajná policie o Ledla přestala zajímat v roce 1986. Jak lze vyčíst, bylo to jen kvůli tomu, že se dnešní vlivný pražský zastupitel dostal v hierarichii totalitní mládežnické organizace hodně vysoko - na zmíněné místo tajemníka ústředního výboru.

O rok později byly části jeho svazku skartovány - s doporučením, aby zprávy byly kvůli obsahu zničeny.

"Pokud se svazky ukládaly do archivů, běžně procházely skartací. Záleželo pak na člověku, který skartoval, co vyhodnotil za důležité. To pak ponechal," popisuje praxi StB historik Ústavu pro studium totalitních režimů Radek Schovánek.

Podle dochovaných materiálů využívali Ledlových služeb během čtyř let dvě různé části tajné policie.

Jak to myslíte se socialismem, soudružko? Lubomír Ledl (druhý zleva) na sjezdu Komsomolu.
Jak to myslíte se socialismem, soudružko? Lubomír Ledl (druhý zleva) na sjezdu Komsomolu. | Foto: ČTK

Nové úkoly

Po úkolu sledovat cizince dostává podle spisu Ledl po dvou letech nové úkoly. Má monitorovat atmosféru na poli mezinárodních mládežnických a studentských organizací, sbírat informace o jejích představitelích, zejména jak se staví k socialistické myšlence a chránit československé delegace mládežníků a studentů v cizině, aby nesešli na zcestí.

To je v době, kdy se blíží XII. Světový festival mládeže a studentstva v Moskvě 1985, který měl propagandě východního bloku posloužit k demonstraci pospolitosti a ukázat, jak se v komunistických zemích dobře žije.

Tajemník ÚV SSM (druhý zprava). Vedle zcela vlevo Jaroslav Jenerál, vedle něj (druhý zleva) jeden ze superlídrů KSČ, ministr zahraničí ČSSR Bohuslav Chňoupek.
Tajemník ÚV SSM (druhý zprava). Vedle zcela vlevo Jaroslav Jenerál, vedle něj (druhý zleva) jeden ze superlídrů KSČ, ministr zahraničí ČSSR Bohuslav Chňoupek. | Foto: ČTK

Charakteristiky Ledlovy osoby z pera příslušníků StB se ovšem příchodem nových řídících důstojníků neliší - vstřícný, iniciativní, s dobrým přístupem k příslušníkům ministerstva vnitra a plnící zadané úkoly.

"Svoji spolupráci nechápe jako formu 'donašečství', nebo způsob prosazování svých vlastních zájmů, ale jako jeden z prostředků ochrany zájmů socialistických států," stojí například v záznamu ze schůzky, na které měl podepsat spolupráci.

Mluvit jako agent, a nebýt agent

Ledl dnes popírá spolupráci se Státní bezpečností, podle něj je celý spis falzifikát.

V rozhovoru s Aktuálně.cz líčí svoji verzi této životní etapy. "Od roku 1982 jsem byl členem ÚV SSM a oni mě v té době už nesměli jinak než oficiálně kontaktovat," vysvětlil.

Nepopírá, že o své činnosti pravidelně informoval, ale ne pracovníky bezpečnosti.

"Když jsem byl na ÚV, zavolal příslušný pracovník ministertsva vnitra, který mě měl na starost, domluvil si schůzku a přišel se zeptat. To byl oficiální styk, tak to tehdy chodilo," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy