Zmapovali jsme, jak mocní v Praze vydělali miliony

Kateřina Eliášová
2. 11. 2010 11:55
Přinášíme majetková přiznání nových pražských zastupitelů ODS a ČSSD
Magistrát hlavního města Prahy.
Magistrát hlavního města Prahy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - První muž pražských sociálních demokratů Petr Hulínský vydělal loni díky svému postavení lídra opozice a zastupitele hlavního města 6,7 miliónu korun.

Zastupitel ODS Ondřej Pecha si přišel na 1,7 miliónu.

Jde jen o dva příklady, jak pražští politici a členové zastupitelstva, vydělávají na členství ve statutárních orgánech městských firem.

Aktuálně.cz je zdokladovalo, když prošlo majetková přiznání nových členů zastupitelstva zvolených letos v Praze za ODS a za ČSSD. Tedy za strany, které v zákulisí horečně domlouvají radniční koalici, přestože ani jedna z nich volby v hlavním městě nevyhrála.

Co se nepřiznalo?

Spočítali jsme, že nově zvolení zástupci sociálních demokratů loni v městských firmách vydělali 13,5 miliónu korun, lidé z ODS o osm a půl miliónů méně.

Obě čísla však budou s největší pravděpodobností větší, protože někteří zastupitelé v majetkových přiznáních částky za účast ve statutárních orgánech vůbec nepřiznali.

Tůma jde proti

Praxi velkých přivýdělků, kterou odrážejí právě zmíněná přiznání (projít si je můžete v obou grafikách přiložených k tomuto článku) chce změnit vítěz pražských voleb TOP 09.

Ta už formulovala podmínky své případné spolupráce s ODS a jedna z nich zní - poslat místo politiků do orgánů městských firem odborníky.

Její volební lídr Zdeněk Tůma už avizoval, že má v plánu svolat valné hromady všech podniků s městskou účastí a začít přeobsazovat jejich statutární orgány.

Mnozí zástupci ODS a ČSSD sice tvrdí, že by jim to nevadilo, ale pouze TOP 09 si zatím podmínky členství ve statutárních orgánech vepsala přímo návrhu koaliční smlouvy (s ODS).

Podobný dokument sice sepsala i ODS (ovšem pro ČSSD), není však jasné, zda v ní něco takového stojí. Detaily této dohody totiž strany tají.

13,5 milionu pro ČSSD

Jak konkrétně by se plán TOP 09 dotkl jednotlivých zastupitelů?

Třeba šéf pražské sociální demokracie Petr Hulinský zasedá v dozorčích radách hned tří městských firem: Pražské energetiky, PRE Distribuce a Pražské teplárenské, inkasoval za to zmíněných 6,7 milionů korun.

Nově, pokud by TOP 09 uspěla se svým plánem, by směl zasedat pouze v jedné z nich a jeho měsíční odměna by nesměla přesáhnout 30 000 korun.

Podobně jako Hulinský sedí v dalších městských firmách za politiky i sociální demokraté Miroslav Poche, Daniel Hodek, Jan Slezák nebo Karel Březina.

U Pocheho pak před volbami Hospodářské noviny odhalily, že část peněz, které inkasoval za členství v dozorčí radě Pražské energektiky, věnoval podezřelým způsobem své straně. Přiznal, že obešel zákon, když dvě stě tisíc korun rozepsal jako stranické příspěvky dalších členů ČSSD.

Radní ODS na nule

V ODS patřil loni podle majetkových přiznání k nejlépe vydělávajícím pražským politikům právě Ondřej Pecha s více než jedním a půl miliónem korun.

Starosta Modřan a nový zastupitel Petr Hána si ke starostenskému platu přilepšil téměř dvěma sty tisíci korunami.

Výdělky dalších a výše postavených politiků ODS přitom vyloučilo to, že odměny z městských firem mohou pobírat pouze zastupitelé, zatímco radní či náměstci - stejně jako primátor - zasedají v orgánech těchto společností bez nároku na honorář.

A protože ODS byla většinu minulého volebního období v Praze jedinou vládnoucí stranou, primátorovi náměstci Rudolf Blažek, Milan Richter nebo Pavel Klega nemohli žádný takovýto příjem mít.

Koneckonců i zmíněný Ondřej Pecha o příjem z městské firmy přišel, když se po rekonstrukci pražské rady stal jedním z jejích členů.

 

Právě se děje

Další zprávy