TOP 09 chce vládcům Prahy vzít milionové přivýdělky

Kateřina Eliášová
1. 11. 2010 6:00
Aktuálně.cz zná návrh koaliční smlouvy mezi TOP 09 a ODS pro vládnutí v Praze
Zdeněk Tůma chystá stopku penězovodům z městských firem. Vzniká i proto koalice ODS a ČSSD?
Zdeněk Tůma chystá stopku penězovodům z městských firem. Vzniká i proto koalice ODS a ČSSD? | Foto: Jan Langer

Praha - TOP 09 by v Praze ráda změnila zavedený systém účasti politiků ve statutárních orgánech městských firem, ze kterých zástupcům politických stran ročně plynou desítky milionů korun.

Vítězná strana pražských voleb tuto podmínku zahrnula do návrhu koaliční smlouvy, kterou předložila zástupcům ODS - ta skončila u voličů hned na druhém místě. Ve smlouvě se zmíněné finanční výhody politiků výrazně omezují, či přímo zakazují.

Ve smlouvě také kromě toho nabízí TOP 09 politikům ODS pět křesel v městské radě.

Aktuálně.cz část navrženého dokumentu zná, oficiálně však obě strany detaily obsahu koaliční smlouvy tají.

Konec prebend

TOP 09 například navrhuje, že by politici směli zasedat pouze v dozorčích radách a ne v představenstvech městských firem, jak je dosud často zvykem. Nadto budou smět zastávat jen jednu funkci, zatímco nyní jich někteří kumulují více.

Že tomu tak je, ukazuje sonda do majetkových přiznání nově zvolených zastupitelů. U některých je ale obtížné zjistit přesné sumy, které pobírají.

Buď je do přiznání neuvádějí nebo jsou nedostupná, jak se to stalo například u zastupitele Pavla Hurdy (ODS). Úřad nebyl ochoten nechat do jeho přiznání nahlédnout.

Dokumenty také poodkryly, že třeba radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS), který zasedne i v novém zastupitelstvu, si loni za členství hned ve třech dozorčích radách městských firem přilepšil o téměř 1 milion a 800 tisíc korun. Téměř 7 milionů za totéž inkasoval coby zastupitel šéf pražské sociální demokracie Petr Hulinský.

Téměř sedm milionů korun by Petr Hulinský už v dozorčích radách nevydělal
Téměř sedm milionů korun by Petr Hulinský už v dozorčích radách nevydělal | Foto: Ondřej Besperát

Strop pro odměny 

TOP 09 myslí v koaličním dokumentu i na výši odměn, která by měsíčně nepřesáhla u jednotlivce 30 tisíc korun.

Pražští občanští demokraté přiznali, že i o této části koaliční smlouvy se diskutovalo na poslední regionální radě s účastí pražských zastupitelů za ODS. Řada z nich s ní má problém.

Rada má v pondělí večer oznámit, zda budou námluvy mezi ODS a TOP 09 pokračovat. Čeká se debata o jménech případných budoucích radních. ODS ale současně píše koaliční pakt pro sociální demokraty. Takovou variantu upřednostňují dvě třetiny zastupitelů, zjistily Hospodářské noviny. ČSSD omezení výhod pro zastupitele nepožadují.

Experti tu jsou

Kandidát na primátora vítězné TOP 09 Zdeněk Tůma už dříve uvedl, že ve statutátrních orgánech firem by vedle politiků měli usednout odborníci.

„Určitě 10 nebo 20 expertů je počet, který je možné v České republice najít, o tom vás mohu ujistit," upřesnil, kolika pozic by se to mohlo týkat.

„Jedno z těch kritérií by mělo být, že ten člověk, onen zastupitel, který bude poslán do nějaké dozorčí rady, by měl mít alespoň minimální kompetence k výkonu této činnosti," uvedl na adresu politiků v jednom z rozhovorů.

Součástí podmínek je i závazek odevzdávat část odměn na charitativní účely. TOP 09 taky uvažují o zrušení vyplácení tantiém a benefitů.

 

Právě se děje

Další zprávy