Vondra odvolal na ministerstvu obrany dalšího náměstka

Domácí Domácí
3. 11. 2010 8:18
Respekt: Kvůli neprůhledným zakázkám "padl" náměstek Jan Fulík
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) odvolal svého náměstka Jana Fulíka. Informaci přinesl týdeník Respekt na své internetové stránce.

Podle Respektu souvisí odvolání náměstka s neprůhlednými obchody, uzavíranými na ministerstvu obrany za Vondrova předchůdce v ministerském křesle Martina Bartáka.

Například s nevýhodným nákupem transportních letadel CASA, za který Českou republiku minulý týden zažalovala Evropská komise.

Podle komise Česko mělo letadla vybrat na základě celoevropského tendru, ale místo toho o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodlo bez výběrového řízení.

Fulíka má nahradit Jiří Šedivý, který donedávna působil ve vedoucích strukturách Severoatlantické aliance (NATO). V letech 2006 až 2007 byl ministrem obrany ČR. Dnes je šéfem Vondrou zřízeného týmu připravujícího takzvanou bílou knihu, tedy plány na novou podobu české armády.

Vondra začal s personálními změnami už v září. Odvolal tehdy svého náměstka pro ekonomiku Tomáše Perutku a ředitele sekce správy majetku Jiřího Krále. Vondra také nařídil úřadu pro dohled nad akvizicemi, aby prověřil uzavřené, dojednávané i chystané kontrakty.

Exnáměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva je podezřelý z toho, že se snažil za provizi zprostředkovat nákup mobilních minometů bez výběrového řízení.

Připravujeme podrobnosti.


 

Právě se děje

Další zprávy