Velvyslanec USA obvinil exministra Bartáka z korupce

ČTK ČTK
12. 11. 2010 9:45
Nabídka na úplatek souvisela s problémy firmy Tatra vlastněné Američany
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý ministr obrany a současný náměstek ministra financí Martin Barták čelí vážnému obvinění z korupce. Přišel s ním bývalý velvyslanec Spojených států v Česku William Cabaniss

Diplomat, který působil také jako předseda dozorčí rady automobilky Tatra, Mladé frontě Dnes řekl, že v únoru 2008 po něm Barták, tehdy ve funkci náměstka ministryně obrany, chtěl miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Cabanissova slova potvrdil jeho kolega Duncan Sellars, přímý účastník rozhovoru s Bartákem.

Barták obvinění odmítl a označil ho za vykonstruovanou záležitost.

"Zdůrazňuji, že jsem nikdy s nikým o tomto tématu nehovořil. O motivech těch, kteří tato obvinění vyslovují, mohu jen spekulovat. V každém případě se z jejich strany jedná o závažné obvinění z trestného činu, který bych takovým jednáním, jež popisují, spáchal," reagoval Barták.

Podle svých slov věří, že se policie začne obviněním okamžitě zabývat, a že vyšetřování prokážejeho nevinu.

Podle Cabanisse se událost stala ve Washingtonu na akci pořádané českým velvyslancem. Mezi hosty byli i Barták, Cabaniss a jeho kolega z Tatry, šéf její americké pobočky Sellars. Bývalý velvyslanec MfD řekl, že při rozhovoru s Bartákem dostal nabídku, která jej úplně vyvedla z míry.

"S náměstkem (Bartákem) jsme si normálně povídali. Pak jsme mluvili o problému, který měla Tatra s Pragou. V jednu chvíli řekl, že za určitý obnos - přesnou sumu si nepamatuji - by problémy mezi Tatrou a Pragou mohly být vyřešeny."

Nabídka za miliony dolarů

Přímým účastníkem rozhovoru byl Sellars, který to MfD potvrdil a dodal, že se jednalo o částku v milionech dolarů. "Náměstek navrhoval, že za určitý obnos ve výši milionů dolarů by problém s Pragou mohly být vyřešeny. Bylo to nepřípustné a chcete-li použít slovo korupční, tak je to možné," řekl MfD Sellars.

Cabaniss i Sellars jsou podle deníku připraveni svá svědectví říct české policii.

Šéf Tatry Ronald Adams, jemuž se oba kolegové hned po setkání s Bartákem svěřili, MfD vysvětlil, proč o události z roku 2008 promluvili až teď. "Neměli jsme to komu říci. Nebylo jasné, kdo všechno je do korupce zapleten. Teď, když se v Česku změnila vláda, je boj s korupcí vrcholným zájmem. A už jsme toho prostě měli dost. Snad se to bude vyšetřovat a třeba i někoho potrestají," řekl novinám Adams.

Tatra české armádě dodávala nákladní vozy za 2,7 miliardy korun, ale obchod se státem se tehdy začal zadrhávat. Stalo se tak poté, co se Tatra rozešla se svým subdodavatelem, firmou Praga. A právě tyto problémy podle Cabanisse měly vyřešit peníze, o kterých mluvil Barták.

Miliardový problém s hotelem v nemocnici

S Bartákovým jménem se pojí i spěšné rozhodnutí z konce funkčního období Fischerovy vlády, kvůli němuž Česku hrozí miliardový trest. Deník Aktuálně.cz nedávno upozornil na to, že ministerstvo obrany bude muset pokutu zaplatit, pokud v areálu Ústřední vojenské nemocnice nepostaví ubytovnu a hotel.

Dohodu s konsorciem Prague Military Hospital Consession protlačil ve Fischerově kabinetu čtyři dny před červnovými volbami právě Barták. Už tehdy přitom bylo jasné, že stát na stavbu nemá.

Blog Jana Lipolda: Jak se hází Barták přes palubu

 

Právě se děje

Další zprávy