Je Kalousek opilec? Rath vytáhl do boje s hity Youtube

Martina Machová Martina Machová
23. 11. 2010 17:35
Středočeský hejtman promítal kolegům videa, která mjí dokázat, že ministr financí pije
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Potemnělý kinosál Poslanecké sněmovny je tak z poloviny zaplněný novináři. "Já si dovolím zhasnout," zvedá se středočeský hejtman a poslanec za ČSSD David Rath a pouští slíbená videa.

Jejich hlavním hrdinou je jeho politický sok Miroslav Kalousek a právě vybrané snímky mají podle Ratha ukázat, jaký je ministr financí hulvát a opilec.

Další kolo jednání o Rathově urážce Miroslava Kalouska začne za pár hodin a známý parlamentní řečník, kterého ve vlastních řadách nazývají Kraken, se chystá na další mač.

Jednání mandátového a imunitního výboru, který má o vhodnosti či nevhodnosti jeho slov rozhodnout, je ovšem neveřejné, proto také Rathova prezentace s předstihem.

Rath na posledním jednání Poslanecké sněmovny Kalouska nařkl z toho, že je opilý, ten pak podal na mandátový a imunitní výbor stížnost, že se slovy opozičníka cítí uražen. Rathovi nyní hrozí pokuta ve výši až jednoho poslaneckého platu.

"Přijde mi to kuriózní a bizarní od člověka jako je pan Kalousek. Svého času jsem řekl o panu Topolánkovi, že je nekorunovaný král hulvátů. Pan Kalousek z tohoto pohledu je nekorunovaným císařem všech hulvátů a já to samozřejmě mandátovému a imunitnímu výboru jasně dokladuji," komentoval Rath svůj proces.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Video s rozhovorem o "kokotech" s představiteli Pirátské strany se střídá s Kalouskovým starším vystoupením na plénu sněmovny, kde se nevybíravě pustil do někdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, když jej charakterizoval jako "zbytnělé ego z kolotočářsko-veksláckého prostředí".

Obě patří k hitům českého Youtube. Stejně jako poslední ukázka.

Kalouskovo dlouhodobě nevhodné chování a nezřízené pití má do třetice doložit záznam živého vstupu České televize z volební konference TOP 09, který již v době odvysílání vzbudil diskuzi o tom, zda byl nově zvolený první místopředseda nově vznikající strany střízlivý, či nikoli.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Jasně zastřená řeč... To je známka vysoké hladiny alkoholu, tak 4 promile," argumentoval už během projekce Rath. Jako lékaž je prý odborníkem, který je schopný provést diagnózu pohledem.

Situace jej evidentně baví. Shání si svědky, na seznamu má už tři kolegy a jednoho novináře, shromáždil stenozáznamy jednání i juž zmíněná videa.

Aby "taškařice" kolem opilosti či neopilosti Kalouska jen tak neutichla, na tiskové konferenci nově deklaruje, že pokud ho kolegové odsoudí k jakémukoli trestu, je rozhodnut se s Poslaneckou sněmovnou i soudit.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Přilil tím jen olej do ohně. Začal se tvořit konsenzus, že celou věc zastavíme a řekneme, že to bylo naposledy, co se něco takového stalo. A příště že již pojedeme v režimu padni komu padni. To jeho vyhrožování se ale nikomu moc nelíbí, a o trest si tak akorát koleduje," popisoval dění na hodinu a půl dlouhé debatě jeden z poslanců výboru, který si nepřál být jmenován.

Na všech, kterých se jednání o sporu týká, je vidět rozpačitý úsměv.

Co je "výrok"?

"Pouštěli jsme si videa, která předložil David Rath, a pak jsme diskutovali o tom, co je projev ve sněmovně a co není," líčil poslanec za ODS Marek Benda, jak s kolegy řešili možné opilství jednoho ze zákonodárců.

Rath totiž tvrdí, že mu Kalousek mimo mikrofon také nadával, a že tedy jen reagoval na danou situaci.

"Debata byla poměrně bouřlivá," charakterizoval atmosféru předseda mandátového a imunitního výboru Jaroným Tejc.

Vedle Rathových důkazů si pak poslanci pouštěli i záznam přímo z jednání, na kterém k incidentu došlo. Výslech svědků, které si David Rath opatřil, byl výborem prozatím odmítnut.

Rozhodnutí, co s případem Rath - Kalousek bude, ovšem stále nepadlo. Dalším termínem je polovina prosince. To budou poslanci vyslýchat přímo Davida Ratha. On, ani Miroslav Kalousek, se jednání dosud neúčastnili.

 

Právě se děje

Další zprávy