Senátorka: V Ústavě je chyba, poženu to i do Štrasburku

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 11. 2010 7:40
Ale počkám si, jak rozhodne Ústavní soud, říká Alena Dernerová

Praha - Nově zvolená senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz) je odhodlána dotáhnout svou stížnost ohledně vykonávání mandátu klidně až ke štrasburskému soudu. Pokud neuspěje u českého Ústavního soudu.

Spolu s Jaroslavem Doubravou (také Severočeši.cz) napadnou 12 zákonů, schválených po podzimních volbách do Senátu. Senát má totiž v tuto chvíli ne 81, ale 108 senátorů - těm "starým" končí podle některých výkladů mandát až 13. listopadu, kdy uplyne přesně 6 let od zvolení.

Novým senátorům ale vznikl mandát podle Ústavy hned dnem zvolení. "Ústava je v tomto ohledu trochu špatně napsaná," komentoval to ústavní právník Jan Wintr.

Situace je o to citlivější, že vládní úsporné zákony má schválit Senát tento pátek ještě ve "starém", tedy předvolebním složení. Už před několika dny schválil i plán zahraničních vojenských misí, proti kterému se ve sněmovně stavěla ČSSD, Právě ta bude mít v nově dovoleném Senátu sama většinu.

"Já teď mohu vykonávat svůj mandát, ale je nám v tom bráněno," shrnuje podstatu své stížnosti Dernerová.

A.cz: S čím se případně až na štrasburský soud obrátíte?

S otázkou, zda je chyba v Ústavě, nebo zda se Ústava nedodržuje.

A.cz: Mluvila jste už o tom s předsedou Senátu?

Nemluvila, nebyla příležitost. Až dodneška jsem ani nevěděla, kdy máme ustavující schůzi. Bude 24. listopadu, den předtím se budeme fotit a možná skládat slib.

A.cz: Konzultovali jste to ještě s dalšími kolegy-senátory?

Nabízeli jsme kolegům možnost vyjádření, včetně sociálních demokratů. Ale zatím jsme v tom zůstali sami, ani sociální demokraté se nevyjádřili.

A.cz: Budete navrhovat v Senátu změnu Ústavy, aby se podobná situace neopakovala?

Počkám, jak dopadne verdikt Ústavního soudu a čeho se bude přesně týkat. Říká se, že tady je datum 13. listopadu, kdy přesně uplyne 6 let od zvolení senátorů. někteří z nich by ale "přesluhovali" třeba týden, protože já skládám slib až 23. nebo 24. listopadu. Je tam řada nejasností.

A.cz: Mělo by to být v Ústavě jednoznačně? A jak?

Mohlo by to být tak, že by se jasně napsalo, že mandát senátora zaniká zvolením nového.

 

Právě se děje

Další zprávy