Véčkaři ztrácí voliče, zachránit je má sázka na důchody

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 11. 2010 6:03
Strana se nově označuje za "motor reforem", chce radit kolegům z ODS a TOP09
Důchody - naše (nové) téma!
Důchody - naše (nové) téma! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jeden průzkum za druhým ukazuje, jak setrvačně padá podpora vládních Věcí veřejných. Špičky VV proto přišly s receptem, jak si voliče znovu naklonit: Chtějí se prý stát motorem reforem a občanům Česka poskytnout "jistoty na důchod".

V praxi to znamená, že Véčkaři hodlají přimět koaliční partnery, aby si pospíšili s důchodovou reformou. Sami k ní přitom mají řadu připomínek.

První z nich už přinesli na čtvrteční poradu ekonomických ministrů. Ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), do jehož kompetence penze patří, požádali o úpravy.

VV: Sáhnout i na nejnižší důchody!

Předně: VV chtějí,a by Drábek změnil způsob, jakým se popasoval s verdiktem Ústavního soudu.

Soudci Ústavního soudu před časem vydali rozklad, podle kterého se do výše důchodů se musí výrazněji promítnout, kolik do systému člověk platil v době, kdy aktivně pracoval. Jinými slovy: kdo měl vyší plat, platil více - a měl by mít posléze i vyšší penzi.

Ministr práce připravil návrh, o kterém už redakce Aktuálně.cz napsala: Chce nepatrně snížit budoucí důchody lidem se středními příjmy a přidat těm, kteří budou pobírat nejvyšší důchody. Na nejnižší důchody doporučuje nesahat.

Věci veřejné nesouhlasí. Podle expertů strany se musí upravit všechny důchody: tedy zvýšit ty vyšší a nejvyšší, ale zároveň i snížit ty nejnižší. "Je to možná překvapivé od středové strany," komentoval to v pátek ministr dopravy a hlavní tvář VV Vít Bárta.

Zaděláno na spory?

A VV kritizují i druhý nápad ministra Drábka - snížit stropy pro odvody na důchodové pojištění, jinými slovy ulevit zaměstnavatelům.

"Nesnižovat, chceme v systému udržet co nejvíc peněz," říkají teď VV.

Vít Bárta přiznává, že diskuse s partnery nebude jednoduchá - a ministr práce Jaromír Drábek mu dává za pravdu. Nápad sáhnout na budoucí nízké důchody se mu vůbec nelíbí.

"Diskuze skutečně bude složitá. Neumím si představit, že bychom šli cestou snižování nově přiznávaných důchodů v nejnižších kategoriích," řekl k tomu Aktuálně.cz.

Důchodová reforma - téma pro nás!

Zájem Věcí veřejných o důchodovou reformu je pochopitelný.

Strana si po propadu v podzimních komunálních a senátních volbách hledá témata, na kterých se profilovat. Předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí mluví o tom, že strana se musí ukázat jako "nejsociálnější" ve vládě Petra Nečase, o něčem podobném mluví i Vít Bárta.

Zdaleka ale nejde jen o úpravu důchodů kvůli verdiktu Ústavního soudu, kterému VV říkají "malá reforma". Mnohem důležitější je, zda se strany vládní koalice shodnou na "velké reformě" penzí. I tady už přicházejí VV se svými nápady.

"Na úrovni koalice diskuze o důchodové reformě skutečně probíhá," komentoval prohlášení VV ministr Drábek pro náš deník. "Pokud chtějí VV přicházet s podnětnými návrhy, pak mne to samozřejmě může jenom těšit."

Právě tu ostatně zmiňoval Vít Bárta jako hlavní téma pro VV i pro celou koaliční vládu i v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz, kde výslovně o reformách včetně té důchodové řekl: "My teď musíme rychle konat. Pokud bychom se rychle neshodli, vláda ztrácí mandát a smysl své existence."

 

Právě se děje

Další zprávy