ODS si velkou koalici pojistila měsíce před volbami

Petr Holub
16. 11. 2010 11:50
Nebýt rozdělení metropole na volební obvody, velká koalice by nevznikla
Nebýt rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, velká koalice by nevznikla
Nebýt rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, velká koalice by nevznikla | Foto: Jan Langer

Praha - Občanským demokratům se zúročilo rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. Primátorské křeslo obhájili jen díky tomu.

ODS a ČSSD získaly v říjnových volbách 34 míst pražských zastupitelů. V třiašedesátičlenném zastupitelstvu hlavního města tak mají většinu tří hlasů, i když je volilo necelých 41 procent Pražanů.

Kdyby ODS těsně před komunálními volbami Prahu nerozdělila na sedm volebních obvodů a Pražané volili jako před čtyřmi lety v jednom obvodě, musely by se občanští a sociální demokraté spokojit s 28 zastupiteli. K většině by jim tak čtyři hlasy chyběly.

Jde to bez komunistů

Při volbách v nerozdělené Praze by měla mnohem lepší vyjednávací pozici TOP 09, která by si mohla vybírat mezi ODS a ČSSD. Její pozici by mohla posílit dohoda se Stranou zelených a Věcmi veřejnými, které by získaly po čtyřech zastupitelích. TOP by s nimi ovšem dala dohromady jen 30 zastupitelů a k většině by ještě dva chyběli.

ODS a ČSSD by bez změny volebního systému získaly většinu jen s tichou podporou komunistů. V současné chvíli se o ni budou muset opřít, pokud se k revoltě sociálního demokrata Jiřího Dienstbiera odmítajícího koalici s ODS připojí ještě dva kolegové.

S ČSSD také na malých radnicích

Pevně spojenectví s ČSSD pomohlo občanským demokratům obnovit vládu také ve většině pražských částí.  Zatím se o starostech rozhodlo v 21 z 22 pražských částí a ODS zatím obhájila čtrnáct křesel. V osmi případech vyzvala ke spolupráci ČSSD, ve třech TOP 09 a ve třech okrajových částech (Radotín, Kbely, Uhříněves) partnera do koalice nepotřebuje.

Na rozdíl od magistrátu ale získala místo obvodního starosty zpravidla strana, která volby vyhrála. Proto má také v prvním, třetím, pátém, dvanáctém a čtrnáctém obvodě starostu TOP 09.

Volební vítěz nevede kromě magistrátu ještě radnici v Horních Počernicích a Újezdu nad Lesy. V těchto městských částech odešly Nezávislé Horní Počernice resp. ODS do opozice, i když volby vyhrály.

 

Právě se děje

Další zprávy