Sobotkovci versus Haškovci. ČSSD se dělí na dva tábory

Martina Machová Martina Machová
7. 11. 2010 18:34
Hejtman Hašek získal nominaci na předsedu strany od jihomoravské organizace
Michal Hašek.
Michal Hašek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jihomoravský hejtman Michal Hašek získal první nominaci na předsedu strany z domovské jižní Moravy.
Na nedělní okresní konferenci  Brna - venkov pro něj zvedlo ruku 73 delegátů z celkových 75. 

Nominace z jižní Moravy přitom patří v nastávajícím předsednickém klání ke klíčovým. Oba hlavní kandidáti na předsedu ČSSD totiž pocházejí právě odsud a důvěra domovského regionu může ovlivnit rozhodování dalších straníků.

"Dnešní podpora je pro mne velmi symbolická. Je to v ČSSD můj mateřský okres, který jsem rovněž vedl a za který jsem byl dvě volební období poslancem," uvedl pro Aktuálně.cz Hašek.

Svou nedělní nominaci spojuje i s podporou jím vytvořeného dokumentu "Desatero ČSSD nové generace", který je základem jeho vize, kam se má napříště ubírat sociální demokracie.

"Jasně jsem vyvrátil pomluvy o údajném posunu ČSSD doprava či rozpliznutí ČSSD vůči voličům. Naopak jsem zdůraznil kontinuitu dlouhodobého programu i principu politiky ČSSD - levá noha zůstává pevně stát na svém místě, pravá noha se rozkračuje do středu k oslovení nových voličských skupin," konstatoval Hašek.

Právě z nevhodného posunutí celé ČSSD doprava jej během sobotního jednání stranických špiček obvinil jeho největší rival o post předsedy Bohuslav Sobotka.

Hlasy pro Haška

Na nedělní konferenci uspěli i Haškovi spolupracovníci. Nominaci na místopředsedu zde získali současní členové vedení ČSSD Zdeněk Škromach a Roman Onderka

V případě Haška jde už o druhou nominaci do čela ČSSD. První získal na okresní konferenci kutnohorského okresu, který ovládá další z jeho spojenců místopředseda ČSSD Milan Urban.

V posledních dnech začíná být stále zřetelnější dělící linka mezi tábory obou favoritů předsednické volby.

Vodítko pro vytyčení Haškova tábora slouží již zmiňovaný dokument "Desatero ČSSD nové generace".

Podepsali jej všichni hejtmani, kromě Středočeského Davida Ratha. Mezi signatáři jsou rovněž současní místopředsedové - Zdeněk Škromach, Milan Urban a Roman Onderka a polovina z místopředsedů poslaneckého klubu ČSSD, kterému předsedá právě Bohuslav Sobotka.

V případě Bohuslava Sobotky jeho příznivci podporu doslovně nevyjádřili, přestože i on zveřejnil své vize, kam by chtěl sociální demokracii směřovat. Dal jim názvem "Sociální demokracie 2014"

Bohuslav Sobotka s Paroubkovým důvěrníkem Petrem Bendou v kampani před komunálním volbami.
Bohuslav Sobotka s Paroubkovým důvěrníkem Petrem Bendou v kampani před komunálním volbami. | Foto: Ludvík Hradilek

A hlasy pro Sobotku 

Kdo za současnou hlavou ČSSD stojí, ovšem ukazuje například páteční hlasování o Sobotkově návrhu postavit se proti široké koalici v Praze. Sobotka jím v pátek překvapil předsednictvo strany, které jej odmítlo s tím, že rozhodnutí o sestavování koalic na komunální úrovni Lidovému domu nenáleží.

Mnozí členové nejužšího vedení strany pak Sobotkovu akci chápali jako podraz na vnitrostranickou opozici.

Pro usnesení, že "předsednictvo ČSSD doporučuje KVV ČSSD v Praze, aby hledalo takové formy koaliční spolupráce, které vyloučí vliv zkompromitovaných struktur pražské ODS na pražský magistrát", které mělo podpořit pražského lídra v komunálních volbách Jiřího Dientsbiera, hlasovali podle prvních zpráv jen Sobotkovi nejvěrnější.

Pro schválení byl jen David Rath, jeho středočeský spojenec Richard Dolejš a šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. Ostatní se zdrželi. Později se k zvednutí ruky pro doporučení pražské ČSSD přihlásil i Lubomír Zaorálek.

Podle kuloárních informací patří do Sobotkova okruhu podporovatelů i Jiří Paroubek.

"Sobotka se spojil s Rathem, což je přímá linka na Paroubka. Je to jen z pragmatických důvodů, navzájem se všichni tři potřebují. Neměl jinou možnost, Sobotka postupně ztratil své tradiční spojence, protože se s nimi nedokázal domluvit," komentoval situaci v ČSSD zdroj dobře obeznámený se současným vymezováním sfér vlivu.

Sobotka sám o svých spojencích dosud veřejně nemluvil.

Paroubek s Rathem

Vzájemné sympatie mezi Paroubkem a Rathem nejsou v sociální demokracii novinkou. Paroubek například v jednom ze svých prvních televizních vystoupení po (ne) vyhraných parlamentních volbách navrhl straníkům Ratha za jednoho z možných kandidátů na předsedu ČSSD.

Sobotka zase v rámci předvolební kampaně do zastupitelstva Teplic podpořil Paroubkova rodinného přítele a kontroverzního sociálního demokrata Petra Bendu, kterého ještě jako Paroubkův zástupce často kritizoval.

Svou osobní návštěvu na mítinku v Teplicích vysvětloval jako povinnost úřadujícího předsedy. Z Teplicka přišla i jeho první nominace na předsedu ČSSD. Podporu mu vyjádřili podle informací Aktuálně.cz v Oseku.

Z Teplicka přišly i první nominace do čela ČSSD pro Jiřího Paroubka a Davida Ratha.

 

Právě se děje

Další zprávy