Originální nápad: V pátek nás mohlo být v Senátu 108!

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 11. 2010 16:23
"Škrtzákony" v Senátu v pátek projdou, i když se je ČSSD pokusí torpédovat
Jan Hajda: A co kdybychom tam byli všichni!
Jan Hajda: A co kdybychom tam byli všichni! | Foto: Senát

Praha - Senátoři za ČSSD se v pátek ještě na poslední chvíli pokusí odvrátit projednávání vládních "škrtacích" zákonů, které projedná Senát ještě ve "starém", tedy předvolebním složení, kde má převahu pravice.

"Nezpochybňuji, že Senát i v tomto složení má právo hlasovat," prohlásil pro Aktuálně.cz předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. "Ale budeme požadovat, aby se to neprojednávalo ve stavu legislativní nouze, ale v řádné třicetidenní lhůtě."

V tom případě by o vládních úsporných zákonech rozhodoval Senát už v novém složení s převahou ČSSD. Dá se ale předpokládat, že levici tento návrh v pátek neprojde.

Všechny 4 klíčové úsporné zákony - např. povodňová stokoruna, zdanění náhrad vojáků a policistů nebo i zpětné zdanění státní podpory stavebního spoření - prošly ve sněmovně v jediném dnu právě ve stavu legislativní nouze.

A co kdybychom tam byli všichni?

V tuto chvíli je na stole ústavní stížnost dvou senátorů zvolených za hnutí Severočeši.cz, kteří protestují proti tomu, že už mají mandát - který podle Ústavy vzniká dnem zvolení - a přitom se nemohou účastnit už pátečního jednání. Podle některých výkladů totiž končí mandát "starým" senátorům až 13. listopadu, po uplynutí přesně 6 let od jejich zvolení.

S originálním nápadem přišel na dotaz našeho deníku předseda hospodářského výboru Senátu Jan Hajda (ČSSD): "K určitému datu byli zvoleni i noví senátoři, takže jestli i oni neměli být součástí toho hlasování."

Na námitku, že by pak rozhodovalo ne 81 senátorů, ale 108, senátor Hajda odpověděl: "Pro jedno hlasování!"

"Se skřípěním zubů!"

Úsporné zákony ve čtvrtek projednával senátní hospodářský výbor. Jeho hlasování předjímalo to páteční - návrhy nakonec výbor doporučil Senátu schválit, i když výhrady měli i někteří senátoři stran vládní koalice.

"Se skřípotem zubů dávám návrh schválit," prohlásil např. směrem k zákonu o daních z příjmu senátor Petr Pakosta (ODS).

Výhrady měli více senátoři za ČSSD a hlasovali většinou pro zamítnutí, byli ale v menšině.

Jen v jednom případě se výbor neshodl na ničem a nepřijal žádné usnesení - a to byl zákon, který snižuje státní příspěvek pro politické strany za poslanecký nebo senátorský mandát o 5 procent.

Odcházející senátorka Liana Janáčková (nestraník v klubu ODS) se hlasování zdržela. Poté, co se ukázalo, že návrh na schválení neprošel, prohlásila: "Tak v tom případě hlasuji pro!"

To jí ale neprošlo - kolegové jí upozornili, že hlasování už skončilo.

 

Právě se děje

Další zprávy